Ενέργεια

Bloomberg: Αργεί η παράδοση 9 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από Σ. Αραβία και Ιράκ λόγω των Χούθι

Bloomberg: Αργεί η παράδοση 9 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από Σ. Αραβία και Ιράκ λόγω των Χούθι

Πλήγμα στην αγορά του «μαύρου χρυσού» το χάος που έχει προκαλέσει η ισλαμική οργάνωση στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά καράβια που διασχίζουν τη θαλάσσια περιοχή Ερυθρά Θάλασσα-Διώρυγα Σουέζ, έχουν αναγκάσει δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν σχεδόν 9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ να καθυστερήσουν τις παραδόσεις τους διότι τις τελευταίες ημέρες έχουν επιλέξει μεγαλύτερη διαδρομή (μέσω Αφρικής), για λόγους ασφαλείας σύμφωνα με στοιχεία του Πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Τα δεξαμενόπλοια φόρτωσαν αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου στα λιμάνια Ras Tanura και Jubail της Σαουδικής Αραβίας και στο λιμάνι της Βασόρας του Ιράκ.

Αρχικά κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ. Ωστόσο, αυτά τα τάνκερ απομακρύνθηκαν από το στενό Bab el-Mandeb στις 12 Ιανουαρίου και μετά.


Στις 12 Ιανουαρίου, οι μεγαλύτερες ομάδες βιομηχανίας ναυτιλιακών και δεξαμενόπλοιων στον κόσμο συμβούλεψαν τα μέλη να μείνουν μακριά από το Bab el-Mandeb
λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια μετά τις αυξανόμενες επιθέσεις που έκαναν στην εμπορική ναυτιλία στην εν λόγω περιοχή η υποστηριζόμενη από το Ιράν ισλαμική οργάνωση, Χούθι της Υεμένης.

Η διαδρομή μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στην Αφρική θα αυξήσει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης κατά περίπου 2 εβδομάδες σε σύγκριση με τη διαδρομή της Διώρυγας του Σουέζ.


Κολοσσιαίες εταιρείες καυσίμων αποφεύγουν το Σουέζ

Αυτή την εβδομάδα, μια άλλη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία ανέστειλε τη διέλευση δεξαμενόπλοιων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Η Shell ανέστειλε επ' αόριστον όλες τις αποστολές της μέσω της διαδρομής της Ερυθράς Θάλασσας/Διώρυγας του Σουέζ εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή και φόβων κλιμάκωσης των επιθέσεων των Χούτι, ανέφερε την Τρίτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν την απόφαση του σούπερ ταγματάρχη.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, μια άλλη υπερμεγέθης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η BP, ανέστειλε προσωρινά όλες τις αποστολές μέσω του συγκεκριμένου δρομολογίου, «ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα».

Μένει να δούμε αν θα έχει επιπτώσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης