Ενέργεια

Standard Chartered: Αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το 2025

Standard Chartered: Αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το 2025

Οι αναλυτές της βρετανικής πολυεθνικής τράπεζας έχουν προβλέψει ότι η παγκόσμια μηνιαία ζήτηση έτος θα είναι 1,54 mb/d και 1,41 mb/d το 2025

Ανοδική αναμένεται η πορεία της ζήτησης πετρελαίου για τα επόμενα 2 χρόνια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνουν οι ειδικοί σε εμπορεύματα της Standard Chartered (βρετανική πολυεθνική τράπεζα που δραστηριοποιείται σε καταναλωτικές, εταιρικές και θεσμικές τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διαθεσίμων) οι οποίοι έχουν προβλέψει ότι το τρέχον έτος θα σημειώσει αύξηση 1,54 mb/d και 1,41 mb/d το 2025.

 

Παρότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου υποχώρησαν στη συνεδρίαση της 4/1/2023 μετά από μεγάλα κέρδη που σημειώθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση, τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία δείχνουν μια μαζική αύξηση στα εγχώρια αποθέματα αποστάγματος και βενζίνης στις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας αναιμική ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου.

Η αντίθετη πορεία στα αποθέματα πετρελαίου και βενζίνης

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA), τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την τελευταία εβδομάδα του 2023 μειώθηκαν κατά μεγαλύτερο από το αναμενόμενο περιθώριο στα 5,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Αντίθετα, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 10,9 εκατομμύρια βαρέλια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία συσσώρευση σε πάνω από 3 δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αποστάγματος εκτινάχθηκαν κατά 10,1 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ η προσφορά προϊόντων απόσταξης έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999. Το προϊόν απόσταξης που παρέχεται συνήθως θεωρείται ως δείκτης της ζήτησης.

«Η ζήτηση καυσίμων για άλλη μια φορά σταματά και αυτό ασκεί πίεση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού», δήλωσε ο Dennis Kissler της BOK Financial.

Η Stanchart λέει ότι η επιβράδυνση της αύξησης της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ και η ισχυρή ζήτηση θα στηρίξει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Η ανοδική έκθεση StanChart κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν από την ΕΠΕ να δημοσιεύσει το πρώτο σύνολο λεπτομερών μηνιαίων αποθεμάτων και υπολοίπων πετρελαίου στις 9 Ιανουαρίου.

Η StanChart έχει προβλέψει ότι η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024-2025 θα παραμείνει πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

 

Ο καθοριστικός ρόλος της Κίνας στην αύξηση της ζήτησης

Για άλλη μια φορά, η Κίνα αναμένεται να πρωτοστατήσει στην προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης, με τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο να αναμένεται να σημειώσει άνοδο της ζήτησης κατά 553.000 βαρέλια την ημέρα το 2024 και 373.000 βαρέλια το 2025, ενώ η αύξηση της ζήτησης της Ινδίας αναμένεται να έρθει σε στα 329 kb/d το 2014 και 373 kb/d το 2025.

 

Οι προβλέψεις της StanChart

Οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι η παγκόσμια μηνιαία ζήτηση θα κινηθεί πάνω από τα 104 mb/d για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2024 πριν ξεπεράσει τα 105 mb/d τον Αύγουστο του 2025.

Η StanChart θεωρεί ότι η αύξηση της ζήτησης εκτός ΟΠΕΚ θα ξεπερνά την αύξηση της προσφοράς και τα 2 χρόνια, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για αργό πετρέλαιο του ΟΠΕΚ κατά 520 kb/d το 2024 και 880 kb/d το 2025. Το Call on OPEC είναι μια εκτίμηση του όγκου παραγωγής πετρελαίου που απαιτείται από τις χώρες του ΟΠΕΚ για την εξισορρόπηση της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης αργού πετρελαίου.

Αφού έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών το 2023, η StanChart έχει προβλέψει ότι η προσφορά αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά με βραδύτερο κλίμα.

Οι ειδικοί σε εμπορεύματα έχουν προβλέψει ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί από 1,009 mb/d το 2023 σε 464 kb/d το 2024 πριν επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο στα 137 kb/d το 2025. Ωστόσο, το StanChart έχει αναγνωρίσει ότι τα τρέχοντα σχέδια γεωτρήσεων και κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Οι παραγωγοί προτείνουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις προβλέψεις της.

Οι προβλέψεις του StanChart ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις της EIA, η οποία αναμένει επίσης μικρή αύξηση της προσφοράς αργού πετρελαίου το 2024. Η EIA εκτιμά ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ ήταν 13,2 mb/d για την εβδομάδα που εκτείνεται από 21 έως 28 Δεκεμβρίου και έχει προβλέψει ότι ο μηνιαίος μέσος όρος δεν θα επανέλθει σε 13,3 mb/d μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024

Δυστυχώς, οι τομείς της Ενέργειας, των Υπηρεσιών κοινής ωφελείας και των Καταναλωτικών Βασικών προϊόντων ξεχώρισαν ως οι μόνοι κλάδοι που ταλαιπωρήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων.

 

Οι επιδράσεις της Fed και της Wall Street

Ευτυχώς, η Fed (κεντρικό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ) έχει πατήσει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων και σηματοδότησε ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια κατά ένα σημαντικό περιθώριο το 2024. Στην τελευταία της συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο εύρος 5,25% έως 5,5% και επίσης σήμανε ότι θα μείωνε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης το τρέχον έτος.

Η Wall Street είναι ανοδική για αυτές τις εξελίξεις και έχει ονομάσει το 2024 «η χρονιά της στροφής».

Επί του παρόντος, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τα θεμελιώδη μεγέθη προσφοράς και ζήτησης στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλάγια διαπραγμάτευση των τιμών του πετρελαίου στο εγγύς μέλλον.

Οι βραχυπρόθεσμοι έμποροι μπορούν να παίξουν την αναμενόμενη αστάθεια χρησιμοποιώντας κεφάλαια όπως το DBO και το PXJ που προσφέρουν εύκολη και οικονομικά αποδοτική έκθεση σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενεργειακών εμπορευμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης