Περιβάλλον

WEF: Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να φτάσουν σε ακραίο σημείο

WEF: Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να φτάσουν σε ακραίο σημείο

 Γεωπολιτικές εντάσεις και τεχνολογία δημιουργούν νέους κινδύνους για την ασφάλεια

 

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να κυριαρχούν στο τοπίο των κινδύνων  που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμιες κρίσεις σύμφωνα με το The Global Risks Report 2024  του World Economic Forum.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στο GRPS κατατάσσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως τον κορυφαίο κίνδυνο που θα μπορούσε να δημιουργήσει υλική κρίση σε παγκόσμια κλίμακα το 2024, με τη φάση θέρμανσης του κύκλου El Niño-Southern Oscillation (ENSO) να αναμένεται να ενταθεί και διατηρηθεί μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Θεωρείται επίσης ως ο δεύτερος πιο σοβαρός κίνδυνος στη διετία και παρόμοια με την κατάταξη του περασμένου έτους, σχεδόν όλοι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων 10 μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες στο GRPS διαφωνούν σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα των περιβαλλοντικών κινδύνων, ιδίως την απώλεια βιοποικιλότητας και την κατάρρευση του οικοσυστήματος και την κρίσιμη αλλαγή στα γήινα συστήματα.

Οι νεότεροι ερωτηθέντες τείνουν να κατατάσσουν αυτούς τους κινδύνους πολύ πιο ψηλά κατά τη διετία σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, με αμφότερους τους κινδύνους να εμφανίζονται στις 10 κορυφαίες κατατάξεις τους βραχυπρόθεσμα.

Ο ιδιωτικός τομέας επισημαίνει αυτούς τους κινδύνους ως βασικές ανησυχίες μακροπρόθεσμα, σε αντίθεση με τους ερωτηθέντες από την κοινωνία των πολιτών ή την κυβέρνηση που δίνουν προτεραιότητα σε αυτούς τους κινδύνους σε μικρότερα χρονικά πλαίσια. Αυτή η ασυμφωνία στις αντιλήψεις περί επείγοντος μεταξύ των βασικών υπευθύνων λήψης αποφάσεων συνεπάγεται μη βέλτιστη ευθυγράμμιση και λήψη αποφάσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο απώλειας βασικών στιγμών παρέμβασης, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμες αλλαγές στα πλανητικά συστήματα.

γραφημα_6.png

 

Οι συνέπειες της διέλευσης τουλάχιστον ενός «κλιματικού σημείου» μέσα στην επόμενη δεκαετία

 Πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι το όριο για την ενεργοποίηση μακροπρόθεσμων, δυνητικά μη αναστρέψιμων και αυτοδιαιωνιζόμενων αλλαγών σε επιλεγμένα πλανητικά συστήματα είναι πιθανό να ξεπεραστεί στους 1,5°C ή πριν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία επί του παρόντος αναμένεται να επιτευχθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Πολλές οικονομίες θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστες για «μη γραμμικές» επιπτώσεις: η πιθανή πυροδότηση ενός πλέγματος αρκετών σχετικών κοινωνικο - περιβαλλοντικών κινδύνων έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, μέσω της απελευθέρωσης εκπομπών άνθρακα, και να ενισχύσει τις σχετικές επιπτώσεις, απειλώντας ευάλωτους στο κλίμα πληθυσμούς.

Η συλλογική ικανότητα προσαρμογής των κοινωνιών θα μπορούσε να υπερκεραστεί, λαμβανομένης υπόψη της τεράστιας κλίμακας των πιθανών επιπτώσεων και των απαιτήσεων για επενδύσεις υποδομής, αφήνοντας ορισμένες κοινότητες και χώρες ανίκανες να απορροφήσουν τόσο τις οξείες όσο και τις χρόνιες επιπτώσεις της ταχείας κλιματικής αλλαγής.

 

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τεχνητή νοημοσύνη

 Οι γεωπολιτικές εντάσεις που σιγοβράζουν σε συνδυασμό με την τεχνολογία θα δημιουργήσουν νέους κινδύνους για την ασφάλεια

Ως προϊόν και ως κινητήρια δύναμη της κρατικής ευθραυστότητας, η διακρατική ένοπλη σύγκρουση είναι ένας νέος εισερχόμενος  παράγοντας στην κορυφαία κατάταξη κινδύνου κατά τη διετή ορίζοντα. Καθώς το επίκεντρο των μεγάλων δυνάμεων εκτείνεται σε πολλαπλά μέτωπα, η μετάδοση των συγκρούσεων αποτελεί βασικό μέλημα. Υπάρχουν αρκετές παγωμένες συγκρούσεις που κινδυνεύουν να αναζωπυρωθούν στο εγγύς μέλλον, λόγω απειλών μετάδοσης ή αυξανόμενης αστάθειας του κράτους.

Αυτό γίνεται ένας ακόμη πιο ανησυχητικός κίνδυνος στο πλαίσιο των πρόσφατων τεχνολογικών προόδων. Ελλείψει συντονισμένης συνεργασίας, μια παγκόσμια κατακερματισμένη προσέγγιση για τη ρύθμιση των τεχνολογιών αιχμής είναι απίθανο να αποτρέψει την εξάπλωση των πιο επικίνδυνων δυνατοτήτων της και, στην πραγματικότητα, μπορεί να ενθαρρύνει τη διάδοση.

Μακροπρόθεσμα, οι τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, θα επιτρέψουν σε μια σειρά μη κρατικών και κρατικών παραγόντων να έχουν πρόσβαση σε ένα υπεράνθρωπο εύρος γνώσης για να συλλάβουν και να αναπτύξουν νέα εργαλεία διακοπής και συγκρούσεων, από κακόβουλο λογισμικό έως βιολογικά όπλα.

 
Γραφηνμα2.png

Σε αυτό το περιβάλλον, οι γραμμές μεταξύ του κράτους, του οργανωμένου εγκλήματος, της ιδιωτικής πολιτοφυλακής και των τρομοκρατικών ομάδων θα θολώνουν περαιτέρω. Ένα ευρύ σύνολο μη κρατικών παραγόντων θα κεφαλαιοποιήσει τα εξασθενημένα συστήματα, εδραιώνοντας τον κύκλο μεταξύ των συγκρούσεων, της ευθραυστότητας, της διαφθοράς και του εγκλήματος. Η παράνομη οικονομική δραστηριότητα  είναι ένας από τους κινδύνους με τη χαμηλότερη κατάταξη κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου, αλλά φαίνεται ότι πυροδοτείται από έναν αριθμό από τους κορυφαίους κινδύνους σε χρονικό ορίζοντα δύο και δέκα ετών.

Οι οικονομικές δυσκολίες – σε συνδυασμό με τεχνολογικές προόδους, άγχος στους πόρους και συγκρούσεις – είναι πιθανό να ωθήσουν περισσότερους ανθρώπους προς το έγκλημα, τη στρατιωτικοποίηση ή τη ριζοσπαστικοποίηση και να συμβάλουν στην παγκοσμιοποίηση του οργανωμένου εγκλήματος σε στόχους και επιχειρήσεις.

Η αυξανόμενη διεθνοποίηση των συγκρούσεων από ένα ευρύτερο σύνολο δυνάμεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο θανατηφόρους, παρατεταμένους πολέμους και συντριπτικές ανθρωπιστικές κρίσεις.

Με πολλά κράτη που εμπλέκονται και ίσως ακόμη και σε άμεσο πόλεμο, τα κίνητρα για συμπύκνωση του χρόνου λήψης αποφάσεων μέσω της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης θα αυξηθούν.

Ο ερπυσμός της μηχανικής νοημοσύνης στη λήψη αποφάσεων συγκρούσεων – για την αυτόνομη επιλογή στόχων και καθορισμό στόχων – θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο τυχαίας ή σκόπιμης κλιμάκωσης κατά την επόμενη δεκαετία.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης