Αναζητείται η χρυσή τομή για τα αιολικά πάρκα σε Εύβοια και Κρήτη στο χωροταξικό - Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη του ΥΠΕΝ

Αναζητείται η χρυσή τομή για τα αιολικά πάρκα σε Εύβοια και Κρήτη στο χωροταξικό - Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη του ΥΠΕΝ

Αυξάνονται από 9 σε 11 οι ΠΑΠ στην Εύβοια, 22 νέες περιοχές στην Κρήτη

Το ζήτημα της περαιτέρω χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε Εύβοια και Κρήτη απασχόλησε ειδική σύσκεψη η οποία διεξήχθη χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εν όψει της ολοκλήρωσης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ-ΑΠΕ). Ο προβληματισμός του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης αφορά στην ένταξη επιπλέον περιοχών της Εύβοιας και για πρώτη φορά της Κρήτης στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ).


Ειδικότερα, παρότι το δίκτυο της Εύβοιας είναι κορεσμένο το σχέδιο του νέου ΕΧΠ – ΑΠΕ που έχουν ήδη παραδώσει προ διμήνου στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ οι μελετητές, αυξάνει τις ΠΑΠ στην Εύβοια από 9 σε 11, αφαιρώντας ωστόσο την περιοχή της Καρυστίας, η οποία είναι υπερφορτωμένη με αιολικά πάρκα και καταγράφεται υπερσυγκέντρωση ανεμογεννητριών. Η περίπτωση της Εύβοιας έχει προβληματίσει τα στελέχη του ΥΠΕΝ, οι οποίοι αναζητούν την ισορροπία μεταξύ έργων και περιβάλλοντος προκειμένου να μην διαταραχθεί, για άλλη μια φορά, η σχέση με την τοπική κοινωνία.

Επίσης, στο «κάδρο» της συζήτησης μπήκε και το γεγονός ότι το σχέδιο του νέου ΕΧΠ που έχουν στα χέρια τους προσθέτει στη λίστα των ΠΑΠ και περιοχές της Κρήτης όπου αναμένεται να αναπτυχθούν περισσότερο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική, η οποία θα επιτρέψει την «εξαγωγή» πράσινης ενέργειας από την Κρήτη, προς την ηπειρωτική χώρα. Για πρώτη φορά προστίθενται στις ΠΑΠ 13 δημοτικές ενότητες από το Ηράκλειο, δύο από το Λασίθι, τρεις από το Ρέθυμνο και τέσσερις από τα Χανιά.

Γενικότερα, στο νέο ΕΧΠ ΑΠΕ προτείνεται μια ανακατάταξη των περιοχών αιολικής προτεραιότητας (ΠΑΠ) και αποκλεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις τεχνολογίες αλλά και την αλλαγή του κλίματος που έχει οδηγήσει σε μεταβολή καιρικών στοιχείων όπως είναι οι ταχύτητες των ανέμων, η ηλιακή ακτινοβολία κλπ.

67 περιοχές για την ανάπτυξη ΑΠΕ

Οι περιοχές στις οποίες οι επενδύσεις στην ανάπτυξη ΑΠΕ ευνοούνται (δηλαδή οι ΠΑΠ) προτείνεται να αυξηθούν σε 67 από 58 που είναι σήμερα σύμφωνα με το ισχύον Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ ΑΠΕ) του 2008.
Πιο συγκεκριμένα στις περιοχές αιολικής προτεραιότητας εκτός από τις 22 δημοτικές ενότητες από την Κρήτη προστίθενται και άλλες 18 από τις περιοχές των Σερρών, του Κιλκίς και των Ιωαννίνων, όπως και εκείνες της Εύβοιας. Επίσης, στις δύο περιοχές ΠΑΠ της Ροδόπης προστίθενται άλλες τρεις.

Ωστόσο, σε άλλους νομούς μειώνεται ο αριθμός των «περιοχών αιολικής προτεραιότητας» όπως συμβαίνει στις περιοχές του Εβρου, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Λακωνίας, όπου από συνολικά 29 οι ΠΑΠ περιορίζονται σε 11, ενώ «εξαφανίζονται από τη λίστα των ΠΑΠ η Αρκαδία, η Αιτωλοακαρνανία και η Καρδίτσα.

Σχετικά με τις περιοχές αποκλεισμού, εκτός από τα εννέα «Απάτητα βουνά» (Λευκά Όρη, Σάος, Σμόλικας, Τύμφη, Ταΰγετος, Χατζή, Άγραφα, Μαίναλο, Δίκτη) στα οποία έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ ότι απαγορεύεται η χωροθέτηση ΑΠΕ, προτείνεται να ενταχθούν και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», τα «γεωπάρκα» της UNESCO και οι μικροί νησιωτικοί υγροτόποι (ΠΔ 12-06-2012). Επίσης, περιορίζει σημαντικά την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες και κορεσμένες τουριστικά.

Τι προβλέπεται για τα φωτοβολταϊκά

Για τα αιολικά πάρκα μπαίνει «φρένο» στην ανάπτυξή τους σε εκτός σχεδίου περιοχές με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής ενώ για τα φωτοβολταϊκά σε δασικές εκτάσεις, φυσικές λίμνες κλπ. Αντίθετα, δίνεται το «πράσινο» φως για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις που δεν προορίζονται για βόσκηση, ή δεν είναι αρδευόμενες.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι, ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, στην προτεινόμενη μέγιστη κάλυψη ανά δημοτική ενότητα, θα προστίθεται και η ισχύς των συστημάτων που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για μεγάλα έργα, στα οποία γινόταν κατάτμηση σε μικρότερα προκειμένου να περνούν κάτω από το «ραντάρ» των περιβαλλοντικών ελέγχων και να παίρνουν προτεραιότητα έναντι των μεγάλων ενιαίων έργων. Επίσης, το σχέδιο ΕΧΠ ΑΠΕ προτείνει αποστάσεις για τη χωροθέτηση αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων από μνημεία, όρια πόλεων ή οικισμών, πυρήνες αρχαιολογικών χώρων και προστατευόμενων περιοχών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης