Ενέργεια

Aνοίγει η αγορά των μπλε τιμολογίων - Αναμένεται ξεκαθάρισμα από το ΥΠΕΝ

Aνοίγει η αγορά των μπλε τιμολογίων - Αναμένεται ξεκαθάρισμα από το ΥΠΕΝ

 Τα σταθερά 6μηνα και 8μηνα τιμολόγια αναμένεται ότι θα έχουν ρήτρα αποχώρησης και θα εντάσσονται στα μπλε

Πράσινο φως αναμένεται να δώσει η ΡΑΑΕΥ τη Δευτέρα, στο άνοιγμα της αγοράς των 6μηνων και 8μηνων σταθερών τιμολογίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ερμηνεύοντας τελικά την Υπουργική Απόφαση. Θα προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοίνωση του ΥΠΕΝ που θα ξεκαθαρίζει ότι τα 6μηνα σταθερά συμβόλαια, θα έχουν ρήτρα αποχώρησης.

Την ερμηνεία της ΡΑΑΕΥ αναμένει το σύνολο της αγοράς προμήθειας, για να διευκρινιστεί το θεσμικό πλαίσιο και να μπορεί να προχωρήσει στο λανσάρισμα των νέων σταθερών τιμολογίων με διάρκεια λίγων μηνών.
Η υπουργική Απόφαση που βγήκε προχθές, αν και στόχος ήταν να ανοίξει την αγορά των σταθερών εξάμηνων και οκτάμηνων τιμολογίων, δημιούργησε περισσότερες ασάφειες καθώς δεν ξεκαθάριζε αν τα 6μηνα τιμολόγια ή 8μηνα τιμολόγια μπορούν να είναι σταθερά και μπλε και να έχουν ρήτρα αποχώρησης.

Ρήτρα αποχώρησης

Αντίθετα, έκανε λόγο για μεικτά τιμολόγια που θα έχουν σταθερό και κυμαινόμενο σκέλος, τα οποία όμως ενέτασσε στα κίτρινα. Το πρόβλημα ήταν ότι τα κίτρινα δεν έχουν ρήτρα αποχώρησης. Χωρίς ρήτρα αποχώρησης δεν μπορούν οι εταιρείες να δώσουν σταθερά τιμολόγια, αφού είναι προϊόντα με προαγορές ενέργειας για αντιστάθμιση και απαιτούν ρήτρα αποχώρησης.

Με βάση την ασαφή Υπουργική Απόφαση, η ΡΑΑΕΥ δεν μπορούσε χθες Παρασκευή να ερμηνεύσει ότι τα 6μηνα συμβόλαια μπορούν να είναι σταθερά με ρήτρα αποχώρησης. Το κενό αναμένεται να καλύψει, ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, στην οποία και θα βασιστεί η ερμηνεία της ΡΑΑΕΥ, που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει ακολούθως τη Δευτέρα.

Η τοποθέτηση του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες θα ορίζει ότι τα σταθερά 6μηνα και 8μηνα τιμολόγια θα έχουν ρήτρα αποχώρησης και θα εντάσσονται στα μπλε. Ακολούθως η Ρυθμιστική Αρχή, αναμένεται να ορίσει το νέο πλαίσιο, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες προμήθειας να παρουσιάσουν στην αγορά 6μηνα και 8μηνα σταθερά συμβόλαια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης