Απόψεις

Energypost: Τα ρίσκα των ενεργειακών σχέσεων Ευρώπης και ΗΠΑ ενόψει των διπλών εκλογών

Energypost: Τα ρίσκα των ενεργειακών σχέσεων Ευρώπης και ΗΠΑ ενόψει των διπλών εκλογών

Οι πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στο εμπόριο και το κλίμα θέτουν σε κίνδυνο μια διατλαντική συμφωνία - Άρθρο των Gautam Jain, Noah Kaufman, Chris Bataille και Sagatom Saha στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής που δημοσιεύει το energypost

 

Η αβεβαιότητα σχετικά με τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών στις ΗΠΑ και την ΕΕ έχει ουσιαστικά αναβάλει τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι συνομιλίες ξαναρχίσουν το 2025 θα υπάρχει ακόμη λιγότερος χρόνος για να βρεθούν οι καλύτεροι συμβιβασμοί. Όπως εξηγούν σε άρθρο τους οι Gautam Jain, Noah Kaufman, Chris Bataille και Sagatom Saha στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής που δημοσιεύει το energypost, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αφιερωθεί αυτός ο χρόνος για να κατανοηθούν καλύτερα οι διαφορές και να δοθούν οι πιθανές λύσεις.


Μια καλή διευθέτηση θα αποφύγει έναν διατλαντικό εμπορικό πόλεμο και θα αποτρέψει την οπισθοδρόμηση των πολιτικών για το κλίμα στις ΗΠΑ και την ΕΕ που θα μπορούσε να έχει παγκόσμια απήχηση.
Οι βασικές και σημαντικές διαφορές – που εκτίθενται από τον χάλυβα και το αλουμίνιο – είναι ότι η ΕΕ εστιάζει στην κλιματική πολιτική με δασμούς που βασίζονται σε τιμές άνθρακα που καθορίζονται από την αγορά, ενώ η πρόταση των ΗΠΑ επικεντρώνεται περισσότερο στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η πλεονάζουσα χωρητικότητα. Και κατά τον υπολογισμό των τιμολογίων, οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τους μέσους όρους έντασης εκπομπών σε ολόκληρη τη βιομηχανία, ενώ το EU CBAM εφαρμόζεται σε επίπεδο εγκατάστασης.

Το 2024 είναι το «απόλυτο έτος εκλογών», με περισσότερους ψηφοφόρους από ποτέ να κατευθύνονται στις κάλπες σε ένα ρεκόρ 64 χωρών που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό περιλαμβάνει εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα επηρεάσουν την τροχιά της διατλαντικής συνεργασίας για το κλίμα και τις εμπορικές πολιτικές, κυρίως όσον αφορά τους δασμούς σε προϊόντα έντασης εκπομπών.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, η κυβέρνηση Biden προσπάθησε να σφυρηλατήσει μια συμφωνία με την ΕΕ για να αντικαταστήσει τους δασμούς του άρθρου 232 της εποχής Trump στον χάλυβα και το αλουμίνιο με μια συνεργατική, πολυμερή συμφωνία για την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα.Όμως, μια ανακοίνωση του Προέδρου Biden στα τέλη του περασμένου μήνα σηματοδότησε αθόρυβα το πιθανό τέλος των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-ΕΕ τουλάχιστον μέχρι τις επερχόμενες εκλογές.

Ενώ οι νέες διαπραγματεύσεις είναι απίθανο να ξεκινήσουν σοβαρά μέχρι τις αρχές του 2025, αυτή είναι μια σημαντική χρονιά για τον απολογισμό και τον εντοπισμό των βασικών πηγών τριβής και των επιλογών για την άμβλυνσή τους.

Γιατί είναι πρόκληση για τις ΗΠΑ και την ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για τους δασμούς άνθρακα

Η τριβή μεταξύ των συμμάχων πηγάζει από τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους στην πολιτική για το κλίμα. Το κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ για το κλίμα είναι ένα σύστημα εμπορίας ανώτατων ορίων εκπομπών (ETS) και ο μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) — αυτή τη στιγμή σε μεταβατική φάση — που θα επιβάλει αποτελεσματικά την τιμή του άνθρακα ETS στις εισαγωγές. Ενώ το CBAM είναι αμφιλεγόμενο, η ΕΕ θεωρεί απαραίτητο να αποφευχθεί η «διαρροή άνθρακα», όπου οι ξένοι παραγωγοί που δεν χρειάζεται να πληρώσουν την αυστηρή τιμή άνθρακα αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και οι εκπομπές μεταφέρονται ουσιαστικά σε άλλη περιοχή.

Αντίθετα, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών (IRA), σε συνδυασμό με τον Νόμο για τις Επενδύσεις Υποδομής και τις Θέσεις Εργασίας (IIJA) και άλλα μέτρα, αντικατοπτρίζει μια στρατηγική επικεντρωμένη στις επιδοτήσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας. Συνεπής με αυτή τη στρατηγική, η κυβέρνηση Biden πρότεινε την Παγκόσμια Συμφωνία για τον Αειφόρο Χάλυβα και το Αλουμίνιο (GASSA), ουσιαστικά μια «κλιματική λέσχη» εθνών που έχουν δεσμευτεί να παράγουν βιομηχανικά προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα με στόχο την αποφυγή της υπερπαραγωγής τους και την επιβολή τιμολογίων σε πιο βρώμικες εισαγωγές από μη μέλη.
Το όραμα για την GASSA είναι ότι τα μέλη της λέσχης θα επιβάλλουν κοινούς δασμούς, με βάση τις εκπομπές που ενσωματώνονται στις εισαγωγές εντάσεως άνθρακα, που θα αντικαθιστούσαν τόσο τους δασμούς CBAM όσο και τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου της εποχής Τrump. Η προτεινόμενη ρύθμιση αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα δασμών με βάση τον άνθρακα όπως το EU CBAM, επειδή οι αντίπαλοι στο Κογκρέσο απέτρεψαν την εφαρμογή μιας εθνικής τιμής άνθρακα.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο επίμαχων διαπραγματεύσεων μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς - σε συνδυασμό με τις διατάξεις του IRA που ευνοούν τους Αμερικανούς παραγωγούς - η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι θα επεκτείνει τις μερικές δασμολογικές εξαιρέσεις για χάλυβα και αλουμίνιο που παράγεται στην ΕΕ για άλλα δύο χρόνια, σηματοδοτώντας προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων. Αυτή η ενέργεια φαίνεται να εγκαταλείπει ένα βασικό διαπραγματευτικό χαρτί για τις Ηνωμένες Πολιτείες (την απειλή της επαναφοράς των δασμών) μετά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο.

Με τις εκλογές του 2024 να πλησιάζουν, η παύση στις διαπραγματεύσεις είναι κατανοητή. Καμία πλευρά δεν θέλει να διακινδυνεύσει να φτάσει σε έναν δύσκολο και πιθανό αντιδημοφιλή συμβιβασμό, λόγω της πρόσθετης πολυπλοκότητας και του κόστους για τις εταιρείες και στις δύο πλευρές. Ουσιαστικά, αυτό μεταφέρθηκε για το επόμενο έτος. Εάν ο Πρόεδρος Biden κερδίσει και η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη δράση για το κλίμα δεν αποδυναμωθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές - ούτε είναι δεδομένο σε αυτό το σημείο - οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα επαναληφθούν υπό στενό χρονικό περιορισμό. Τόσο το CBAM όσο και τα πλήρη τιμολόγια του Τμήματος 232 ξεκινούν στις αρχές του 2026, αφήνοντας μόνο ένα χρόνο για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Αν, αντ' αυτού, εκλεγεί πρόεδρος ένας Ρεπουμπλικανός, όχι μόνο θα ήταν απίθανη μια διατλαντική συμφωνία για τη βιώσιμη παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά, γενικότερα, οι τρέχουσες ομοσπονδιακές προσπάθειες για το κλίμα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, ενδεχομένως να καθυστερήσουν ή να περιορισθούν.

Γιατί είναι κρίσιμο να επιτευχθεί συμφωνία

Η επίτευξη συμφωνίας είναι επιτακτική, όχι μόνο για την αποφυγή ενός διατλαντικού εμπορικού πολέμου, αλλά και για την αποτροπή της οπισθοδρόμησης των πολιτικών για το κλίμα στις ΗΠΑ και την ΕΕ που θα μπορούσε να έχει παγκόσμια απήχηση.Ενώ μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί σε δύο μόνο τομείς - χάλυβα και αλουμίνιο - η δημιουργία μιας υπερατλαντικής λέσχης για το κλίμα θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο για πολυμερή συνεργασία σε ένα ευρύτερο φάσμα διεθνώς εμπορευόμενων προϊόντων έντασης άνθρακα. Αντίθετα, η αποτυχία συνεργασίας θα μπορούσε να επιταχύνει τον παγκόσμιο κατακερματισμό των αγορών καθαρής ενέργειας, με την Κίνα να συνεχίζει να κυριαρχεί στις αλυσίδες εφοδιασμού αυτών των αγορών.

Ποια είναι τα βασικά εμπόδια για τη συγκρότηση μιας λέσχης για το κλίμα

Ενώ οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ μοιράζονται τις προτεραιότητες πολιτικής της αναζωογόνησης των αντίστοιχων βιομηχανικών τους βάσεων και της ενθάρρυνσης της παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα, οι πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις τους —που αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικούς πολιτικούς περιορισμούς και την ιστορική εξέλιξη της πολιτικής— είναι δύσκολο να συμβιβαστούν στο πλαίσιο μιας λέσχης για το κλίμα.

Πρώτον, η προσέγγιση της ΕΕ εστιάζει στην πολιτική για το κλίμα, με δασμούς που βασίζονται σε μια τιμή άνθρακα που καθορίζεται από την αγορά από το ETS της. Αντίθετα, η πρόταση GASSA των ΗΠΑ φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, που προκύπτουν από τις μη εμπορικές πρακτικές ανταγωνιστών όπως η Κίνα, παρά η απαλλαγή από τις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η έλλειψη εθνικής τιμής άνθρακα στις ΗΠΑ σημαίνει ότι ο δασμός δεν θα συνδέεται με τους εσωτερικούς κανονισμούς για το κλίμα.

Δεύτερον,
κατά τον υπολογισμό των τιμολογίων, η πρόταση των ΗΠΑ λαμβάνει υπόψη τους μέσους όρους έντασης εκπομπών σε ολόκληρη τη βιομηχανία, ενώ το EU CBAM εφαρμόζεται σε επίπεδο εγκατάστασης — μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αναγκάζοντας τις εταιρείες υψηλών εκπομπών είτε να πληρώνουν περισσότερα σε δασμούς είτε να λαμβάνουν μέτρα για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Υπάρχει εφικτή πορεία

Ένα στενό μονοπάτι προς τα εμπρός, αν και αυτό που παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τις επιδοτήσεις του IRA, έχει προταθεί από τους συγγραφείς με τη μορφή κλαμπ για το κλίμα με πολύ συγκεκριμένους κανόνες, αρχικά μόνο για χάλυβα και αλουμίνιο και ανοιχτό σε χώρες με συγκριτικά χαμηλές βιομηχανίες εντάσεις εκπομπών.

Πρώτον, αντί για το κοινό τιμολόγιο της GASSA, η λέσχη για το κλίμα θα επέτρεπε στα μέλη να επινοήσουν τις δικές τους μοναδικές μεθοδολογίες τιμολόγησης και τους συνοδευτικούς εσωτερικούς κανονισμούς. Αυτό θα συνάδει με το CBAM της ΕΕ, το οποίο έχει ήδη αναγκάσει άλλες χώρες να επανεξετάσουν τους μηχανισμούς τιμολόγησης του άνθρακα (ή την έλλειψή τους). Αυτό μπορεί να είναι προτιμότερο ακόμη και από την σκοπιά των ΗΠΑ, καθώς ένας σταθερός δασμός με βάση τη φόρμουλα θα σήμαινε την απώλεια ενός σημαντικού εργαλείου εξωτερικής πολιτικής. Για παράδειγμα, ο δασμός 200% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις ρωσικές εξαγωγές αλουμινίου πέρυσι θα ήταν ασυνεπής με την GASSA. Επιπλέον, μια ευέλικτη ρύθμιση που δεν απαιτεί εγχώρια τιμή άνθρακα είναι πιο πιθανό να είναι πολιτικά βιώσιμη στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου υπάρχει δικομματική ανησυχία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ανταγωνιστών όπως η Κίνα. Συνολικά, η παροχή ευελιξίας πολιτικής στα μέλη θα καθιστούσε την προτεινόμενη λέσχη για το κλίμα έναν λειτουργικό συμβιβασμό, παρόμοιο με τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία πέτυχε ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν.

Δεύτερον, η λέσχη για το κλίμα θα απαιτούσε η ένταση εκπομπών σε ολόκληρη τη βιομηχανία για μια χώρα - μέλος να παραμείνει εντός μιας προκαθορισμένης ζώνης με πτωτική τροχιά με την πάροδο του χρόνου. Θα είναι δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν μια τέτοια δεσμευτική δέσμευση, αλλά μια πολυμερής συμφωνία εγκεκριμένη από τη Γερουσία που φαίνεται να ωφελεί τους παραγωγούς των ΗΠΑ - όπως η τροποποίηση του Κιγκάλι για τη σταδιακή κατάργηση των υδροφθορανθράκων το 2022 - θα μπορούσε να είναι εφικτή.

Αυτό όχι μόνο θα ήταν συνεπές με τους καθαρούς μηδενικούς στόχους των κρατών μελών, αλλά θα αντιμετώπιζε επίσης την απόκλιση μεταξύ CBAM (που εφαρμόζεται σε επίπεδο εγκατάστασης) και GASSA (εκπομπές που μετρώνται σε επίπεδο βιομηχανίας). Ενώ οι εγκαταστάσεις με υψηλές εκπομπές άνθρακα μπορεί αρχικά να προστατεύονται από μετρήσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες μέλη, εν εύθετο χρόνο, οι χώρες θα πρέπει να ασχοληθούν με τις ακραίες εγκαταστάσεις τους με υψηλές εκπομπές προκειμένου να παραμείνουν μέλη του κλαμπ για το κλίμα. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση θα απέφευγε επίσης το ακανθώδες ζήτημα της «ανακατανομής πόρων» —δηλαδή της εξαγωγής καθαρότερων προϊόντων σε σχέση με εκείνα που καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά— που το CBAM αγνοεί.

Τέλος, για να μετριαστούν ορισμένες από τις ανησυχίες των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, τα έσοδα από τους δασμούς που εισπράττει ο σύλλογος θα κατευθυνθούν εξ ολοκλήρου στη στήριξη των προσπαθειών απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές σε αυτές τις χώρες.Ούτε η CBAM ούτε η GASSA προτείνουν παρόμοιο βήμα.

Οι εκλογές του τρέχοντος έτους θα έχουν πιθανώς βαθιές επιπτώσεις στην παγκόσμια ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην παραβλέψουμε τα διαφαινόμενα ζητήματα στη διασταύρωση κλίματος και εμπορίου που μπορεί κάλλιστα να καθορίσουν την τροχιά προόδου στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης