Rebound στις τιμές των σπάνιων γαιών βλέπουν οι αναλυτές - Ο ρόλος της Κίνας

Rebound στις τιμές των σπάνιων γαιών βλέπουν οι αναλυτές - Ο ρόλος της Κίνας
Οι τιμές των σπάνιων γαιών εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ το 2022 πριν υποχωρήσουν απότομα το 2023, κυρίως εξαιτίας της μεγαλύτερης προσφοράς από την Κίνα και της βραδύτερης από την αναμενόμενη αύξησης της ζήτησης.
Την πρόβλεψή του ότι θα ανακάμψουν οι τιμές των σπάνιων γαιών στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 λόγω της μικρότερης προσφοράς από μέρους της Κίνας, έδωσε στο Reuters ο αναλυτής της Shanghai Metals Market, Yang Jiawen.

Οι τομείς που αναμένεται να τραβήξουν προς τα πάνω τη ζήτηση είναι τα ηλεκτρικά οχήματα και η αιολική ενέργεια.

Οι τιμές των σπάνιων γαιών εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ το 2022 πριν υποχωρήσουν απότομα το 2023, κυρίως εξαιτίας της μεγαλύτερης προσφοράς από την Κίνα και της βραδύτερης από την αναμενόμενη αύξησης της ζήτησης.
Για παράδειγμα, η τιμή του οξειδίου του πρασεοδυμίου, ενός από τα πιο διαδεδομένα στοιχεία σπάνιων γαιών, κατρακύλησε στην Κίνα κατά 34% το 2023, ενώ το οξείδιο του τερβίου και το οξείδιο του νεοδυμίου σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2020 τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, ο Jiawen λέει ότι η περαιτέρω πτώση των τιμών των σπάνιων γαιών, ιδίως του οξειδίου του νεοδυμίου-πρασαιοδυμίου (NdPr), που χρησιμοποιείται σε μόνιμους μαγνήτες, το οποίο μειώθηκε κατά 38% πέρυσι, είναι περιορισμένη, κοντά στο επίπεδο του κόστους παραγωγής.

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που αξιοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών, λέιζερ, αμυντικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων που τοποθετούνται σε οχήματα, όπως τανκς, και στρατιωτικές επικοινωνίες, μαζί με διάφορες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης και για καταναλωτικά αγαθά όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις και smartphones.

Τι λέει η Guolian Securities

Από την πλευρά της η Guolian Securities, προέβλεψε ότι το οξείδιο του νεοδυμίου είναι πιθανό να καταγράψει έλλειμμα 800 τόνων παγκοσμίως κατά το τρέχον έτος, σε σχέση με το περσινό πλεόνασμα των 6.600 τόνων.

Ένας κομβικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει τα σπάνια μέταλλα σε ανάκαμψη των τιμών τους είναι η επιβράδυνση της αύξησης των ποσοστώσεων από την Κίνα.

Το 2023, η Κίνα εξέδωσε τρεις εγκυκλίους ποσοστώσεων για την παραγωγή σπάνιων γαιών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η ασιατική υπερδύναμη εκδίδει τρίτη σειρά ποσοστώσεων σε ένα μόνο έτος εδώ και 17 χρόνια, με τη συνολική ποσόστωση για το έτος να αγγίζει το υψηλό ρεκόρ των 255.000 τόνων.

Σύμφωνα πάλι με άλλες εκτιμήσεις, οι ποσοστώσεις της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν κατά ένα πιο μετριοπαθές 10% έως 15%, με το Πεκίνο να ελέγχει την προμήθειά της σε σπάνιες γαίες μέσω του συστήματος ποσοστώσεων που είναι σε ισχύ από το 2006.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κίνα αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας εξόρυξης σπάνιων γαιών και το 90% της εξευγενισμένης παραγωγής.

Το Πεκίνο απαγόρευσε πρόσφατα την εξαγωγή τεχνολογιών για την εξόρυξη και διαχωρισμό σπάνιων γαιών, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την κυριαρχία του στην αγορά και έχει απειλήσει να διακόψει την προμήθεια καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης