Γερμανία: Όνειρο απατηλό η αντικατάσταση του άνθρακα από το υδρογόνο έως το 2030 (euractiv)

Γερμανία: Όνειρο απατηλό η αντικατάσταση του άνθρακα από το υδρογόνο έως το 2030 (euractiv)

Το οικονομικό κόστος φρενάρει τα σχετικά σχέδια

Τα σχέδια της Γερμανία για την κατασκευή ενός στόλου σταθμών παραγωγής ενέργειας υδρογόνου για τη συμπλήρωση των ανεμογεννητριών και των ηλιακών συλλεκτών πάνε περίπατο…, λόγω δημοσιονομικών πιέσεων και απαιτήσεων για μείωση του κόστους από τη βιομηχανία, σύμφωνα με αποκάλυψη της ιστοσελίδας euractiv.com.

Μέχρι το 2035, η συγκεκριμένη χώρα θέλει να παράγει το 100% της ισχύος της με κλιματικά ουδέτερο τρόπο. Για να υποστηρίξει τις τουρμπίνες και τους ηλιακούς συλλέκτες των οποίων η παραγωγή αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση αρχικά οραματίστηκε έναν στόλο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση υδρογόνου.

Δυστυχώς αυτά τα σχέδια παραπαίουν εν μέσω μιας παρατεταμένης δημοσιονομικής κρίσης της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε ο Sigfried Russwurm (Πρόεδρος της ισχυρής ένωσης βιομηχανίας της Γερμανίας BDI).

 

Η αλλαγή της πραγματικότητας

Στις αρχές Αυγούστου 2023, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε θριαμβευτικά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ουσιαστικά εγκρίνει το σχέδιό της για επιδοτούμενες εφεδρικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Αυτό σήμαινε 8,8 GW αποκλειστικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής υδρογόνου, παράλληλα με 15 GW φυσικού αερίου που θα έπρεπε να στραφούν σε υδρογόνο το αργότερο έως το 2035, αντιπροσωπεύοντας συνολικά περίπου το 1/3 της μέγιστης ζήτησης ενέργειας στη Γερμανία το 2023.  

Δικαστικό «μπλόκο» στα γερμανικά σχέδια

Επειδή αυτά τα εργοστάσια πιθανότατα θα παράγουν ενέργεια μόνο σε περιόδους συνεχούς χαμηλού ανέμου και χαμηλής ηλιοφάνειας (γνωστά ως kalte Dunkelflaute) είναι απίθανο να έχουν κέρδος χωρίς κρατική υποστήριξη.

Επίσης τα ετήσια 7 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για αυτό το σκοπό «εξατμίστηκαν» μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας το οποίο περιόρισε τη χρήση από την κυβέρνηση των πιστωτικών γραμμών που είχαν εγκριθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19.

 

Ανάγκη για στροφή στον άνθρακα

Η αδυναμία υλοποίησης των προαναφερόμενων σχεδίων (χρήση υδρογόνου), θα αναγκάσει την Γερμανία να στραφεί στον άνθρακα.

«Χωρίς να υπάρχουν εφεδρικές μονάδες υδρογόνου, πιθανότατα θα χρειαστεί ενέργεια από άνθρακα για να καλυφθεί το κενό.

Εφόσον η προοπτική νέων εφεδρικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με βάση το υδρογόνο δεν ξεκαθαρίσει, η λύση στη Γερμανία θα είναι η συνέχιση της λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα», δήλωσε σχετικά ο Russwurm στον Τύπο την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024.

Η έναρξη νωρίς ήταν ζωτικής σημασίας για να ξεκινήσει η κατασκευή, αλλά με εντελώς ασαφή επιχειρηματικά μοντέλα και χρηματοδότηση, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση υδρογόνου απλά δεν θα πραγματοποιηθούν, πρόσθεσε ο επικεφαλής της BDI.

Αυτό θα μπορούσε να είναι άλλο ένα πλήγμα για τη γερμανική βιομηχανία αφού η χώρα ολοκλήρωσε τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών της πέρυσι και αναγκάστηκε να κόψει τις προμήθειες φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Θα ήταν παράξενο και ντροπιαστικό εάν η Γερμανία, η οποία είναι χώρα με μια από τις πιο φιλόδοξες στρατηγικές απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, κατέληξε να εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της με καύση άνθρακα», δήλωσε ο Russwurm.
Οι βιομηχανικοί όμιλοι καλούν τώρα την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πρέπει τώρα να συνεννοηθεί: Χρειαζόμαστε μια στρατηγική εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με σαφείς όρους πλαισίου. Τουλάχιστον 15 γιγαβάτ (GW) νέας ασφαλούς δυναμικότητας παραγωγής θα χρειαστούν στη Γερμανία έως το 2030», ανακοίνωσε η Ένωση Ενεργειακής Βιομηχανίας (BDEW) στις 11 Ιανουαρίου.

Προτροπή να εγκαταλειφθεί το υδρογόνο

Εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών, οι 2 βιομηχανικές ενώσεις προτρέπουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση υδρογόνου.

«Για να μειωθεί σημαντικά η πολυπλοκότητα και το κόστος», η BDEW τονίζει την ανάγκη επαναξιολόγησης του ρόλου που αποδίδεται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αιχμής και υβριδικού υδρογόνου, λόγω των ακριβών εξαρτημάτων τους και των περιορισμένων επιπτώσεων στην ασφάλεια εφοδιασμού.

Οι υπάρχοντες σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής δεν μπορούν να λειτουργήσουν με «καθαρό» υδρογόνο γιατί «οι καυστήρες απλώς θα έλιωναν», εξήγησε ο Russwurm.

Προσγείωση στην πραγματικότητα

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το σχέδιο της Γερμανίας για πλήρη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από άνθρακα έως το 2030 φαίνεται απίθανο να υλοποιηθεί.

Αντίθετα, η Γερμανία θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης