Αλουμίνιο: Το ρίσκο για τις τιμές με τα ρώσικα αποθέματα στο 90% στο LME

Αλουμίνιο: Το ρίσκο για τις τιμές με τα ρώσικα αποθέματα στο 90% στο LME

Οι κίνδυνοι που εμφανίζονται από την δομή των αποθεμάτων - Πως κινούνται τα premia σύμφωνα με το Oilprice.com

Μετά από αύξηση άνω του 8% από μήνα σε μήνα τον Δεκέμβριο, οι τιμές του αλουμινίου υποχώρησαν τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, επιστρέφοντας στην πλάγια τάση τους, εξαιτίας των διακυμάνσεων της παγκόσμιας ζήτησης.

Σύμφωνα με το oilprice.com, οι αγορές φάνηκε να αποβάλουν τις ανησυχίες της προσφοράς αλουμίνας που είδαν τις τιμές να εκτινάσσονται στα τέλη του 2023, καθώς η παγκόσμια ζήτηση παραμένει συγκρατημένη.

Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση των ειδικών ως προς τη συνολική πρόβλεψη της τιμής του αλουμινίου για το 2024.

Συνολικά, ο Μηνιαίος Δείκτης Μετάλλων Αλουμινίου (MMI) αυξήθηκε κατά 3,07% από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο.

 
ΓΡΑΦΗΜΑ_1_3.png

Αυξημένα αποθέματα ρώσικου αλουμινίου

Ο τελευταίος γύρος κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ο οποίος απαγόρευε στις βρετανικές εταιρείες να εμπορεύονται ορισμένα μέταλλα από την Ρωσία, οδήγησε σε άνοδο των αποθεμάτων αλουμινίου ρώσικης προέλευσης.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις Χώρας Προέλευσης για το LME, τα ρωσικά αποθέματα πρωτογενούς αλουμινίου υπερδιπλασιάστηκαν τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση περίπου 118%.

Εν μέσω μείωσης του αλουμινίου ινδικής προέλευσης, τα ρωσικά αποθέματα αντιπροσώπευαν το 90,41% των συνολικών αποθεμάτων αλουμινίου LME, ένα νέο υψηλό ρεκόρ.

 

Οι κυρώσεις στην Ρωσία ανέβασαν τα αποθέματα μετάλλων

Ως μέρος της δέσμευσής του για διαφάνεια, το LME άρχισε να δημοσιεύει δεδομένα Χώρας Προέλευσης τον Ιανουάριο του 2023.

Πράγματι, η κλιμάκωση των κυρώσεων στα ρώσικα μέταλλα οδήγησε σε σημαντική άνοδο των μετάλλων που βρίσκονται στις αποθήκες LME καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Στις αρχές του περασμένου έτους, τα ρωσικά αποθέματα αλουμινίου ήταν μόλις λιγότερα από 41%, λιγότερο από τα μισά σημερινά στοιχεία.

ΓΡΑΦΗΜΑ_2_1.png

Πτώση για το ινδικό αλουμίνιο

Το αλουμίνιο ινδικής προέλευσης ήταν 122.850 μετρικοί τόνοι, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 53% των αποθεμάτων LME.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, το επίπεδο αυτό έπεσε στους 32.950 μετρικούς τόνους, αντιπροσωπεύοντας λίγο λιγότερο από το 9% των συνολικών αποθεμάτων.

Τέτοιες αλλαγές στο LME συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα στους οργανισμούς που προσπαθούν να καταρτίσουν μια πρόβλεψη τιμής αλουμινίου για το υπόλοιπο του 2024.


ΓΡΑΦΗΜΑ_3_2.png

Διαφορετικές προβλέψεις για τις τιμές αλουμινίου - Κίνδυνοι για τη σύμβαση LME

Αν και είναι ευρέως αποδεκτό, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη συσσώρευση αποθεμάτων ρωσικής προέλευσης στο LME δεν έχουν ακόμη δείξει τα δόντια τους.

Μετά την απόφαση του LME να δέχεται συνεχώς τα ρώσικα μέταλλα στις αποθήκες του, οι συμμετέχοντες στην αγορά επεσήμαναν την πιθανότητα οι τιμές του LME να αρχίσουν να αντικατοπτρίζουν το discount. . Όπως το είδαν, αυτό θα αμφισβητούσε τη χρήση του ως παγκόσμιου σημείου αναφοράς.

Τον Ιούλιο του 2023, η Norsk Hydro υπολόγισε ότι το αλουμίνιο ρωσικής προέλευσης είχε έκπτωση 100 - 300 $ ανά μετρικό τόνο σε σχέση με μέταλλο που παράγεται αλλού. Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη κυριαρχία της Ρωσίας στα αποθέματα LME, το συμβόλαιο LME δεν έχει ακόμη αποκλίνει ουσιαστικά από άλλα χρηματιστήρια όπως το CME.

Στην πραγματικότητα, από τις 12 Ιανουαρίου οι τιμές του LME διατηρούσαν ένα μέτριο premium έναντι των τιμών CME, ενώ η σχεδόν τέλεια συσχέτιση μεταξύ των δύο σημείων τιμών παρέμεινε ανέπαφη.


ΓΡΑΦΗΜΑ_4_1.png

Οι ανησυχίες.

Σε μια πρόσφατη ανάλυση, η Amalgamated Metal Trading (AMT) προέβλεψε ότι οι τιμές του αλουμινίου θα κινηθούν υψηλότερα στο χρηματιστήριο λόγω του εν μέρει αυξανόμενου αριθμού κυρώσεων στο ρώσικο αλουμίνιο.

Το άρθρο σημείωσε ότι οι κινήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν «τους traders από το να κατέχουν - μεταφέρουν μέταλλο και να κάνουν τη σύντομη κερδοσκοπία όλο και πιο επικίνδυνη. Δεδομένου αυτού του σκηνικού, οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν φέτος».


Σε σταθερή (προσωρινά) κατάσταση

Καθώς οι αγορές περιμένουν να δουν τι αντίκτυπο θα έχουν (αν έχουν) οι τελευταίες κυρώσεις στη σύμβαση LME, οι τιμές του αλουμινίου παραμένουν σε μια μακροπρόθεσμη πλαγιoκαθοδική τάση. Ωστόσο, τα premia διεθνώς, ένας δείκτης της περιφερειακής ζήτησης, συνεχίζει να αποκλίνει βραχυπρόθεσμα.

To ανοχιτό premium του αλουμινίου στην Ευρώπη έκλεισε το 2023 με μέτρια ανάκαμψη.

Το premium έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021 κατά το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου, ακολουθούμενο από ανάκαμψη άνω του 23% ως στις αρχές Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχει τρόπος να πούμε εάν το premium θα διατηρήσει μια ανοδική τάση, αλλά φαίνεται ότι έχει βρει τουλάχιστον ένα προσωρινό πάτο.

Εν τω μεταξύ, το premium Midwest συνέχισε να παρουσιάζει πλάγια τάση στις αρχές Ιανουαρίου, υποδηλώνοντας μια σημαντική ανάκαμψη στην κατά τα άλλα συγκρετημένη εγχώρια ζήτηση.

Ωστόσο, όπως και οι τιμές του αλουμινίου έτσι και το Midwest premium, επανήλθε στο εύρος του χαμηλότερου επιπέδου από τον Μάρτιο του 2021.

Το τρίμηνο Main Japanese Port Premium (MJP) εμφανίζεται όλο και πιο πτωτικό για το 1ο τρίμηνο του 2024.

 

Πεσμένο το γιαπωνέζικο αλουμίνιο

Η Ιαπωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά εισαγωγών της Ασίας, γεγονός που καθιστά το premium σημαντικό σημείο αναφοράς για την περιφερειακή ζήτηση.

Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι οι αγοραστές πίεσαν το premium στα 90 $/mt, γεγονός που αντανακλά πτώση σχεδόν 7% από το 4ο τρίμηνο του 2023.

Τέτοιες πτωτικές συνθήκες ζήτησης στην Ασία δεν θα προσφέρουν καμία υποστήριξη στις παγκόσμιες τιμές αλουμινίου.

Σύμφωνα με την Ιαπωνική Ένωση Αλουμινίου, το Νοέμβριο του 2023 σημειώθηκε πτώση 5,1% σε ετήσια βάση στις αποστολές φύλλων αλουμινίου και διέλασης, σημειώνοντας τη 12η διαδοχική μηνιαία πτώση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης