Ενέργεια

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας ξεπέρασε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη για πρώτη φορά το 2023

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας ξεπέρασε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη για πρώτη φορά το 2023

 Mείωση 19% των εκπομπών άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας

 

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας ξεπέρασε τις μονάδες φυσικού αερίου στην Ευρώπη για πρώτη φορά πέρυσι, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα υποχώρησε κατακόρυφα, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Ember.


Η Ευρώπη εντείνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ως μέρος των προσπαθειών να απογαλακτίσει το μπλοκ από τα ρωσικά καύσιμα και να βοηθήσει στην επίτευξη του κλιματικού στόχου της για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Σύμφωνα με το Reuters η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση το 2023, με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο να μειώνεται κατά 15% και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα κατά 26%, σύμφωνα με την έκθεση της Ember.
Την ίδια στιγμή, η αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 13% για να αντιπροσωπεύει το 18% του συνολικού μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, έδειξαν τα στοιχεία.


Προς κατάργηση του άνθρακα

"Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πορεία προς τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και τώρα είχαμε τέσσερα συνεχόμενα χρόνια πτώσης της παραγωγής φυσικού αερίου που πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Dave Jones, επικεφαλής των παγκόσμιων γνώσεων για την κλιματική ομάδα σκέψης Ember.

Η πτώση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής παραγωγής οδήγησαν σε μείωση 19% των εκπομπών άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας, έδειξε η έκθεση.

Τα εργοστάσια φυσικού αερίου παρείχαν σχεδόν το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης το 2023, ενώ ο άνθρακας παρείχε λίγο περισσότερο από το 12%, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η πυρηνική ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 23% σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ η ηλιακή ενέργεια παρείχε το 9%.
Συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανήλθαν σε ποσοστό ρεκόρ 44% της ενέργειας το 2023.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 3,4% το 2023 λόγω της πτώσης της βιομηχανικής κατανάλωσης και εν μέσω ήπιων καιρικών συνθηκών, αλλά ο Jones είπε ότι αυτό αναμένεται να αυξηθεί φέτος καθώς περισσότερα προϊόντα, όπως η θέρμανση και τα οχήματα τροφοδοτούνται από ηλεκτρισμό.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να συμβαδίσουν με αυτή την αύξηση της ζήτησης προκειμένου να επιτύχουν τις απαιτούμενες περικοπές εκπομπών», είπε ο Jones .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης