Enagas: Η Ισπανία μπορεί να παράγει 2,5 εκατ. τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως έως το 2030

Enagas: Η Ισπανία μπορεί να παράγει 2,5 εκατ. τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως έως το 2030

Δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης 23,3 γιγαβάτ προβλέπει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ισπανικής επιχείρησης δικτύου φυσικού αερίου

 

Η Ισπανία θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 2,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως έως το 2030 και να φτάσει σε δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης 23,3 γιγαβάτ, πολύ πάνω από τους τρέχοντες στόχους της, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ισπανικής επιχείρησης δικτύου φυσικού αερίου Enagas την Τετάρτη.

Το προσχέδιο στρατηγικής για το κλίμα της Ισπανίας θέτει ως στόχο το 2030 11 GW για ηλεκτρολύτες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Ακόμη και κάτω από ένα πιο συντηρητικό σενάριο, το οποίο προβλέπει περισσότερα από 13 GW δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης έως το 2030, οι δυνατότητες της Ισπανίας είναι πάνω από τους στόχους της τρέχουσας κυβέρνησης, δείχνουν τα στοιχεία της Enagas.

Ενδιαφέρον από 206 εταιρείες

Μιλώντας σε μια διάσκεψη για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρόσκλησης ενδιαφέροντος για έργα, ο Διευθύνων Σύμβουλος Arturo Gonzalo είπε ότι 206 εταιρείες είχαν δηλώσει το ενδιαφέρον τους - 45% από αυτές παραγωγοί υδρογόνου και 40% καταναλωτές. Επίσης υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τη δέσμευση πράσινης αμμωνίας και διοξειδίου του άνθρακα, επεσήμανε.
Η Enagas, φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου, θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ισπανική και ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση με τη διαχείριση ενός δικτύου υποδομής υδρογόνου.

Το εμβληματικό της έργο είναι ο διάδρομος H2Med, ένας μελλοντικός πράσινος αγωγός υδρογόνου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με τη Γαλλία και την Κεντρική Ευρώπη έως το 2030. Η εταιρεία εργάζεται πάνω σε αυτό με Γάλλους, Γερμανούς και Πορτογάλους ομολόγους της.
Ο Gonzalo επιβεβαίωσε ότι η αναμενόμενη επένδυση για αυτήν την υποδομή εκτιμάται σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ , από τα οποία η Ισπανία αναμένεται να καταβάλειπερίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Δίκτυο υδρογόνου

Το έργο H2Med, μαζί με ένα προγραμματισμένο δίκτυο κορμού υδρογόνου στην Ισπανία, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα βασικό βήμα για τις ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης και τις επιδοτήσεις.
Αυτή η λίστα αναμένει την επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε η Cristina Lobillo από το τμήμα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Η εκτίμηση για το πράσινο υδρογόνο της Ισπανίας βασίζεται σε υπάρχοντα ώριμα έργα, είπε ο Gonzalo. Σύμφωνα με αυτό, η αναμενόμενη κατανάλωση πράσινου υδρογόνου θα φτάσει τους 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης