Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΕΛΑΠΕ: Μπλόκο της Κομισιόν για μεταφορά κονδυλίων 203 εκατ λύνει το πρόβλημα του ελλείμματος

ΕΛΑΠΕ: Μπλόκο της Κομισιόν για μεταφορά κονδυλίων 203 εκατ λύνει το πρόβλημα του ελλείμματος
Η Κομισιόν σήκωσε απαγορευτικό και διαμήνυσε ότι τα κονδύλια θα κατευθυνθούν εκεί που έχουν εγκριθεί, δηλαδή στον ΕΛΑΠΕ

Λύση στο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ ΕΛΑΠΕ αναμένεται να δώσουν απρόσμενα έσοδα ύψους 203 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εγκεκριμένο από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό που διασφαλίστηκε για τον ΕΛΑΠΕ υπό την προϋπόθεση της διάσπασης του ενιαίου τότε λογαριασμού σε δύο σκέλη. Ένα για τα έργα που είχαν ενεργοποιηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021 ( «παλιά» έργα) και ένα σκέλος με τα νέα έργα, τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Το ποσό των 203 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε για να ενισχύσει τον υπολαγαριασμό των νέων έργων στη λογική της τόνωσης της αγοράς και της μελλοντικής της βιωσιμότητας.

Το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο την προηγούμενη περίοδο των υψηλών τιμών ενέργειας που κατέστησαν τον ΕΛΑΠΕ πλεονασματικό αποφάσισε να μεταφέρει τα εγκεκριμένα κονδύλια σε άλλους σκοπούς. Η Κομισιόν ωστόσο σήκωσε σύμφωνα με πληροφορίες απαγορευτικό και διαμήνυσε ότι τα κονδύλια θα κατευθυνθούν εκεί που έχουν εγκριθεί, δηλαδή στον ΕΛΑΠΕ.


Το έλλειμμα και ο συμψηφισμός παλαιών και νέων έργων

Το απαγορευτικό της Κομισιόν ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή αφού ο ΕΛΑΠΕ από πλεονασματικός το 2022, έχει γυρίσει σε ελλειμματικός το 2023 και εκτιμάται ότι θα κλείσει με έλλειμμα και το 2024. Συγκεκριμένα το 2023 και βάσει των στοιχείων του ΔΑΠΕΕΠ, ο λογαριασμός των παλαιών έργων κλείνει με έλλειμμα 93,99 εκατ. ευρώ και των νέων έργων με πλεόνασμα 66,93 εκατ. ευρώ. Το 2024 ο λογαριασμός των παλαιών έργων εκτιμάται ότι θα κλείσει με έλλειμμα 167 εκατ. ευρώ και το λογαριασμός των νέων έργων με πλεόνασμα 173,35 εκατ. ευρώ.

Τα 203 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνούν βέβαια στον πλεονασματικό λογαριασμό των νέων έργων. Ωστόσο η άποψη που επικρατεί στον ΔΑΠΕΕΠ και στο ΥΠΕΝ είναι ότι το πρόβλημα είναι λογιστικό και όχι πραγματικό αφού κονδύλια από τον έναν λογαριασμό μπορούν να μεταφερθούν στον άλλο και να κλείσει η "μαύρη" τρύπα.

Το αίτημα για τα έσοδα ρύπων

Η διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ πάντως κοιτώντας προς το μέλλον και την υποχώρηση των τιμών ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά , εξέλιξη που διευρύνει τα ελλείμματα, έχει εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ την αύξηση του ποσοστού από τα έσοδα των ρύπων που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ από το 3,8% στο 30% για το 2024. Η ΡΑΑΕΥ έχει εισηγηθεί αύξηση του αντίστοιχου ποσοστού από το 3,8% στο 10%. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το ΥΠΕΝ συνεκτιμώντας και τα υπόλοιπα αιτήματα για αύξηση του μεριδίου από τα έσοδα δημοπρασιών ρύπων που καταφτάνουν στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.

Μεταξύ αυτών και το αίτημα της βιομηχανίας για αύξηση του ποσοστού που χρηματοδοτεί το μηχανισμό αντιστάθμισης από το 11% στο 24% σταθερά για τα επόμενα έτη αρχής γενομένης από το 2024, με το υπουργείο να είναι διατεθειμένο να το αυξήσει γύρω στο 17%-20%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης