Aισιοδοξία από τεράστιο κοίτασμα καθαρού υδρογόνου στην Αλβανία (Hydrogeninsight)

Aισιοδοξία από τεράστιο κοίτασμα καθαρού υδρογόνου στην Αλβανία (Hydrogeninsight)
Η διαπίστωση αυτή έδωσε ελπίδες στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ότι το υδρογόνο που απαντάται στη φύση - γνωστό και ως λευκό ή χρυσό υδρογόνο - μπορεί να μην είναι τόσο σπάνιο όσο θεωρούνταν προηγουμένως σύμφωνα με το Accelerate
Σχετικά Άρθρα
Ένα κυριολεκτικά τεράστιο κοίτασμα καθαρού φυσικού υδρογόνου βρέθηκε στον πυθμένα ενός ορυχείου χρωμίου στην Αλβανία, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι το φυσικό υδρογόνο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εμπορικά και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Σύμφωνα με το Hydrogeninsight, υπήρχαν εδώ και καιρό οι υποψίες πως υπήρχε άφθονο υδρογόνο στο ορυχείο Bulqizë - μία από τις μεγαλύτερες πηγές χρωμίου που αξιοποιείται για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, ωστόσο ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε γίνει σοβαρή προσπάθεια να μετρηθεί η ποσότητα και η καθαρότητά του.

Πρόσφατα λοιπόν, οι ερευνητές βρήκαν μια μικρή λίμνη θεμών υδάτων σχεδόν 1 χιλιόμετρο κάτω από τη γη, από την οποία αναβλύζει συνεχώς αέριο πλούσιο σε υδρογόνο, το οποίο μπορεί εύκολα να συλλεχθεί και μετρηθεί.

Αυτό που ανακάλυψαν με τις μετρήσεις τους, είναι ότι το «τζακούζι» όπως το ονομάζουν, βγάζει ετησίως περίπου 11 τόνους υδρογόνου, καθαρού σε ποσοστό 84%, ενώ με βάση δείγματα αέρα σε άλλα φρεάτια και σπήλαια, υπολόγισαν ότι το ορυχείο στο σύνολό του απελευθέρωνε περίπου 200 τόνους υδρογόνου ετησίως τα τελευταία έξι χρόνια.

Το ποσό αυτό ήταν 1.000 φορές υψηλότερο από το υδρογόνο που απελευθερώνεται σε γεωλογικά παρόμοιες τοποθεσίες.

Τι λένε οι Γάλλοι

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), το οποίο συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα στη βαλκανική χώρα, περιέγραψε το κοίτασμα ως την μεγαλύτερη φυσική ροή υδρογόνου που έχει μετρηθεί μέχρι σήμερα.

Η διαπίστωση αυτή έδωσε ελπίδες στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ότι το υδρογόνο που απαντάται στη φύση - γνωστό και ως λευκό ή χρυσό υδρογόνο - μπορεί να μην είναι τόσο σπάνιο όσο θεωρούνταν προηγουμένως.

Από πλευράς του, ο Frieder Klein, γεωχημικός στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole στη Μασαχουσέτη, δήλωσε στο Science ότι οι σχηματισμοί οφιολίθων σε όλο τον κόσμο είναι μέρη στα οποία μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική ποσότητα υδρογόνου.

«Επειδή υπάρχουν πολυάριθμες εμφανίσεις τέτοιων πετρωμάτων σε όλο τον κόσμο... θα πρέπει πραγματικά να ελέγξουμε κάθε ένα από αυτά τα κοιτάσματα και στη συνέχεια να δούμε αν υπάρχει μια παρόμοια έκλυση υδρογόνου που μπορούμε ενδεχομένως να εξορύξουμε, τόνισε ο Klein.

Το γαλλικό CNRS με τη σειρά του συμπλήρωσε πως «ιστορικά, οι οφιολίθοι δεν αποτελούσαν αντικείμενο ερευνητικών αποστολών από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, επειδή δεν παρουσίαζαν ενδιαφέρον από την άποψη των πόρων υδρογονανθράκων. Από πολλές απόψεις, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην αδιάκοπη αναζήτησή μας για ενεργειακούς πόρους».

Το CNRS εξήγησε ακόμα, πως είναι αρκετά νωρίς για να αποφανθούμε γύρω από το κατά πόσο το υδρογόνο θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι του συνολικού ενεργειακού μείγματος, ενώ τόνισε το γεγονός ότι υδρογόνο δεν αποτελεί ανανεώσιμο πόρο, υπό την έννοια ότι οι ρυθμοί παραγωγής του είναι πολύ αργοί σε σχέση με τις παγκόσμιες ανάγκες.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι στη Γαλλία ήδη τέσσερις εταιρείες έχουν από το 2023 υποβάλει αίτηση για να τους επιτραπεί η εξόρυξη υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης