Ενέργεια

Στην τελική ευθεία τα προϊόντα 15λεπτης διάρκειας στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού

Στην τελική ευθεία τα προϊόντα 15λεπτης διάρκειας στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού

Όλες οι τροποποιήσεις

Προχωρούν οι διαδικασίες για την εισαγωγή των προϊόντων 15λεπτης διάρκειας στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού καθιστώντας τις αγορές περισσότερο ευέλικτες αλλά και συντονισμένες μεταξύ τους.

Η υιοθέτηση των νέων προϊόντων ηλεκτρισμού προβλέπεται σε κείμενο διαβούλευσης της ΡΑΑΕΥ, για την τροποποίηση του Κανονισμού που καθορίζει τα προϊόντα που είναι δυνατόν να προσφέρονται αλλά και να λαμβάνονται υπόψη στην ενιαία αγορά επόμενης ημέρας (SDAC).
Πρόκειται για ζήτημα που σχετίζεται με τις αρμοδιότητα των Διαχειριστών του Δικτύου Ηλεκτρισμού όπως ο ΑΔΜΗΕ αλλά και οι ρυθμιστικές αρχές όλων των αγορών που είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και για το λόγο αυτό οι απόψεις των συμμετεχόντων κατατίθενται στην ιστοσελίδα του All Nemo Cοmmitee.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση προϊόντων 15λεπτης χρονικής διάρκειας και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά προωθείται από το ΕΧΕ το οποίο μάλιστα έχει διενεργήσει σχετική διαβούλευση. Μάλιστα οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση του ΕΧΕ στην πλειονότητα τους ήταν θετικοί και ως εκ τούτου τα 15λεπτα προϊόντα θα ισχύσουν σύντομα και στην ελληνική αγορά.

Μεθοδολογία Προϊόντων SDAC

Τώρα σε ότι αφορά τις διασυνδέσεις η Μεθοδολογία Προϊόντων SDAC αφορά σε προϊόντα και τύπους παραγγελιών που μπορούν να ληφθούν υπόψη και να χρησιμοποιηθούν κατά την υποβολή εντολών πώλησης και αγοράς στο SDAC. Οι κυριότερες τροποποιήσεις αφορούν:

• Την επικαιροποίηση του Κανονισμού για την εμβέλεια των προτεινόμενων τροποποιήσεων λόγω της ενεργοποίησης των 15λεπτων προϊόντων MTU (Market Time Unit), καθώς και για την κατάργηση και αντικατάσταση ορισμένων προαιρετικών προϊόντων.
• Τα κριτήρια αποδοχής/απόρριψης των καμπυλών ζήτησης/προσφοράς λόγω της αντιστοίχισης μεταξύ προϊόντων.
• Στο άρθρο 4 του Κανονισμού, ο όρος «ημερολογιακή ημέρα» αντικαθίσταται από τον όρο «ημέρα παράδοσης» όπως αυτή διατυπώνεται στις σχετικές συμβάσεις ενέργειας, στον τομέα φυσικής ημέρας παράδοσης (ομοιόμορφα σε ώρα CET για κάθε ζώνη υποβολής προσφορών).
• Αναδιατύπωση/διευκρίνιση των κανόνων αποδοχής των Συνδεδεμένων Μπλοκ Εντολών (Linked Block Orders). Προστέθηκε ρητή αναφορά για πιθανούς συνδυασμούς Συνδεδεμένων Μπλοκ Εντολών και Αποκλειστικών Ομαδικών Εντολών (Exclusive Group Orders).
• Περιγραφή σύνθετων παραγγελιών (MIC/MP/βαθμίδα φορτίου και συνθήκες), των κριτηρίων αποδοχής/απόρριψής τους και ορισμός ad-hoc εναλλακτικής περιόδου 6 μηνών για τη διατήρηση υποστήριξης του αλγορίθμου SDAC.
• Περιγραφή κλιμακούμενων σύνθετων παραγγελιών (MIC/MP/Κλίση και συνθήκες φορτίου) και κριτήρια αποδοχής/απόρριψής τους.
• Διευκρίνιση για την περίοδο υποστήριξης των παραγγελιών PUN, μέχρι την ενεργοποίηση (go live) των 15λεπτων προϊόντων MTU και για το in-out των κανόνων για τα χρήματα, που εφαρμόζονται για τις εντολές Merit Order, προκειμένου να αντιστοιχιστούν τα προϊόντα.
• Συμπεριλαμβάνεται αναφορά για τις προβλέψεις εμπορικής ενεργοποίησης των 15λεπτων προϊόντων MTU σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των συγκεκριμένων αυτών προϊόντων15 λεπτών MTU.

Σε διαβούλευση οι αλλαγές

Όπως διευκρινίζουν οι αρμόδιες αρχές, η όποια τροποποίηση των όρων, των προϋποθέσεων ή των μεθοδολογιών του CACM πρέπει να υποβάλλεται σε δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον ένα μήνα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των ενδιαφερομένων σχετικά με αυτήν την αναθεωρημένη πρόταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ, οι Διαχειριστές, είναι υποχρεωμένοι, εντός δύο ετών από έναρξη ισχύος του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για το CACM και ακολούθως ανά διετία, να διαβουλεύονται:
(α) με τους συμμετέχοντες στην αγορά προκειμένου να διασφαλίζουν ότι τα διατιθέμενα προϊόντα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους,
(β) με όλους τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς προκειμένου να διασφαλίζουν ότι για τα προϊόντα λαμβάνεται δεόντως υπόψη η επιχειρησιακή ασφάλεια και
(γ) με όλες τις Ρυθμιστικές Αρχές προκειμένου να διασφαλίζουν ότι τα διατιθέμενα προϊόντα συμμορφώνονται με τους στόχους του κανονισμού.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της εισαγωγής των 15λεπτων προϊόντων στην Ενιαία Σύζευξη Επόμενης Ημέρας, οι ΝΕΜΟs συνεργάστηκαν το 2023 με τους συμμετέχοντες στην αγορά για να καθορίσουν και να βελτιώσουν τον σχεδιασμό των προϊόντων. Στην τρέχουσα φάση επιχειρούνται ορισμένες τροποποιήσεις, που κρίθηκαν απαραίτητες μετά τα προηγούμενα στάδια της διαβούλευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης