Διεθνή

Άμεσα εκεχειρία στη Γάζα ή μακελειό Ισραήλ με Hamas – Hezbollah

Άμεσα εκεχειρία στη Γάζα ή μακελειό Ισραήλ με Hamas – Hezbollah
Μήνυμα Netanyahu: Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε Παλαιστινιακό κράτος εάν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων
Η Δύση φοβάται ότι εάν δεν επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο πόλεμος του Ισραήλ με την Hamas αλλά και οι συγκρούσεις στο Λίβανο με την Hezbollah να κλιμακωθούν σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό.
Για αυτό το λόγο και ήδη από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, οι εργασίες της οποίας αναμένεται να αρχίσουν από σήμερα Παρασκευή 16/2, πολλοί Δυτικοί ηγέτες θα ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ αφενός να μην πραγματοποιήσει την χερσαία εισβολή στη Rafah αφετέρου να καταλήξει σε μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός με την Hamas.
Παρά τις πιέσεις αυτές το Ισραήλ εμφανίζεται ανυποχώρητο.
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υποστηρίζει επανειλημμένα ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του μέχρι την τελική νίκη, τονίζει ότι η επίθεση στη Rafah θα γίνει διότι αποτελεί το τελευταίο οχυρό της Hamas και σκληραίνει ακόμα περισσότερο την θέση του, αναφέροντας πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει στη δημιουργία και αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, εάν αυτό δεν προκύψει από απευθείας διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους.
Μέσα σε αυτή τη γενικότερη αναταραχή, δημοσιεύματα θέλουν την Αίγυπτο να έχει αρχίσει να κατασκευάζει έναν πελώριο, κλειστό καταυλισμό που περιβάλλεται από ψηλά τείχη στην έρημο του Σινά προκειμένου, προφανώς, να … φιλοξενήσει τους χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο σενάριο εκείνο που οι Ισραηλινοί θα επιτεθούν στη Rafah.

Διεθνείς πιέσεις

Η Δύση ευελπιστεί ότι κατά τις εργασίες της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, όπου θα δώσουν το παρών ο πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog και ο ΥΠΕΞ, Israel Katz μαζί με τους τρεις Ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν, θα καταφέρει να πείσει την ισραηλινή πλευρά να μην προχωρήσει στην επίθεση κατά της Rafah, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή και …σφαγή.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πίεση για να μην πραγματοποιηθεί η επίθεση στη Rafah έρχεται από σύσσωμη τη Δύση
Στη Διάσκεψη θα είναι παρόντες πέρα από τους ηγέτες της Δύσης – τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει η αντιπρόεδρος Kamala Harris – και άλλες σημαντικές προσωπικότητες με βαρύνοντα λόγο και ρόλο όπως ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Hossein Amir-Abdollahian αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Ιορδανίας.

Φόβοι για μακελειό

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στο Κάιρο, δεν φαίνεται να καταλήγουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, η Δύση φοβάται ότι εάν Ισραήλ και Hamas δεν καταφέρουν να φτάσουν άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες σε μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στο Λίβανο, μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Hezbollah, εξέλιξη που θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο για τις δύο πλευρές να καθίσουν το προσεχές διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράθυρο ελπίδας

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Hamas έχει υπαναχωρήσει από τη θέση της μόνιμης κατάπαυσης πυρός ως προϋπόθεση για να συμφωνήσει στην απελευθέρωση ομήρων, και πλέον επιθυμεί μια ανθρωπιστική παύση πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων.
Την ίδια στιγμή εκτιμάται πως είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει έδαφος μεταξύ της Hamas και της Fatah και εάν μπορεί να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης» υπό την ηγεσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.
Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η πρόσφατη προτροπή του Abbas προς την Hamas να καταλήξει το συντομότερο δυνατό σε μια συμφωνία με το Ισραήλ για την προστασία του Παλαιστινιακού λαού που είναι αντιμέτωπος με μια καταστροφή ανάλογη με τη Nakba του 1948.

Πηγή: bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης