Η Zenobē Energy ξεκίνησε την κατασκευή 300MW/600MWh BESS στη Σκωτία

Η Zenobē Energy ξεκίνησε την κατασκευή 300MW/600MWh BESS στη Σκωτία

Εξασφάλισε τη χρηματοδότηση 187 εκατ. δολ. - Θα βγει στο δίκτυο στα τέλη του 2025 (energy-storage)

Η Zenobē Energy η οποία είναι εταιρεία λύσεων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) και ηλεκτρικών οχημάτων, ξεκίνησε την κατασκευή ενός έργου 300MW/600MWh στη Σκωτία, αφού εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου.

Σύμφωνα με το energy-storage.news, η Zenobē Energy θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση 147 εκατομμυρίων λιρών (187 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) που διευθετήθηκε από την εταιρεία λιανικής τραπεζικής NatWest για την κατασκευή του έργου Kilmarnock South το οποίο αναμένεται να βγει στο δίκτυο στα τέλη του 2025.

Η δίωρη διάρκεια BESS θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κόστους της σπατάλης αιολικής παραγωγής στη Σκωτία και συνεπώς τη μείωση των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.

Σε μια δήλωση, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με αρκετούς προμηθευτές για την παράδοση της τοποθεσίας BESS. Αυτό περιλαμβάνει την SMA Solar Technology AG, η οποία θα παρέχει μετατροπείς μπαταριών και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέσης τάσης, με τη Wärtsilä να ορίζεται ως προμηθευτής BESS.

Η Omexom θα παράσχει ένα ισοζύγιο εργοστασιακών εργασιών και η GE Grid Solutions, επιχείρηση της GE Vernova, θα παραδώσει δύο μετασχηματιστές 180MVA στο έργο.

Η Zenobē Energy βρισκόταν πέρυσι στην κορυφή της λίστας συμφωνιών χρηματοδότησης κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (VC) στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Mercom Capital, χάρη στη συγκέντρωση κεφαλαίων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από νέους και υπάρχοντες επενδυτές που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.

 

Ανταγωνισμός για το ποιος κατασκευάζει το μεγαλύτερο BESS στην Ευρώπη

Διάφορες εταιρείες διεκδικούν την κορυφή στην κατασκευή του πιο μεγάλου έργου BESS στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το έργο Kilmarnock South είναι ένα από τα μεγαλύτερα BESS στην Ευρώπη που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή, ελαφρώς μικρότερο από ένα 320 MW/640 MWh στο Γιορκσάιρ που η SSE Renewables ξεκίνησε να κατασκευάζει τον Νοέμβριο του 2023.

Τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά σε χωρητικότητα MWh είναι δύο συστήματα 99MW/198MWh στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία ανήκουν στην Harmony Energy.

Η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης Kyon Energy διεκδίκησε τον τίτλο για ένα έργο 275 MWh για το οποίο έλαβε έγκριση σχεδιασμού το Νοέμβριο του 2023, η εταιρεία κοινής ωφέλειας και η ανεξάρτητη παραγωγός ενέργειας (IPP) Engie ισχυρίστηκε πρόσφατα το ίδιο για ένα έργο 200 MW (MWh που δεν έχει αποκαλυφθεί) στο Βέλγιο, μέρος μιας τριάδας που πρότεινε. πέρυσι.

Ένα άλλο έργο 200 MW, με χωρητικότητα 800 MWh που κατασκευάζεται στην Ιταλία από άλλη εταιρεία κοινής ωφελείας και την IPP Enel για θέση σε λειτουργία το 2024, διεκδικήθηκε επίσης πρόσφατα ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη από τους σχεδιαστές του.

Ο Ολλανδός κατασκευαστής Giga Storage ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι αναπτύσσει το μεγαλύτερο έργο στην Ευρώπη, ένα σύστημα 2.400 MWh στο Βέλγιο, με την κατασκευή να ξεκινήσει φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης