Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ αναμένει μεγάλη αύξηση στη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ αναμένει μεγάλη αύξηση στη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών θεωρεί ότι το 2045 θα φτάσει τα 116 εκατομμύρια βαρέλια

Στην τελευταία ετήσια προοπτική του για το πετρέλαιο, ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση του «μαύρου» χρυσού θα αυξηθεί πάνω από 16 εκατομμύρια βαρέλια (bpd) μεταξύ 2022 και 2045, αυξάνοντας από 99,6 εκατομμύρια το 2022 σε 116 εκατομμύρια το 2045.

 

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει ισχυρή μακροπρόθεσμα και η πρόσφατη αντιστροφή της αύξησης της παραγωγικής ικανότητας από τη Σαουδική Αραβία δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως άποψη πτώσης της ζήτησης», δήλωσε την Τρίτη 13/2/2023 στο Reuters ο Χάιθαμ Αλ Γκάις (Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ).

«Πρώτα απ' όλα θέλω να είμαι σαφής ότι δεν μπορώ να σχολιάσω μια απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρερμηνευθεί ως άποψη ότι η ζήτηση μειώνεται», είπε ο Αλ Γκάις στο newswire στο περιθώριο συνόδου κορυφής στο Ντουμπάι.

Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα, η Σαουδική Αραβία εξέπληξε την αγορά πετρελαίου ανακοινώνοντας μια αλλαγή στη στρατηγική της παραγωγικής ικανότητας.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco ανακοίνωσε ότι έλαβε εντολή από την ηγεσία του Βασιλείου να σταματήσει τις εργασίες για την επέκταση της μέγιστης βιώσιμης δυναμικότητάς του στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αντ 'αυτού να διατηρηθεί στα 12 εκατομμύρια bpd.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να εγκαταλείψει τα σχέδια επέκτασης της παραγωγικής της ικανότητας αργού πετρελαίου είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής μετάβασης, δήλωσε τη Δευτέρα 12/2/2024 ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Ο Αλ Γκάις του ΟΠΕΚ είπε ότι το καρτέλ στέκεται σταθερά πίσω από την τελευταία του μακροπρόθεσμη προοπτική για τη ζήτηση πετρελαίου από τον Οκτώβριο του 2023, όταν ο ΟΠΕΚ αύξησε σημαντικά την εκτίμηση της μακροπρόθεσμης ζήτησης και τώρα αναμένει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου περίπου στα 116 εκατομμύρια bpd το 2045, αυξημένη κατά 6 εκατομμύρια bpd σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγηση από το 2022.

«Είμαστε σε ό,τι δημοσιεύτηκε στην τελευταία μας προοπτική και πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι ισχυρή», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Αλ Γκάις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης