Ενέργεια

TAP: Προς αύξηση της δυναμικότητας - Έως 2 Φεβρουαρίου το market test

TAP: Προς αύξηση της δυναμικότητας - Έως 2 Φεβρουαρίου το market test

 Οι τρεις Διαχειριστές των χωρών απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας θα προχωρήσουν με τα έργα που απαιτούνται για τη διάθεση 1,2 bcm κάθε χρόνο επαυξημένης δυναμικότητας στην αγορά

 

Ανοίγει ο δρόμος και για περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικότητας μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω του TAP.

Όπως είναι γνωστό ο TAP σήμερα έχει δυναμικότητα 10 bcm έχει την τεχνική δυνατότητα να διπλασιάσει αυτή τη δυναμικότητα μεταφοράς κάτι που προωθεί μέσω της διενέργειας market test όπως άλλωστε προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προσπάθεια της ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισκέφθηκε το Μπακού και συμφώνησε τον διπλασιασμό των ποσοτήτων αζέρικου αερίου που φθάνουν στην Ευρώπη εως το 2027.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής η εταιρία διαχείρισης του αγωγού προχωρεί σταδιακά στην αναβάθμιση της δυναμικότητας μεταφοράς φυσικού αερίου του ΤΑΡ, με στόχο την αύξηση των προμηθειών αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Έργα για την επέκταση της δυναμικότητας

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι τρεις Διαχειριστές του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου των χωρών απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός, δηλαδή της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας θα προχωρήσουν με τα έργα που απαιτούνται για τη διάθεση 1,2 bcm κάθε χρόνο επαυξημένης δυναμικότητας στην αγορά. Η απόφαση ελήφθη, μετά από διαδικασία market test, με βάση τις δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν, στο πλαίσιο της δοκιμής αγοράς 2021 και αφού οι σχετικές εισηγήσεις των Διαχειριστών εγκρίθηκαν από τις Ρυθμιστικές Αρχές των τριών χωρών.

Αυτό το πρώτο αυτό βήμα επέκτασης της δυναμικότητας του ΤΑΡ ενισχύει τη σημασία του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου για τη διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε. και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έργα επέκτασης, τα οποία θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μέσω της συμμετοχής στις μελλοντικές Δοκιμές Αγοράς
Ήδη, από τον Ιούλιο του 2023 οι Διαχειριστές TAP, SRG (Snam Rete Gas-Ιταλία) και ΔΕΣΦΑ, ξεκίνησαν τη Διαδικασία Επαύξησης Δυναμικότητας 2023, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2017/459.

Κατάθεση προσφορών

Το market test 2023 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα οι Διαχειριστές αποφάσισαν να ανοίξουν μία διαδικασία Αναθεώρησης για τη Μη Δεσμευτική Φάση του εν λογω market test, που τρέχει από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2024. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν νέες μη δεσμευτικές προσφορές ή/και να αναθεωρήσουν αυτές που ήδη είχαν υποβάλει κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2023, κατά την διάρκεια της διαδικασίας «Φάση Εκτίμησης Ζήτησης του Market Test 2023».
Οι νέες υποβολές ή/και οι αναθεωρήσεις των μη δεσμευτικών προσφορών θα συμπεριληφθούν από τους Διαχειριστές στην κοινή Έκθεση Εκτίμησης Ζήτησης για την Διαδικασία Επαύξησης Δυναμικότητας 2023.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τις διαδικασίες αυτές, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν ειδικές φόρμες, διαθέσιμες στις ιστοσελίδες των τριών Διαχειριστών.
Ο αγωγός ΤΑΡ, δυναμικότητας σήμερα 10 bcm αερίου ετησίως, ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία, μέσω υποθαλάσσιας σύνδεσης από την Αλβανία, μεταφέροντας στην Ευρώπη αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Με τις αναβαθμίσεις, η δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού μπορεί να διπλασιαστεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης