Ενέργεια

Οι δυτικές κυρώσεις "σπρώχνουν" το Ιράν σε ξένα διυλιστήρια

Οι δυτικές κυρώσεις
Το Ιράν αναζητά μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, οι οποίες θα καταστήσουν δυσκολότερο για τον αγοραστή να εγκαταλείψει το ιρανικό αργό
Σε ένα διευρυμένο δίκτυο ξένων διυλιστηρίων βασίζεται το Ιράν για να εξασφαλίσει τη ζήτηση για το αργό πετρέλαιό του εν μέσω του ασφυκτικού κλοιού των δυτικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το oilprice, το 2023, η παραγωγή αργού πετρελαίου του Ιράν αυξήθηκε σημαντικά, ανεβαίνοντας κατά 650.000 βαρέλια ημερησίως, με τις εξαγωγές να ενισχύονται αγγίζοντας κατά μέσο όρο τα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια περίπου ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa.

Η αύξηση ήταν σημαντική σε σχέση με τα 1,05 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που παρήγαγε το 2022.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ημερήσιων εξαγωγών κατέληξε σε κινεζικά διυλιστήρια που έχουν εκδηλώσει μια προτίμηση για το ιρανικό αργό με έκπτωση - εξασφαλίζοντας έτσι συνεχή ζήτηση γι' αυτό.

Η Τεχεράνη εξήγαγε επίσης αργό προς τους έτερους συμμάχους της, τη Συρία και τη Βενεζουέλα, για να τροφοδοτήσει το διυλιστήριο Banias της Συρίας με δυναμικότητα 140.000 bpd και τη μονάδα El Palito της Βενεζουέλας, η οποία έχει την ίδια ημερήσια δυναμικότητα επεξεργασίας με το Banias.

Σε αναζήτηση σταθερών πελατών

«Το μεγαλύτερο όφελος από τέτοια ξένα διυλιστήρια είναι η εξασφάλιση αγορών για τη σταθερή πώληση του αργού μας», δήλωσε ο Ali Shahverdi, ο Ιρανός υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα διυλιστήρια του εξωτερικού στην κρατική εταιρεία NIORDC.

Το Ιράν αναζητά μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, οι οποίες θα καταστήσουν δυσκολότερο για τον αγοραστή να εγκαταλείψει το ιρανικό αργό, αν το ήθελε, για κάποιο λόγο.

Η αλήθεια είναι πως ο αριθμός αυτών των αγοραστών είναι περιορισμένος, αν και το Ιράν φαίνεται τουλάχιστον να μπορεί να αναπτύσσει μακροπρόθεσμες σχέσεις με τους ήδη υπάρχοντες πελάτες του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης