BNEF: Τα πέντε κλιματικά μαθήματα για την πράσινη μετάβαση

BNEF: Τα πέντε κλιματικά μαθήματα για την πράσινη μετάβαση
Επενδύσεις άνω του 1 τρισ. δολ. για τη μετατόπιση στην καθαρή ενέργεια

Ενδιαφέρουσα είναι η έκθεση του γνωστού ερευνητικού οίκου BloombergNEF για τις Επενδυτικές Τάσεις της Μετάβασης στην Ενέργεια η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα.

Πρόκειται για ένα ημερολόγιο 100 σελίδων για τον καθαρισμό και το πρασίνισμα μεγάλων βιομηχανιών που περιλαμβάνει 5 από τα πιο ενδιαφέροντα και επίκαιρα ευρήματα.

Παρέχει νέες ιδέες για τις απόψεις που επικρατούσαν σχετικά με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και προτείνει τι πρέπει να προσέχουμε το 2024.


Αναλυτικά:

1. Για πρώτη φορά επενδύσεις άνω του 1 τρισ. δολ.

Τον περασμένο Απρίλιο το Bloomberg Green δημοσίευσε μια ιστορία λέγοντας ότι το 2022 ήταν η πρώτη χρονιά που οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση ξεπέρασαν τα 12 μηδενικά, αλλά αποδεικνύεται ότι ήταν λάθος.

Το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια που επενδύθηκε στην ενεργειακή μετάβαση το 2022, σήμερα φαίνεται περισσότερο σαν να ήταν 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, θέτοντας τη βάση για το συνολικό συνολικό ποσό (1,8 τρισ.δολ. για το 2023), ανέφερε το BloombergNEF.

Είναι η πρώτη φορά που το ποσό ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2021.

Το περασμένο έτος έφερε ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση της κεντρικής θέσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Όλες οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακές συστοιχίες στον κόσμο δεν μπορούν να ξεπεράσουν την ορυκτή ενέργεια εάν δεν συνδεθούν. Η αποκαλούμενη ουρά διασύνδεσης ήταν αρκετά αργή ώστε να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα ηλεκτρόνια και τις επενδύσεις που πιθανώς θα χαθούν.

Για το 2023, οι αναλυτές συμπεριέλαβαν τις επενδύσεις στο δίκτυο ως ενεργειακή μετάβαση. Αυτό πρόσθεσε 310 δισεκατομμύρια δολάρια στον απολογισμό της ενεργειακής μετάβασης της BNEF και κατά συνέπεια 290 δισεκατομμύρια δολάρια (κατά μέσο όρο) για τα προηγούμενα 3 χρόνια.

«Είχαμε επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και 100 χρόνια. Αλλά η ιστορία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που είναι κεντρικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση έχει πραγματικά εμφανιστεί τα τελευταία 3 ή 4 χρόνια», δήλωσε ο Albert Cheung (αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του BloombergNEF).

 

2. Η μείωση των εκπομπών έχει μεγάλη σημασία

Η διόγκωση της ζήτησης των καταναλωτών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εμφανίζεται ξεκάθαρα στις χρηματοοικονομικές ροές. Κάνει τις μικρές εταιρείες μεγαλύτερες και προσελκύει νέες ιδέες και κεφάλαια.

Ο κόσμος πλήρωσε 634 δισεκατομμύρια δολάρια για τα ηλεκτρικά οχήματα και την τεχνολογία φόρτισης το 2023 (το 85% της συνολικής επένδυσής του σε καθαρές τεχνολογίες που καταναλώνουν ενέργεια), σύμφωνα με το BloombergNEF.

 

Άνοδος των μπαταριών παγκοσμίως

Οι μπαταρίες συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται.

Στην Ευρώπη, η αποθήκευση ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφελείας και οικιακής χρήσης αυξήθηκε 64% πέρυσι, (στα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια), μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Οι λογαριασμοί των νοικοκυριών εκτοξεύτηκαν μαζί τους και πολλοί ανακάλυψαν ότι η ηλιακή ενέργεια με αποθήκευση μπαταριών έχει νόημα.

«Αν ξαφνικά υπάρξει ένα οικονομικό σημείο καμπής που κάνει τις τεχνολογίες να έχουν νόημα, οι καταναλωτές ανταποκρίνονται σε αυτό» είπε ο Cheung.

Οι δαπάνες αντλιών θερμότητας μειώθηκαν κατά 4% το 2023, στα 63 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν είναι οι τάσεις του τρόπου ζωής, όπως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, που δεν εμφανίζονται στα δεδομένα όπως τα κεφαλαιουχικά έξοδα.

 

3. Στην κορυφή (ξανά) οι επενδύσεις στα αιολικά

Τα υψηλότερα επιτόκια, οι αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και άλλοι πονοκέφαλοι (κοιτάζοντάς σας, νόμος Jones) δημιούργησαν τον τελευταίο χρόνο μια ανησυχία σχετικά με προβλήματα στην αιολική βιομηχανία.

Ωστόσο, οι επενδύσεις αιολικής ενέργειας το 2023 έφτασαν σε νέα κορυφή των 217 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αυξήθηκε στα 77 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι χερσαίες δαπάνες μειώθηκαν κατά 17% κάτω από το 2022, στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό το νέο ρεκόρ φαίνεται να ξεπερνά τις προσδοκίες μιας αιολικής αποκάλυψης.

Κατασκευαστές και πελάτες που είχαν διαπραγματευτεί τα επίπεδα τιμών τους, αλλά δεν τα είχαν ακόμη κλειδώσει, είδαν τις συμφωνίες να καταρρέουν όταν οι μυριάδες πιέσεις ώθησαν τα κόστη. Ωστόσο, ένας επόμενος γύρος συμφωνιών ενσωμάτωσε τις νέες και ακόμη ανταγωνιστικές τιμές σε νέες συμφωνίες, υποσχόμενοι συνεχή ανάπτυξη στον κλάδο.

 

4. Ανάγκη για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Υπάρχει ένας λόγος που ο κόσμος διέρχεται μια ενεργειακή μετάβαση αποσκοπεί στην εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Από την οπτική γωνία μιας δεκαετίας πριν, τα κέρδη στην καθαρή ενέργεια και την κλιματική τεχνολογία είναι θαυματουργά.

Όμως από την πιθανή προοπτική μιας δεκαετίας, η μετάβαση κινείται πολύ αργά.

Το BloombergNEF διαπιστώνει ότι η επένδυση πρέπει να τριπλασιαστεί για να αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με το καθαρό μηδενικό σενάριο.

Η Πρωτοβουλία Πολιτικής για το Κλίμα, η οποία εστιάζει περισσότερο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και περιλαμβάνει χρηματοδότηση προσαρμογής, προβλέπει την ανάγκη για πενταπλάσια αύξηση το συντομότερο δυνατό.

Οι θερμοκρασίες είναι ο απόλυτος πίνακας βαθμολογίας μετάβασης.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του 2023 ήταν περίπου 1,5 C υψηλότερη από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, ανάλογα με το σύνολο δεδομένων.

Το όριο θέρμανσης 1,5 C της Συμφωνίας του Παρισιού δεν είναι τεχνικά νεκρό έως ότου ο παγκόσμιος μέσος όρος το περάσει ως μέσο όρο 20 ετών.

«Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να προσπαθήσουμε να βεβαιωθούμε ότι το σενάριο καθαρού μηδενισμού είναι εύλογο», είπε ο Cheung.

 

5. Απομένει να γίνει πολλή καλή δουλειά

Τα καλά νέα για το κλίμα είναι λιγότερο οξύμωρα.

Πριν από 2 χρόνια δεν ήταν προφανές ότι θα υπήρχαν αρκετές επενδύσεις σε αυτό. Τότε οι αγορές εμπορευμάτων έκαναν τη δουλειά τους.

«Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων προκάλεσαν την απαραίτητη χρηματοδότηση Τώρα μπορούμε να πούμε ότι μέσω της δουλειάς μας υπάρχει επαρκής επένδυση, κάτι που είναι υπέροχο, έτσι δεν είναι;», είπε ο Cheung

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης