Ενέργεια

Ολομέλεια στη ΡΑΑΕΥ για τα τιμολόγια - Τι απαντά το Φυσικό Αέριο

Ολομέλεια στη ΡΑΑΕΥ για τα τιμολόγια - Τι απαντά το Φυσικό Αέριο

Πως ακυρώνεται η κατηγοριοποίηση

 

Συνεχίζεται ο «θόρυβος» γύρω από τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και την εμπορική πολιτική που επέλεξαν κάποιες από τις εταιρίες προμήθειας με την επιστροφή στην κανονικότητα από τις αρχές Ιανουαρίου.

Το ζήτημα βρέθηκε χθες για δεύτερη φορά στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία προτίθεται, αν και δεν το έχει κάνει ακόμη, να καλέσει τις τέσσερις εταιρίες που εμπλέκονται στην υπόθεση προκειμένου να αιτιολογήσουν τη διαμόρφωση των προϊόντων τους με βάση τα όσα προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας, αλλά και η χρωματική κατηγοριοποίηση της ΡΑΑΕΥ.

Οι τέσσερις εταιρίες που εμπλέκονται στην όλη υπόθεση και οι οποίες αναμένεται να κληθούν για να δώσουν εξηγήσεις είναι ο Ήρωνας, η Voltera, η Solar Energy και η Φυσικό Αέριο.
Μάλιστα η εμπορική πολιτική της Φυσικό Αέριο ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή ολομέλεια, αφού το νέο προϊόν της, οκτάμηνης διάρκειας με εξαιρετικά ελκυστική τιμή, παρουσιάστηκε στην αγορά την περασμένη Παρασκευή άρα μετά την ολομέλεια της προηγούμενης Πέμπτης.
Από την πλευρά της ΡΑΑΕΥ αναφέρεται ότι έχει ήδη ζητηθεί από την εταιρία μέσω email να αποσύρει τη σχετική διαφήμιση, αλλά και το προϊόν το οποίο δεν μπορεί να ενταχθεί ούτε στην μπλε (σταθερά), αλλά ούτε και στην κίτρινη (κυμαινόμενα), κατηγορία τιμολογίων.

Ετοιμάζουν νέα προϊόντα

Από την πλευρά της Φυσικό Αέριο, υψηλόβαθμα στελέχη σημειώνουν κατ’ αρχήν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη καμία σχετική επιστολή από τη ΡΑΑΕΥ. Επίσης τονίζουν ότι ποτέ δεν παρουσίασαν το συγκεκριμένο προϊόν ως σταθερό και για το λόγο αυτό δεν το κατηγοριοποίησαν ως μπλε. Αντιθέτως μίλησαν για προϊόν 8μηνης διάρκειας με σταθερή τιμή την οποία κατάφεραν να διασφαλίσουν κάνοντας hedging και μετακυλίοντας το όφελος στον τελικό καταναλωτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αυτή την περίοδο υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά τις οποίες διερευνούν και ενδεχομένως σύντομα να παρουσιάσουν νέα προϊόντα που προσθέτουν αξία στον καταναλωτή.

«Δεν θεωρούμε ότι καταστρατηγείται ο ανταγωνισμός, αντιθέτως ενισχύεται» αναφέρουν τα ίδια στελέχη σημειώνοντας επίσης ότι μετά τον θόρυβο προστέθηκε στη διαφήμιση το ύψος του παγίου ώστε το τιμολόγιο να είναι απολύτως διαφανές για τους καταναλωτές.
«Η διαφάνεια και η μη διακριτική μεταχείριση των καταναλωτών είναι το Α και το Ω στη λειτουργία της αγοράς» τονίζουν τα ίδια στελέχη προσθέτοντας ότι αν τα προϊόντα είναι σύμφωνα με τον Κώδικα αλλά περιέχουν μηχανισμούς που δεν είναι κατανοητοί στους καταναλωτές τότε χάνεται η εμπιστοσύνη και ρόλος της ΡΑΑΕΥ είναι ακριβώς να φροντίζει για την ύπαρξη διαφάνειας.

Σε ότι αφορά τέλος το τι προβλέπει θεσμικό πλαίσιο για τα σταθερά τιμολόγια, οι ίδιες πηγές της Φυσικό Αέριο σημειώνουν ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση του καταναλωτή και το προϊόν να μην είναι μικρότερης διάρκειας των 6 μηνών.

Παραβίαση του ανταγωνισμού

Πάντως στη ΡΑΑΕΥ ο εκνευρισμός για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι διάχυτος αφού θεωρείται ότι παραβιάζεται τόσο ο Κώδικας Προμήθειας, όσο και η χρωματική κατηγοριοποίηση των τιμολογίων με αποτέλεσμα να πλήττεται ο υγιής ανταγωνισμός και να δημιουργείται σύγχυση στον καταναλωτή.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της ΡΑΑΕΥ δεν είναι δυνατόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός (μέσω video στο Tik Tok) να μιλάει για το ξεκαθάρισμα της εικόνας στην αγορά και την ένταση του ανταγωνισμού με τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων και να αφήνονται οι προμηθευτές να παρακάμπτουν τους κανόνες αυτούς με το επιχείρημα ότι προσφέρουν χαμηλότερες τιμές.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα λένε οι ίδιες πηγές τονίζοντας ότι οι κανόνες θεσπίζονται για να τηρούνται και όχι για να κάνει ο καθένας ότι νομίζει.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης που στην αρχή της εβδομάδας εμφανίστηκε εκνευρισμένος από την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά συγκαλώντας μάλιστα συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα, εν συνεχεία με δημόσιες δηλώσεις του τόνισε ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί και ότι οι τιμές πέφτουν καθώς και ότι θα είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικές τον επόμενο μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης