Ενέργεια

Γιατί η Μυτιληναίος θα κατασκευάσει εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στην Κ. Ευρώπη

Γιατί η Μυτιληναίος θα κατασκευάσει εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στην Κ. Ευρώπη
Κλιεδί για την κάλυψη της ενεργειακής επάρκειας στην φάση της ενεργειακής μετάβασης
Ο Amos Hochstein, σύμβουλος του προέδρου Biden στα ενεργειακά και ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα από την περίοδο του TAP, είχε παραστεί μάλιστα στα εγκαίνια, κλήθηκε στο Bloomberg να απαντήσει, γιατί οι ΗΠΑ έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου, την ώρα που οι Δημοκρατικοί και προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος ευαγγελίζονται την πράσινη μετάβαση.

Ο Hochstein έμπειρος και προφανώς γνώστης, δεν δυσκολεύτηκε να απαντήσει, προτάσσοντας ότι για να προχωρήσει απρόσκοπτα η πρασινη μετάβαση, χωρίς η οικονομία να απειληθεί από ενεργειακή ανεπάρκεια και υψηλές τιμές, όπως συνέβη με τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, θα πρέπει να υπάρχει αρκετή παραγωγή πετρελαίου, τόση μάλιστα που θα λειτουργήσει και αντιπληθωριστικά.

Αυτό εξηγεί γιατί η Mytilineos κατασκευάζει σε μια ενεργειακή οικονομία, όπως αυτή της Βρετανίας, που πρωτοστατεί στην πράσινη μετάβαση 4 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου OCGT.
Η λειτουργία τους αφορά 1500 ώρες σε ετήσια βάση εκάστου. Αναμένεται να ακολουθήσει ένα ακόμα στην Ιρλανδία ανοικτού κύκλου δυναμικότητας 250 MW.

Παράλληλα η ζήτηση για κατασκευή τέτοιων μονάδων επεκτείνεται και σε άλλες οικονομίες όπως της Γερμανίας και της Πολωνίας. Στην Πολωνία είδικά οι μονάδες αυτές παίρνουν υψηλότερες επιδοτήσεις που ανέρχονται μέχρι και σε 60 ευρώ/ΜWh ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους.

Στην Πολωνία η συνεργασία της Mytilineos έχει να κάνει με την ZEPAK, ενεργειακό όμιλο, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια και αφορά 2 εργοστάσια συνδυασμένου κύκλου, που λειτουργούν τόσο με αεροστρόβιλο όσο και με ατμοστρόβιλο.  Επίσης υπάρχει συνεργασία βρίσκεται και με την PKN Orlen, πολωνική κρατική εταιρεία διύλισης πετρελαίου στην Πολωνία, που επεκτείνεται και σε άλλες ενεργειακές δραστηριότητες στην Τσεχία, στη Σλοβακία, στη Γερμανία και στις χώρες της Βαλτικής, καθώς και δραστηριότητα στον Καναδά

Η συνεργασία που υπάρχει με την Siemens στην Βρετανία, η οποία προσφέρει ένα μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού γεννήτριες και μετασχηματιστές, ενώ ο ελληνικός όμιλος λειτουργεί με την μοφή του EPC Contractor, αναμένεται να επεκταθεί και στην Κεντρική Ευρώπη ενώ συνεργασία θα υπάρξει και με την RWE, καθώς η Γερμανία έχει εισέλθει σε φάση πολιτικής σύγκλισης για να συμφωνήσει η πολιτική της ηγεσία στην χρηματοδότηση μονάδων 15 GW ηλεκτροπραγωγής με φυσικό αέριο.

Όπως κατέγραφε το WEN την περασμένη Τετάρτη 24/1 https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=551717

Τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί

Αναλυτικά ο καγκελάριος Olaf Schol, ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner και ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τα σχέδια, τα οποία αποτελούν μέρος των προσπαθειών της Γερμανίας να κρατήσει τα φώτα αναμμένα ενώ σταδιακά καταργεί τα πυρηνικά και τον άνθρακα.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι οι συνομιλίες ήταν καλές και θα συνεχιστούν, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ακόμη να διερευνηθεί πού θα βρίσκονται καλύτερα τα εργοστάσια και ποια ακριβής τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί. «Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σύντομα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναμένουν με ανυπομονησία ένα συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για περίπου 15 γιγαβάτ πλήρους ή μερικής ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο που χρειάζεται η Γερμανία για να βοηθήσει να γεφυρωθεί η μετάβαση σε διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σχέδιο, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ , έρχεται καθώς η Γερμανία βγαίνει από μια δημοσιονομική κρίση μια μεγάλη τρύπα χρηματοδότησης σε έργα μετάβασης στην ενέργεια και τη βιομηχανία.
Πηγές είπαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις την με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη στρατηγική του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής.

Παράλληλα στην ίδια κατεύθυνση είχε αναφερθεί και ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας στην παρουσία του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα στα πλαίσια του CESEC.

Συμπερασματικά για να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση με σταθερά βήματα, χρειάζεται διαχείριση της στοχαστικότητας, σταθεροποίηση της ενεργειακής επάρκειας και ομαλή κάλυψη των αναγκών μιας διεθνούς οικονομίας που μετασχηματίζεται. Στην κατεύθυνση αυτή όλες οι μεγάλες οικονομίες κοιτούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις κάλυψης των μελλοντικών αναγκών τους στην ηλεκτροπαραγωγή καιτά την περίοδο του μετασχηματισμού.

Είναι κάτι εξάλλου που ο πρόεδρος της Mytilineos έχει επαναλάβει κατά κόρον την τελευταία διετία και όπως φαίνεται υλοποιεί με ευρύτερη στρατηγική σε διεθνές επίπεδο, που θα επεκταθεί στην Κεντρική Ευρώπη στο άμεσο μέλλον.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης