Οι γίγαντες της αιολικής ενέργειας μειώνουν τις επενδύσεις τους στις ΑΠΕ

Οι γίγαντες της αιολικής ενέργειας μειώνουν τις επενδύσεις τους στις ΑΠΕ

Προειδοποιούν ότι και το 2024 θα είναι δύσκολη χρονιά και λαμβάνουν μέτρα

Σχετικά Άρθρα
Η Orsted, η Siemens Energy, η Vestas και η Vattenfall (οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας και ανεμογεννητριών στον κόσμο) προειδοποίησαν ότι οι προκλήσεις του 2023 στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) θα συνεχιστούν και φέτος.


Ήδη έχουν αρχίσει να ενεργούν προληπτικά με το να περιορίζουν τα ανοίγματά… τους στον εν λόγω τομέα.

Η παύση κατασκευής έργων, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων και η εν γένει περικοπή των εξόδων, συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που λαμβάνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα επερχόμενα γεγονότα.

Όπως αναφέρει το oilprice.com, οι 3 εκ των 4 (Orsted, Siemens Energy και Vestas) ανέστειλαν τα μερίσματα καθώς προσπαθούν να επιστρέψουν στην κερδοφορία και να μειώσουν το κόστος.

Η αιολική βιομηχανία (ειδικά η υπεράκτια), μαστίστηκε το 2023 από αυξήσεις κόστους και επιτοκίων, προβλήματα ποιότητας με τουρμπίνες, καθυστερήσεις και ακυρώσεις έργων.

Οι προαναφερόμενες κολοσσιαίες εταιρείες εξακολουθούν να αναμένουν το 2024 τα ίδια (απώλειες και αβεβαιότητα) διότι θεωρούν ότι το νέο έτος δεν θα διορθώσει αμέσως όλες αυτές τις προκλήσεις.

 

Orsted: Διακοπή μερισμάτων και απολύσεις

Η Orsted (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών έργων στον κόσμο), διακόπτει τα μερίσματα για τα οικονομικά έτη 2023 έως 2025, με στόχο να επαναφέρει τα μερίσματα από το 2026.

Η ενεργειακή εταιρεία της Δανίας, κατέγραψε καθαρή ζημία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (20,2 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες) για το 2023, καθώς τα οικονομικά της αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από τις απομειώσεις που έλαβε στα υπεράκτια έργα της στις ΗΠΑ.

Επίσης το 2023 παρήγαγε 17,8 TWh υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (ποσότητα αυξημένη κατά 8% σε σχέση με το 2022), με την εγκατεστημένη ισχύ να παραμένει σταθερή στα 8,9 GW.

Το ίδιο έτος, η χερσαία αιολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2% σε 13,4 TWh, ενώ η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και συμβατικούς σταθμούς μειώθηκε κατά 26% σε 4,4 TWh.

Ως αποτέλεσμα των προκλήσεων του κλάδου (εκτός από την παύση των μερισμάτων), η Orsted θα μειώσει το πάγιο κόστος της, μεταξύ άλλων με μείωση 600-800 θέσεων παγκοσμίως.

«Δεν θα είναι όλες αυτές οι απολύσεις, αλλά θα υπάρξουν απολύσεις όλο το 2024», όπως αποκάλυψε η εταιρεία.

Η Orsted εξέρχεται επίσης από πολλές υπεράκτιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, στερώντας τις προτεραιότητες των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στην Ιαπωνία και σχεδιάζει μια πιο λιτή ανάπτυξη εντός της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και του P2X.

«Το 2023 σηματοδότησε μια χρονιά με σημαντικές προκλήσεις για την Οrsted.

Προκειμένου να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να διασφαλίσουμε τη δημιουργία αξίας και να διασφαλίσουμε την ικανότητά μας να προσελκύουμε κεφάλαια στη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα κάνουμε την Orsted μια πιο λιτή και αποτελεσματική εταιρεία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Mads Nipper.

 

Vestas: Μη πληρωμή μερισμάτων

Η Vestas, επίσης από τη Δανία, (η κορυφαία εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών στον κόσμο), δεν θα πληρώσει μερίσματα στους μετόχους ούτε το 2024.

«Η απόδοσή μας το 2023 βοήθησε το βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια, η αργή αδειοδότηση και η ανεπαρκής δημιουργία δικτύου σε όλες τις αγορές αναμένεται να προκαλέσουν αβεβαιότητα το 2024», δήλωσε ο Henrik Andersen (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου).

 

Siemens Energy: Μεγάλη ταμειακή εκροή λόγω ζημιών

Η Siemens Energy, από την πλευρά της, αναμένει ότι η μονάδα κατασκευής ανεμογεννητριών της (Siemens Gamesa), θα υποστεί ζημιά 2,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2 δισεκατομμύρια ευρώ) για το 2024.

Για το 2023, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της γερμανικής ενεργειακής εταιρείας προ φόρων ήταν αρνητικές, κυρίως λόγω της Siemens Gamesa, η οποία υπέστη υψηλή ταμειακή εκροή λόγω ζημιών και συσσώρευσης λειτουργικού καθαρού κεφαλαίου κίνησης σε ένα εποχικό αδύναμο τρίμηνο.

«Η εστίασή μας παραμένει στην επίλυση των προβλημάτων ποιότητας στις χερσαίες αιολικές επιχειρήσεις μας και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης για την υπόλοιπη εταιρεία», δήλωσε ο Christian Bruch (Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy AG).

 

Vattenfall: Διακοπή κατασκευής έργου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το ρευστό και αβέβαιο κλίμα της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, οδηγεί την σουηδική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Vattenfall στον επαναπροσδιορισμό των επενδύσεών της στην αιολική ενέργεια τα έτη 2024 και το 2025.

Ειδικότερα, αυτό μεταφράζεται στο ποσό του 1,58 δισ (-50%) σε σύγκριση με τα 3,34 δισ. ευρώ τα προηγούμενα 2 χρόνια.

«Βλέπουμε ότι η αγορά ενέργειας θα παραμείνει ταραχώδης και επισφαλής για κάποιο διάστημα.

Ο αυξημένος πληθωρισμός και τα ανεβασμένα επιτόκια επηρεάζουν τόσο εμάς όσο και τους προμηθευτές μας.

Μας προβληματίζουν επίσης και οι λιγότερες παγκόσμιες συναλλαγές, οπότε η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τη δική της παραγωγή.

Δεν ξέρω αν θα επιστρέψουμε ποτέ στο επενδυτικό κλίμα που είχαμε δει πριν από το 2021.

Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε πιο ακριβείς σχετικά με τα έργα στα οποία επενδύουμε και να αναλύουμε ποια είναι τα κερδοφόρα επενδυτικά πλάνα από το χαρτοφυλάκιό μας», δήλωσε στο Montel η Anna Borg (Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας), μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2023.

Το προηγούμενο έτος, η Vattenfall σταμάτησε την ανάπτυξη του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Norfolk Boreas, ισχύος 1,8 GW, στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της εκτίναξης του κόστους.

Μακροπρόθεσμα πάντως, η CEO αναμένει ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού θα αμβλυνθούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης