Ενέργεια

Αποφάσεις για χρηματοδότηση νέων μονάδων φυσικού αερίου από τους Γερμανούς - Γιατί γίνεται η στροφή, προϋπόθεση το υδρογόνο (Bloomberg)

Αποφάσεις για χρηματοδότηση νέων μονάδων φυσικού αερίου από τους Γερμανούς - Γιατί γίνεται η στροφή, προϋπόθεση το υδρογόνο (Bloomberg)
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέκταση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία καταδεικνύει την αλλαγή της πολιτικής των τελευταίων ετών - Επιβεβαίωση του WEN
Στη χρηματοδότηση της εγκατάστασης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 10 GW, υπό την προϋπόθεση ότι οι νέοι σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα μετατροπής σε καύση υδρογόνου, προχωρεί η Γερμανία, σύμφωνα με το Bloomberg, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του WEN.
Όπως έγραφε το WEN στις 27/1,  https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=551782

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέκταση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία καταδεικνύει την αλλαγή της πολιτικής των τελευταίων ετών που εξοβέλιζε το φυσικό αέριο από την παραγωγή ηλεκτρισμού.  Ήδη πολλές χώρες της Ευρώπης δρομολογούν σημαντικές επενδύσεις για την κατασκευή νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ ακόμα και οι τράπεζες φαίνεται ότι έχουν αλλάξει στάση και πλέον χρηματοδοτούν έργα φυσικού αερίου. Και τούτο διότι είναι σαφές πως η πράσινη μετάβαση χρειάζεται στήριξη από μονάδες βάσης, έως ότου είναι σε θέση να αποδώσουν τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Παράλληλα σχεδιάζονται μηχανισμοί στήριξης της ευέλικτης ισχύος τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα των ηλεκτρικών συστημάτων. Η γερμανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει έως το καλοκαίρι «έναν μηχανισμό ισχύος βασισμένο στην αγορά, ουδέτερο σε ότι αφορά τις τεχνολογίες», ο οποίος πρέπει να είναι λειτουργικός έως το 2028 το αργότερο.
Το νέο γερμανικό σχέδιο των 10 GW έρχεται να προστεθεί στη μονάδα φυσικού αερίου 600 MW της Steag που ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία το 2022, ενώ τέσσερις μονάδες ανοιχτού κύκλου, ισχύος 300 MW, βρίσκονται υπό κατασκευή. Πρόκειται για 15 - 20 νέες μονάδες και θα επιβάλλει στους επενδυτές να αναβαθμίσουν τις μονάδες σε καύση υδρογόνου μεταξύ 2035 και 2040. Παράλληλα θα έχουν προϋποθέσεις για carbon capture, δέσμευση άνθρακα και τεχνολογίες αποθήκευσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το κενό ζήτησης θα ανέβει τελικά στα 20 GW, οπότε θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον μονάδες από αυτά που θα καλύψουν τα αρχικά 10 GW.

Η χρηματοδότηση των νέων μονάδων στη Γερμανία θα γίνει μέσω διαγωνισμών και υπολογίζεται ότι το μέτρο θα κοστίσει 15-20 δις ευρώ τα επόμενα 20 χρόνια, αφού περιλαμβάνει επιδοτήσεις για επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες. Η γερμανική κυβέρνηση θα αποφασίσει το 2032 πότε ακριβώς οι νέοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο θα στραφούν στο υδρογόνο. Η στροφή αυτή της πολιτικής είναι αντίθετη με τον στόχο εκμηδενισμού των εκπομπών μέχρι το 2035, που έχει συμφωνήσει η Γερμανία με την Γαλλία και άλλες πέντε χώρες.

Οι λόγοι της ενεργειακής στροφής

Το πλάνο αυτό θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Κομισιόν, καθώς οι Γερμανοί θέλουν να ολοκληρώσουν την απανθρακοποίηση του ενεργειακού τους τομέα μέχρι το 2030, 8 χρόνια νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο.Στόχο θα έχουν να καλύπτουν τις ανάγκες του συστήματος με την φορά του ρολογιού, αναπληρώνοντας την στοχαστικότητα των ΑΠΕ. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει προωθηθεί από την κυβέρνηση ένας μηχανισμός που θα βασίζεται στις νέες ουδέτερες τεχνολογίες της αγοράς και θα καταστεί λειτουργικός μέχρι το 2028.

Ο μηχανισμός προσφέρει ένα μπουκέτο από τεχνολογίες φίλιες προς το περιβάλλον με χαμηλό κόστος σύμφωνα με τους Φιλελεύθερους του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Εναλλακτικές λύσεις θα είναι τα υδροηλεκτρικά, η βιομάζα και η γεωθερμία.

Σύμφωνα με το think tank, Aurora Energy Research η επέκταση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο είναι απαραίτητη επειδή η Γερμανία θα αντιμετωπίσει έλλειμμα ενέργειας τη δεκαετία του 2030 λόγω της αύξησης της ζήτησης ειδικά στους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης.

Η βιομηχανία αντέδρασε θετικά και όπως ανέφερε ο CEO της Uniper M.Lewis, απαιτείται έγκαιρη δράση γιατί θα πάρει χρόνο να ολοκληρωθούν οι νέες επενδύσεις. Ενδιαφέρον επέδειξε και η RWE, ενώ το DIHK, Γερμανικό Επιμελητήριο Εμπορίου τόνισε, ότι δεν θα πρέπει να κλείσουν ενεργειακές μονάδες πριν οι νέες είναι έτοιμες να συνδεθούν στο δίκτυο. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν Οικολόγοι με το επιχείρημα, ότι η στροφή στο φυσικό αέριο αλλάζει τις προτεραιότητες για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Γερμανία πάντως τώρα είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να βρει λύσεις, καθώς άλλη ανάλυση του Bloomberg εξηγεί γαιτί είναι μετρημένες οι ημέρες της ως βιομηχανική υπερδύναμη


Γενικευμένη στροφή στην Ευρώπη

Εξάλλου ενδεικτικές της επαναφοράς των μονάδων φυσικού αερίου στο προσκήνιο, είναι οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία όπου αυτή την περίοδο κατασκευάζονται τέσσερα έργα φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1.200 MW. Πρόκειται για μονάδες ανοιχτού κύκλου που θα υποστηρίζουν το ηλεκτρικό σύστημα στις αιχμές τους. Μάλιστα έως τον Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και των 3 σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου από τη Μυτιληναίος για λογαριασμό της εταιρείας Drax.

Στην Ελλάδα η μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Μυτιληναίος 826 MW στον Άγιο Νικόλαο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή δύο ακόμα CCGT, ισχύος άνω των 800 MW η καθεμία, σε Κομοτηνή (ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil) και Αλεξανδρούπολη (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και όμιλος Κοπελούζου).

Στην Ιταλία δύο εργοστάσια της Edison προστέθηκαν το προηγούμενο διάστημα, στο Presenzano (810 MW) και στη Marghera (817 ΜW). Το εργοστάσιο φυσικού αερίου Tavazzano της EP Produzione (850 MW) πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2024, ενώ η κατασκευή του Fusina CCGT (840 MW) της Enel ξεκίνησε στα τέλη του 2022.

Στην Πολωνία σχεδιάζονται νέα έργα ισχύος 1,1 – 1,2 GW, στην κατασκευή των οποίων συζητά να εμπλακεί και η ελληνική Mytilineos, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται έργα φυσικού αερίου σε Dolna Odra (2 x 700 MW), Ostroleka (745 MW) και Grudziadz (563 MW).
Σημαντικές ανάγκες για κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο αναμένεται να προκύψουν και στην περιοχή των Βαλκανίων, και ειδικότερα σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Β. Μακεδονία, όπου ο υφιστάμενος στόλος ηλεκτροπαραγωγής από μονάδες άνθρακα είναι πεπαλαιωμένος και θα πρέπει να ανανεωθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης