Ενέργεια

Ουκρανικά drones προκάλεσαν ζημιές σε ρώσικο διυλιστήριο

Ουκρανικά drones προκάλεσαν ζημιές σε ρώσικο διυλιστήριο

Τεράστια η πυρκαγιά στη μία από τις δύο εγκαταστάσεις πετρελαίου που δέχτηκαν την επίθεση - Reuters

Μετά τη συνέντευξη - ποταμό του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, σειρά πήρε η καταστροφή που υπέστη ρώσικο διυλιστήριο πετρελαίου από ουκρανικά drones, για να δείξει ότι πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών έχει ακόμα πολύ μέλλον…


Η υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας πραγματοποίησε επιθέσεις με drones (μία από τις πολλές των τελευταίων εβδομάδων) σε δύο εγκαταστάσεις πετρελαίου που βρίσκονται στη νότια Ρωσία, προξενώντας μάλιστα τεράστια πυρκαγιά σε μία από αυτές, όπως δήλωσε ουκρανική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Παρασκευή 9/2/2024.


Συγκεκριμένα οι επιθέσεις με drone προκάλεσαν μεγάλη φωτιά στο διυλιστήριο Ilsky στην περιοχή Κρασνοντάρ.

Η φωτιά κατασβέστηκε, δήλωσαν νωρίτερα σήμερα οι ρωσικές αρχές, χωρίς να διευκρινίσουν την αιτία της πυρκαγιάς.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Ουκρανία κατέστρεψαν τη μονάδα πρωτογενούς επεξεργασίας στο διυλιστήριο Ilsky, δήλωσε στο Reuters η ανώνυμη ουκρανική πηγή.

Το κοντινό διυλιστήριο πετρελαίου Afipsky έγινε επίσης στόχος ουκρανικών drones, αλλά η Ουκρανία εξακολουθεί να αξιολογεί το αποτέλεσμα της επιχείρησης, σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο Reuters.

 

Οι επιθέσεις με droneς του τελευταίου χρονικού διαστήματος

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις με drone σε ρωσικά διυλιστήρια και άλλες ενεργειακές υποδομές.

Τον περασμένο μήνα, ένα μεγάλο διυλιστήριο του ρωσικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft στη νότια Ρωσία υπέστη ζημιές σε πυρκαγιά σε ύποπτη επίθεση με ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Στο διυλιστήριο 240.000 βαρελιών την ημέρα στο Τουάπσε ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία ήταν αποτέλεσμα επίθεσης με drone από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας, δήλωσε ουκρανική πηγή στο Reuters εκείνη την εποχή.

«Η SBU χτυπά βαθιά στη Ρωσική Ομοσπονδία και συνεχίζει τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις που δεν είναι μόνο σημαντικές για τη ρωσική οικονομία, αλλά παρέχουν επίσης καύσιμα για τα εχθρικά στρατεύματα», είπε η πηγή στο Reuters.

Το διυλιστήριο Tuapse εξάγει κυρίως την παραγωγή του σε νάφθα, ντίζελ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, μαζούτ και πετρέλαιο κενού αέρος στην Τουρκία, την Κίνα, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο διυλιστήριο Rosneft στη νότια Ρωσία έλαβε χώρα λίγες ημέρες αφότου μια άλλη ύποπτη επίθεση με drone ανάγκασε τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Novatek να αναστείλει τις εργασίες σε τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων στη Βαλτική Θάλασσα.

Οι επιθέσεις και οι ζημιές στα ρωσικά διυλιστήρια μείωσαν την ικανότητα της Ρωσίας να επεξεργάζεται αργό, γεγονός που οδήγησε σε υψηλότερες ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας και εκτιμήσεις αναλυτών που ανέφερε το Reuters. Οι υψηλότερες εξαγωγές αργού θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις περικοπές στις εξαγωγές που έχει δεσμευτεί η Μόσχα αυτό το τρίμηνο ως μέρος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης