Διεθνές άλμα στην μεταλλουργία σημαίνει για τον Μυτιληναίο η κίνηση στην Γκάνα

Διεθνές άλμα στην μεταλλουργία σημαίνει για τον Μυτιληναίο η κίνηση στην Γκάνα
Πρόκειται για μια περιοχή που διαθέτει γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων βωξίτη, που θα της δώσει παραγωγική δυνατότητα 10 εκατ. τόνων βωξίτη ετησίως

Στη μεγέθυνση του τομέα της μεταλλουργίας και την καθιέρωση του ομίλου Mytilineos στους κορυφαίους παραγωγούς βωξίτη, αλουμινίου και γαλλίου στον κόσμο, στοχεύει η απόκτηση της Άδειας Έρευνας και Εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη στην Γκάνα που ανακοίνωσε χθες.

Πρόκειται για μια περιοχή που διαθέτει γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων βωξίτη, που θα της δώσει παραγωγική δυνατότητα 10 εκατ. τόνων βωξίτη ετησίως, αυξάνοντας ανάλογα αν το θελήσει και την παραγωγή γαλλίου. Σήμερα μετά την απόκτηση της Imerys η παραγωγική δυνατότητα βωξίτη του ομίλου ανέρχεται σε 1,3 εκ.τόνους βωξίτη ετησίως.
Η πολλαπλάσια δυναμικότητα παραγωγής βωξίτη δίνει νέες δυνατότητες στην παραγωγή γαλλίου, αλουμίνας και αλουμινίου και εκτοξεύει τον όμιλο σε άλλα μεγέθη τόσο στην αγορά βωξίτη και αλουμινίου, όσο και στην αγορά γαλλίου του μέλλοντος.

Η συμφωνία για το βωξίτη, αποδεικνύει τη σημασία που δίνει ο όμιλος στα μεταλλεύματα, την εποχή της ενεργειακής μετάβασης, καθώς τόσο το αλουμίνιο όσο και το γάλλιο που είναι παράγωγα του βωξίτη είναι απαραίτητα στα έργα ενεργειακής μετάβασης.
Υπενθυμίζεται ότι η Mytilineos, μέχρι πρότινος έκανε λόγο για ένα πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης γαλλίου, το οποίο θα μπορούσε σε 18 μήνες να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους του μετάλλου ετησίως, που αντιστοιχεί περίπου στην τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ.

Καθώς όμως το γάλλιο είναι υποπροϊόν της επεξεργασίας του βωξίτη σε αλουμίνα, πρόδρομη ουσία του αλουμινίου, αν το νέο μεταλλείο στην Γκάνα φέρει ετήσια παραγωγή 10 εκ. τόνων βωξίτη ετησίως, θα πολλαπλασιαστει και η δυνατότητα του ομίλου στην παραγωγή γαλλίου.
Ο βωξίτης, όπως σημειώνει η εταιρεία, έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική πρώτη ύλη, κρίσιμη για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία αυτής της συμφωνίας, καθώς συμβάλλει σε πλήθος έργων που προάγουν παγκοσμίως την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής.

Διεθνοποίηση της παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας

Εφόσον ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο υλοποίησης του έργου, που εκτιμάται σε 18 μήνες, η εταιρεία θα προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων και την ανάπτυξη των μεταλλείων, ενώ θα πραγματοποιηθεί η συνολική μελέτη σκοπιμότητας του έργου παραγωγής αλουμίνας.

Σε πρώτη φάση, η πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες βωξίτη χαμηλού κόστους παραγωγής ετησίως, δίνει τη δυνατότητα στον όμιλο να αυξήσει την παραγωγή αλουμίνας στην Ελλάδα, με χαμηλό κόστος. Σε δεύτερη φάση όμως, να εξετάσει το ενδεχόμενο διεθνοποίησης και της παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου.

Η περιοχή που περιλαμβάνει τα υπό παραχώρηση κοιτάσματα ορίζεται ως NinayhinBlock C εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνους βωξίτη και αναμένεται να παράγει έως και περίπου 10 εκατ. τόνους βωξίτη ετησίως, ή αντιστοίχως ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους $500 εκατομμυρίων (σε σημερινές τιμές αγοράς).

Παράλληλα, η MYTILINEOS, από κοινού με την GIADEC θα αξιολογήσουν ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1,5 εκατ. τόνων. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραγωγή Αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους ετησίως.

Το συνεργατικό μοντέλο ταυτόχρονης ανάπτυξης του τομέα ενέργειας και μετάλλων μπορεί τότε να εφαρμοστεί και στην Γκάνα, ώστε να αναπτυχθεί νέα βιομηχανική εγκατάσταση . Η MYTILINEOS επιδιώκει να εφαρμόσει αντίστοιχο τρόπο λειτουργίας και στην Γκάνα, έχοντας ήδη εις βάθος κατανόηση του ενεργειακού τομέα της χώρας, μέσω εκτέλεσης πληθώρας ενεργειακών έργων.

Στην Γκάνα η εταιρεία είχε κατασκευάσει το 2015 μονάδα παραγωγής ενέργειας την οποία και σήμερα διαχειρίζεται και τα τελευταία χρόνια έχει ενδιαφερθεί για τα μεταλλεύματα βωξίτη στη χώρα. Το ενδιαφέρον του ομίλου εντάθηκε καθώς σχεδιάζει την αύξηση της παραγωγής αλουμίνας στην Ελλάδα αλλά και την δυναμική ανάπτυξη στην αγορά του γαλλίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης