Περιβάλλον

Bloomberg: Τα σύννεφα… πάνω από το Νταβός

Bloomberg: Τα σύννεφα… πάνω από το Νταβός

Οι ανησυχίες των συμμετεχόντων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το κλίμα

Μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι τα μηνύματα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ολοκληρώνεται στις 19/1/2024 στο Νταβός της Ελβετίας.

 

Όσοι περίμεναν να βγει «λευκός καπνός» για θέματα που έχουν να κάνουν με την άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το κλίμα, θα απογοητεύτηκαν.

Οι προσδοκίες για πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και η πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, κυριάρχησαν στις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο ελβετικό θέρετρο.

Ο Akshat Rathi με άρθρο του στο Bloomberg, παρουσιάζει συνοπτικά όσα ειπώθηκαν εκεί συνδυάζοντάς τα με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) που διεξήχθη στο Ντουμπάι.

Το αποτέλεσμα στο COP28 στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο, όπου όλες οι χώρες συμφώνησαν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, θα έπρεπε να είχε δώσει μια θετική προοπτική στους πλούσιους και ισχυρούς για να συζητήσουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

Οι εκλογές θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο κλίμα και την ενέργεια

Οι πιθανές αλλαγές ηγεσίας σε μεγάλες οικονομίες (λόγω των επικείμενων εκλογών), συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Μεξικού και της Ινδονησίας, έκαναν τα αφεντικά των εταιρειών να ανησυχούν ότι μπορεί να χάσουν την κρίσιμη πολιτική υποστήριξη για τον διπλασιασμό της ενεργειακής μετάβασης.

«Το 2024 θα είναι ένα ασυνήθιστα συνεπές έτος για τη δράση για το κλίμα.

Μέχρι το τέλος του έτους, με μια άλλη COP να ολοκληρώνεται σε ένα πετρολαιοκράτος και τα αποτελέσματα πολλών εθνικών εκλογών, θα έχουμε μια αίσθηση του εάν η συνεργασία για το κλίμα καταρρέει ή όχι», δήλωσε ο Τζέισον Μπόρντοφ (Διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια).

Αυτός ο φόβος επιδεινώνεται από την πρόσφατη εκλογή ηγετών που είναι δύσπιστοι για τη δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Ολλανδία και την Αργεντινή, ακόμη και την οπισθοδρόμηση σε χώρες που είχαν προηγουμένως προωθήσει το κλίμα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο που η COP28 χαιρετίστηκε ως ιστορική, κράτη πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία προσπαθούν να επιστρέψουν στη λίστα με τα φιλόδοξα βήματα στα οποία υπέγραψαν.

Αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει διχασμούς μεταξύ των χωρών στις επόμενες δύο συνόδους κορυφής για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο και στη Βραζιλία του επόμενου έτους.

Σε συνέντευξή της στο Νταβός, η Μαρίνα Σίλβα (Υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας), απέρριψε τις προτάσεις της Σαουδικής Αραβίας, δηλώνοντας ότι οι στόχοι βασίστηκαν σε σταθερή επιστήμη και «δεν είναι θέμα ερμηνείας».

 

Μηνύματα αισιοδοξίας

Υπάρχουν όμως και κάποια ελπιδοφόρα σημάδια. Παρά τις προκλήσεις το 2023, ο κόσμος ξόδεψε ποσό ρεκόρ (1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια) για καθαρή ενέργεια.

Αυτό είναι περισσότερο από το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια που επενδύθηκαν σε ορυκτά καύσιμα.

Η μαζική ανάπτυξη ηλιακών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα αντιπροσώπευε μεγάλο μέρος αυτής της δαπάνης και φαίνεται ότι η «χώρα του μεταξιού» έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει σε τεράστια κλίμακα.

Οι κλιματικές τεχνολογίες πρώιμου σταδίου υπέστησαν μείωση του επιχειρηματικού κεφαλαίου κατά περίπου 30% το 2023, σύμφωνα με την Climate Tech VC, αλλά τα νούμερα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται.

Ο Hans Kobler (ιδρυτής της Energy Impact Partners), ισχυρίστηκε ότι οι επενδύσεις το 2021 και το 2022 είχαν δημιουργήσει υπερβολική δημοσιότητα στις νέες τεχνολογίες για το κλίμα.  

Στο Νταβός υπήρξαν πολλές συζητήσεις για κλιματικές λύσεις που έχουν οφέλη πέρα από τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Η αποκατάσταση της γης μπορεί να αυξήσει την αγροτική απόδοση και να δεσμεύσει άνθρακα.

Η εφαρμογή πολιτικών για τον περιορισμό της γήρανσης των αυτοκινήτων στις πόλεις μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Είναι αυτού του είδους οι ιστορίες πολλαπλών οφελών που θα βοηθήσουν στην υποστήριξη των λύσεων μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Jenny Davis-Peccoud (ιδρύτρια της πρακτικής βιωσιμότητας στην Bain & Company).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης