Χρηματιστήριο & Αγορές

Η ακτινογραφία για τα αποτελέσματα της Πειραιώς το 2023

Η ακτινογραφία για τα αποτελέσματα της Πειραιώς το 2023
Ικανοποίηση στους αναλυτές από τα αποτελέσματα της Πειραιώς
Ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων, αλλά και πάνω από τις αρχικές προβλέψεις guidance για την επόμενη τριετία είδαν στα αποτελέσματα της Πειραιώς οκτώ αναλυτές, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ως επί το πλείστον τη θετική σύσταση για τη μετοχή της, με τιμές στόχους από 3,65 έως 5 ευρώ.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs, με τιμή στόχο στα 4,70 ευρώ και σύσταση buy (αγορά), στέκεται ιδιαίτερα στα προ φόρων κέρδη, στο ενημερωμένο guidance (που συνεπάγεται ανοδικό κίνδυνο για την πρόβλεψή της για το ROTE) και στις εποικοδομητικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές για μερίσματα ως θετικές για την απόδοση των μετοχών.
Η JPMorgan, με σύσταση overweight και τιμή στόχο στα 5 ευρώ, χαρακτηρίζει ως ισχυρή την μεσοπρόθεσμη καθοδήγηση, ενώ οι αποτιμήσεις που υπονοούνται με βάση την καθοδήγηση φαίνονται ελκυστικές, ήτοι στο 4,8x σε όρους P/E και 0,64x σε όρους P/TBV, με βάση τις εκτιμήσεις του 2025.
Οι μέσες προσδοκίες για το Euribor στο ~3,1%/~2,4% για το 2025-2026 φαίνονται υψηλότερες από ό,τι υποθέτει η JPMorgan στα δικά της μοντέλα, δηλαδή στο 2,5%/2%, ωστόσο, αλλού, οι στόχοι εσόδων από προμήθειες είναι σημαντικά υψηλότεροι από την εκτίμηση της JPMorgan και της συναίνεσης, τα οποία μπορεί να παρέχουν την αντιστάθμιση έναντι των πιέσεων στα επιτοκιακά έσοδα.
Ισχυρό guidance, μετά από ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο του 2023, είδε η Morgan Stanley, που διατηρεί την σύσταση overweight και την τιμή στόχο στα 4,58 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Μorgan Stanley, το guidance για 0,9 δισ. καθαρού κέρδους το 2024 και 1 δισ. το 2025 είναι καλύτερο από την εκτίμησή της για 0,8 δισ. ευρώ το 2024 και το 2025.
Η Πειραιώς στοχεύει σε ποσοστό πληρωμών 25% το 2024 και 50% το 2025 (έναντι MS/ συναίνεσης 20% το 2024 και 35/30% το 2025)
Στα 4,45 ευρώ η τιμή στόχος για την Πειραιώς από την Jefferies, με σύσταση buy, με τους αναλυτές της να υπερτονίζουν ότι η αγορά θα επικεντρωθεί τώρα στο επιχειρηματικό σχέδιο της περιόδου 2024-26.
Από την πλευρά της, η Citi, με σύσταση buy και τιμή στόχο στα 4,15 ευρώ, χαρακτηρίζει ως «στιβαρό» το τελείωμα της χρονιάς για την Πειραιώς.
Θεωρεί θετικό το ενημερωμένο επιχειρηματικό σχέδιο της διοίκησης που προτείνει σταθερά ομαλοποιημένα κέρδη τα επόμενα χρόνια και αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις για τα κέρδη.
Η Axia μετά και τα τελευταία δεδομένα αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της Πειραιώς έως το 2026, ενώ παραμένει με σύσταση αγορά και αυξάνει την τιμή στόχο στα 5 ευρώ, από 3,7 ευρώ προηγουμένως.
Τέλος, ουδέτερες παραμένουν για την Πειραιώς η Mediobanca και η Deutsche Bank, με την πρώτη να δίνει τιμή στόχο στα 3,65 ευρώ και τη δεύτερη στα 3,95 ευρώ.
Η γερμανική τράπεζα θεωρεί αξιοπρεπές το σύνολο των μεγεθών της Πειραιώς, ενώ η ιταλική τράπεζα αναμένει ότι η αγορά θα καλωσορίσει την εξέλιξη των κερδών και την αύξηση του ποσοστού πληρωμών.
Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τις υποκείμενες υποθέσεις, ειδικά από το beta των καταθέσεων για την τροχιά των επιτοκιακών εσόδων.
Καλύτερη καθοδήγηση σχετικά με τις χρεώσεις θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη από την αγορά, αναφέρει η Mediobanca.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης