Ενέργεια

EIA: Υποχώρησαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν της βενζίνης

EIA: Υποχώρησαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν της βενζίνης

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 9,2 εκατομμύρια βαρέλια στα 420,7 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 19 Ιανουαρίου

 

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν ενώ τα αποθέματα βενζίνης εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αφού ο χειμερινός καιρός έπληξε την παραγωγή και τις εισαγωγές αργού, τη διύλιση και τη ζήτηση για καύσιμα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 9,2 εκατομμύρια βαρέλια στα 420,7 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την EIA, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η μείωση προήλθε από την έντονη πτώση των εισαγωγών αργού στις ΗΠΑ, 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) καθώς ο καιρός έκλεισε στα διυλιστήρια και κράτησε τους αυτοκινητιστές εκτός δρόμου.
Οι χειμερινές καταιγίδες προκάλεσαν επίσης πτώση κατά 1 εκατομμύριο bpd στην παραγωγή αργού στα 12,3 εκατομμύρια bpd, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2021, εκτιμά η EIA. Τα στοιχεία παραγωγής Ιανουαρίου θα αναφέρονται στη μηνιαία έκθεσή του στα τέλη Μαρτίου.

Η παραγωγή αργού στη Βόρεια Ντακότα, την τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής πετρελαίου, μειώθηκε στο μισό την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας έως και 700.000 bpd, λόγω του ακραίου κρύου καιρού και των επιχειρησιακών προκλήσεων, σύμφωνα με την αρχή αγωγών της πολιτείας.
Καθώς ο ψυχρός καιρός προκάλεσε διακοπές ρεύματος και δυσλειτουργίες των εγκαταστάσεων, οι ροές αργού στα διυλιστήρια μειώθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια bpd σε 15,3 εκατομμύρια bpd και τα ποσοστά χρήσης, υποχώρησαν κατά 7,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 85,5% της συνολικής χωρητικότητας, τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Δεκέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια της χειμερινής καταιγίδας Elliot.
"Είναι ένα χειμερινό δελτίο καιρού παντού... κανείς δεν οδηγούσε", είπε ο Bob Yawger, διευθυντής ενεργειακών προθεσμιών στο Mizuho στη Νέα Υόρκη.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 4,9 εκατομμύρια βαρέλια στα 253 εκατομμύρια βαρέλια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με την EIA, σε σύγκριση με τις προβλέψεις για κατασκευή 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών. Το προσφερόμενο προϊόν βενζίνης, που αντιστοιχεί στη ζήτηση, μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 390.000 bpd στα 7,9 εκατομμύρια bpd, το χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους.​
Τα αποθέματα αποστάγματος που περιλαμβάνει το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα στα 133,3 εκατ. βαρέλια, έναντι προσδοκιών για άνοδο 300.000 βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ.
Τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα, κόμβος παράδοσης για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα, ανέφερε η ΕΙΑ.
Τα στοιχεία ανέβασαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού 1,40 δολ. ή 1,9%, στα 75,77 δολ. το βαρέλι έως τις 11:59 π.μ. ET (1659 GMT).
«Η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι αργή, με στρεβλώσεις να αναμένεται επίσης να επηρεάσουν τα δεδομένα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στάουνοβο.
Οι ρυθμιστικές αρχές της Βόρειας Ντακότα προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να χρειαστεί ένας μήνας για να ανακάμψει η παραγωγή εκεί από τις περικοπές παραγωγής από τις χειμερινές καταιγίδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης