Ενέργεια

Ποιός θα πληρώσει το κόστος για τα 35 kVA; - Καμία επιστροφή επιδοτήσεων στους Προμηθευτές

Ποιός θα πληρώσει το κόστος για τα 35 kVA; - Καμία επιστροφή επιδοτήσεων στους Προμηθευτές

Στα 40 εκατ. ευρώ φθάνουν οι πιστώσεις

 

Mε τα …απόνερα μιας βεβιασμένης πολιτικής επιδοτήσεων την περίοδο της ενεργειακής κρίσης σε μικρές επιχειρήσεις φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Πρόκειται για πρόσθετες επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που δόθηκαν σε περίπου 1.240 επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως και 35 kVA (εστιατόρια, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κ.λπ.), όλα τα αρτοποιεία χωρίς όριο ισχύος παροχής, καθώς και αγρότες χωρίς όριο ισχύος και επίπεδο τάσης χωρίς να έχει διασφαλιστεί η έγκριση της Κομισιόν.

Τον Απρίλιο του 2022 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και νυν Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκας ανακοίνωσε για πρώτη φορά πρόσθετη επιδότηση για μικρές επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιία ανεξαρτήτως ισχύος, την οποία προσδιόρισε για το συγκεκριμένο μήνα στα 100 ευρώ/μεγαβατώρα. Το μέτρο ανακοινώθηκε μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο, ενώ πρόσθετη επιδότηση ανακοίνωνε ο υπουργός μετέπειτα κάθε μήνα.
Οι προμηθευτές κλήθηκαν να εφαρμόσουν το μέτρο και να πιστώνουν τις επιδοτήσεις χωρίς την έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ αφού το υπουργείο δεν είχε διασφαλίσει την έγκριση της DGcomp η οποία ήρθε μέσα στον Δεκέμβριο. Σε συνέχεια αυτής, στις 3 Ιανουαρίου εκδόθηκε η ΚΥΑ που καθορίζει την διαδικασία για την επιστροφή των χρημάτων στους προμηθευτές.

Αντί όμως να δώσει λύση στο πρόβλημα της επιστροφής των επιδοτήσεων η ΚΥΑ περιέπλεξε τα πράγματα και έβαλε σε περιπέτειες τους προμηθευτές. Με την έκδοσή της διαπιστώθηκε ότι μένουν ακάλυπτοι για τον Ιανουάριο του 2022 και το διάστημα από το Δεκέμβριο του 2022 και μετά καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στην έγκριση της DGcopm. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η DGcmp με την απόφασή της, δεν καλύπτει την οριζόντια επιδότηση της συγκεκριμένης κατηγορίας επιχειρήσεων που το υπουργείο με επιστολές του ζητούσε από τους προμηθευτές να εφαρμόσουν.

Η DGcomp έκρινε ότι το μέτρο καλύπτει μόνο όσες επιχειρήσεις έως 35kVA (και αρτοποιία) δεν έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις οι οποίες στο σύνολό τους ξεπερνούν συγκεκριμένα όρια. Ετσι διαπιστώθηκε ότι οι προμηθευτές έχουν πιστώσει επιδοτήσεις σε πελάτες τους που δεν μπορούν να πάρουν πίσω γιατί δεν τις δικαιούνται.

Ποιος θα πληρώσει

Η ΚΥΑ που εκδόθηκε τότε από τον κ. Σκρέκα υποχρέωνε τους προμηθευτές να διερευνήσουν οι ίδιοι εάν και τι ύψους επιδοτήσεις πήραν οι πελάτες τους, ζητώντας τους υπεύθυνες δηλώσεις προκειμένου να τους πιστωθούν τα αντίστοιχα ποσά από το ΤΕΜ. Στην περίπτωση δε που κάποιος πελάτες είχε πάρει πίστωση που δεν δικαιούταν έδινε το δικαίωμα στον πάροχο να κάνει εκκαθάριση για να του επιστραφούν τα χρήματα από τον πελάτη.

Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται ότι αφορά καταγγελία καταναλωτή για απαίτηση επιστροφής επιδότησης από τον πάροχό του, την οποία κλήθηκε χθες να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζητηθεί από πολίτες να πληρώσουν επιδοτήσεις που έλαβαν οριζόντια από το κράτος, ασχέτως παρόχου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Είναι δεδομένη η προστασία των πολιτών. Αν παραβιάζεται, θα πρέπει να το δούμε. Οι επιδοτήσεις στήριξης στο ρεύμα είναι οριζόντιες, αφορούν αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν μπορούν οι πολίτες να τις δώσουν πίσω», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών .

Αυτό που δεν είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ποιος θα καλύψει τις πιστώσεις των προμηθευτών, οι οποίες για μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου φτάνουν γύρω στα 40 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης