Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Με τρία έργα 72 Μεγαβάτ η MORE δημιουργεί υπολογίσιμο χαρτοφυλάκιο στην αποθήκεση

Με τρία έργα 72 Μεγαβάτ η MORE δημιουργεί υπολογίσιμο χαρτοφυλάκιο στην αποθήκεση

Η MORE εξασφάλισε τη μερίδα του λέοντος στον δεύτερο διαγωνισμό αποθήκευσης

 

Πιο κοντά έρχεται ο στόχος της Motor Oil για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού ομίλου με τις συστηματικές επενδύσεις στις ΑΠΕ από τη More, και με την ολοκλήρωση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή (που ανήκει 50% στη Motor Oil και 50% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).


Η MORE εξασφάλισε τη μερίδα του λέοντος στον δεύτερο διαγωνισμό αποθήκευσης -που ολοκληρώνεται με την τελική ανακοίνωση των μειοδοτών σήμερα-, με τρία έργα συνολικής ισχύος 72 Μεγαβάτ, μέσω των εταιρειών MS FLORINA, MS FOKIDA και MS VIOTIA. Τα έργα αυτά, θα ενισχυθούν με ταρίφες και θα μπουν στην αγορά το 2026, όπως και όλα τα έργα των διαγωνισμών που θα πρέπει να υλοποιηθούν ταχύτατα την επόμενη διετία.

Ο Όμιλος Motor Oil την τελευταία διετία έχει συνεχή ανάπτυξη και κάνει στοχευμένες επενδύσεις, για την επιτάχυνση της πράσινη μετάβασης.

Την ίδια στιγμή ολοκληρώνει την επένδυση 375 εκ. ευρώ από κοινού με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 877 MW, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί αφού οι εργασίες ανέγερσης βαίνουν προς ολοκλήρωση, με τα έργα ανέγερσης της μονάδας να βρίσκονται σε τελική φάση. Ο σταθμός της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής θα είναι η δεύτερη καινούρια μονάδα που θα ενισχύσει το ελληνικό σύστημα, με εκτιμώμενη λειτουργία μέσα στο 2024.


Ισχυρή στις ΑΠΕ

Μετά τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της ΑΝΕΜΟΣ RES η MORE μπορεί να πραγματοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα λειτουργίας, ανάπτυξης και ενεργειακής διαχείρισης των έργων της και να επωφεληθεί από την πλήρη αυτονομία στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΑΝΕΜΟΣ RES.

Η MORE από το 2021, τριπλασίασε την ισχύ των ΑΠΕ σε λειτουργία από 279 MW σε 837 MW, κάνοντας συντομότερα εφικτό το στόχο για το 2030, που είναι 2,0 GW. Αντίστοιχα έχει αυξήσει τα πράσινα EBITDA εκπληρώνοντας σχεδόν το 45% του στόχου για το 2030, ύψους €250 εκατ.

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει ένα σύγχρονο χαρτοφυλάκιο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 837 MW, το 94% του οποίου είναι μονάδες παραγωγής με βάση την αιολική ενέργεια. Επιπρόσθετα, διαχειρίζεται έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης συνολικής ισχύος 2.2 GW. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2023, αδειοδοτήθηκαν περισσότερα από 450 MW νέα έργα με περιβαλλοντικές άδειες, ενώ λήφθηκαν τελικοί όροι σύνδεσης με το δίκτυο για 287 MW.

Κατά τα επόμενα 4 χρόνια, αναμένεται να κατασκευαστούν 311MW νέων ΑΠΕ που σήμερα είναι έτοιμα προς κατασκευή ή έχουν ήδη εξασφαλίσει την τελική σύνδεση με το δίκτυο. Επιπλέον, η MORE έχει ήδη εξασφαλίσει περιβαλλοντικές άδειες για 895MW και έχει άδειες παραγωγής για λιγότερο ώριμα έργα που υπερβαίνουν την ισχύ του 1GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης