Περιβάλλον

Rystad: Τους 100 εκατ. τόνους ισοδύναμου CO2  έφθασαν οι εκπομπές μεθανίου το 2022  

Rystad: Τους 100 εκατ. τόνους ισοδύναμου CO2  έφθασαν οι εκπομπές μεθανίου το 2022   

100 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες

 

 Μελέτη της Rystad Energy, που χρησιμοποιεί δορυφορική ανίχνευση και ανάλυση δεδομένων για τις εκπομπές πετρελαίου και αερίου μεθανίου (CH4), διαπίστωσε ότι περισσότερα από 100 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου σύμφωνα με το offshore-mag.com.

 

Methanio.png 

  

Οι συλλογικές τους εκπομπές μεθανίου ανήλθαν σε σχεδόν 100 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 το 2022. Τα ίδια πεδία συνεισέφεραν λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου,  σύμφωνα με την Rystad.

 Οι πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες μέτρησης, όπως οι δορυφορικές εικόνες, υποδηλώνουν ότι οι εκπομπές μεθανίου θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, ισχυρίζεται η Rystad, προσθέτοντας ότι ο εξαερισμός και οι διαρροές μεθανίου είναι επίσης σπατάλη πόρων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

 Η Rystad εκτιμά ότι περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου πετρελαίου και φυσικού αερίου προέρχονται από μεγάλα συμβάντα εξαερισμού και διαρροής, ενώ οι υπόλοιπες από εκρήξεις, εκπομπές φυγής από εξοπλισμό και μικρότερα περιστατικά εξαερισμού.

 

 Methanio2.png

 

 

Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αμερική μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου από δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανάντη, προσθέτει η συμβουλευτική εταιρεία, ακολουθούμενη από την Ασία, τη Ρωσία και την Αφρική.

 Η Νότια Αμερική και η Ευρώπη φαίνεται να έχουν σχετικά μέτριες εκπομπές μεθανίου σε σύγκριση με άλλες ανάντη περιοχές παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που αποτελεί περίπου το 80% της κατανάλωσής της, έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό αποτύπωμα μεθανίου.

 Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, από τον Ιανουάριο του 2027, νέες συμβάσεις για εισαγόμενο πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα μπορούν να συναφθούν μόνο εάν οι εξαγωγείς συμμορφώνονται με τις ίδιες υποχρεώσεις παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων και επαλήθευσης με τους παραγωγούς της ΕΕ. Αυτοί οι κανονισμοί θα θέσουν επίσης όρια μεθανίου για να καθορίσουν την αποδοχή των εισαγωγών υδρογονανθράκων στην ΕΕ.

 

Ο Magnus Kjemphol Lohne, ανώτερος αντιπρόεδρος της έρευνας για τις παγκόσμιες εκπομπές στο Rystad, δήλωσε: 

«Τα σπάνια και χαμηλής ποιότητας δεδομένα μεθανίου είναι μία από τις βασικές προκλήσεις για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου. Η τάση τα τελευταία δύο χρόνια ήταν θετική, καθώς περισσότεροι φορείς εκμετάλλευσης αναπτύσσουν επιτόπου εξοπλισμό παρακολούθησης μεθανίου και χρησιμοποιούν άλλες τεχνολογίες μέτρησης, όπως η αεροπορία και οι δορυφόροι - αλλά ακόμα κι έτσι, τα περισσότερα αναφερόμενα δεδομένα εξακολουθούν να βασίζονται σε απλούς παράγοντες εκπομπής για εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Η αντιμετώπιση του κρίσιμου εμποδίου των περιορισμένων και αναξιόπιστων δεδομένων για το μεθάνιο είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της προόδου για τη μείωση του μεθανίου σχεδόν στο μηδέν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης