Ενέργεια

Και εγένετο η Saudi Greek Interconnection - Η κοινή εταιρεία ΑΔΜΗΕ και National Grid Saudi για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Σ.Αραβίας

Και εγένετο η Saudi Greek Interconnection - Η κοινή εταιρεία ΑΔΜΗΕ και National Grid Saudi για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Σ.Αραβίας

 Η νέα εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ και διευθύνοντα σύμβουλο τον Μανούσο Μανουσάκη ενώ πρόεδρο τον Alsaadi Walleed της Saudi Electricity Company

Σχετικά Άρθρα
Συστάθηκε από τον ΑΔΜΗΕ και την National Grid S.A- Saudi Electricity Company, δηλαδή τον Διαχειριστή του δικτύου της Σαουδικής Αραβίας η κοινή εταιρία στην οποία κάθε ένα από τα δυο μέρη μετέχουν με ποσοστό 50% και η οποία θα εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Σαουδικής Αραβίας.


Η νέα ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία Saudi Greek Interconnection SA έχει μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ και διευθύνοντα σύμβουλο τον Μανούσο Μανουσάκη ενώ πρόεδρος της είναι ο Alsaadi Walleed και μέλη οι Παναγιώτης Μιχαλόπουλος και Προκόπης Μαυρωνάς εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ και εκ μέρους της Σαουδαραβικής εταιρίας οι Almuhaiza Abdulaziz και Alshammari Khalid.


Μελέτες βιωσιμότητας

Όπως προβλέπεται στο καταστατικό της εταιρίας που κατατέθηκε στο ΓΕΜΗ σκοπός της είναι η εκπόνηση της συνολικής μελέτης αλλά και επί μέρους μελετών εμπορικής βιωσιμότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας με καλωδίο HVDC. Επίσης στο καταστατικό της εταιρίας προβλέπεται ότι σκοπός της είναι «η διενέργεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας και συναφούς πράξης και ενέργειας για την εκτέλεση του έργου».

Προβλέπεται ακόμη για την επίτευξη του σκοπού της η εταιρία δύναται να συνεργάζεται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα ή / και το εξωτερικό και να συνάπτει συμφωνίες ή συμβάσεις κάθε είδους. Η διάρκεια ζωής της εταιρίας έχει οριστεί πενταετής δηλαδή έως τον Φεβρουάριο του 2029.

Πρέπει α σημειωθεί ότι η σύσταση της κοινής εταιρίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της σαουδαραβικής National Grid S.A έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας μετόχων που είχε υπογραφεί μεταξύ των δυο, τον περασμένο Σεπτέμβριο με απώτερο στόχο για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.
Η συμφωνία μετόχων είχε υπογραφεί στο περιθώριο των συζητήσεων που είχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με τον βοηθό υπουργό Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, υπεύθυνο για θέματα Ηλεκτρισμού, Nasser Hadi Al- Qahtani.


Ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο

Η σύσταση της κοινής εταιρίας με έδρα την Αθήνα αποτελεί κομβικής σημασίας εξέλιξη στο πλαίσιο της προσπάθειας, για τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού διαδρόμου μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης που θα περιλαμβάνει αγωγούς και δίκτυα για ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο. Στο διάδρομο αυτό η Σαουδική Αραβία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και η χώρα μας, επιδιώκει να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο.

Η σύμπραξη των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας έρχεται σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022 και των συνομιλιών που είχε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Συμφωνητικό (MoU) που είχε υπογραφεί τότε για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα πεδία έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Saudi Greek Interconnection, που αποτελεί, ουσιαστικά, το πρώτο πεδίο εξειδίκευσης της συνεργασίας αυτής.

Η συμφωνία με τη National Grid εντάσσεται στη στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του ΑΔΜΗΕ να συμμετάσχουν, ενεργά, στην υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών διαδρόμων για τη μεταφορά προς την Ευρώπη καθαρής ενέργειας από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης