Φωτοβολταϊκά 500 kW από ομάδες παραγωγών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας με απαλλαγή από ΦΠΑ - Τι αλλάζει με τις ταρίφες

Φωτοβολταϊκά 500 kW από ομάδες παραγωγών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας με απαλλαγή από ΦΠΑ - Τι αλλάζει με τις ταρίφες
Ως προς τις ομάδες παραγωγών στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι θα εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σχετικά με την απαλλαγή τους από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ως προς την ηλεκτροδότησή τους με αγροτικό ρεύμα
Το θεσμικό πλαίσιο για την παράλληλη λειτουργία φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας με την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων προωθεί η κυβέρνηση. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία στηρίζεται η ανάπτυξη των ηλιακών συστημάτων, τα οποία θα μπορούν να εγκατασταθούν στην πιο παραγωγική και προστατευόμενη αγροτική γη της χώρας, διασφαλίζοντας παράλληλα την επισιτιστική ασφάλεια.

Ειδικότερα, με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία δίνεται η δυνατότητα σε ομάδες παραγωγών (νομικά πρόσωπα) να μπορούν να εγκαταστήσουν σε γεωργικές εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλής παραγωγικότητας σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έως 500 kW, παράλληλα με μονάδες αποθήκευσης, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων κλπ.. Επίσης, μονάδες ΑΠΕ θα επιτρέπονται σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, παράλληλα με τη λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων. Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα αυτή υπάρχει ήδη αλλά μόνο για μεμονωμένους παραγωγούς (φυσικά πρόσωπα).

Μάλιστα, ως προς τις ομάδες παραγωγών στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι θα εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σχετικά με την απαλλαγή τους από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ως προς την ηλεκτροδότησή τους με αγροτικό ρεύμα.
Για τη σύσταση Ομάδας Παραγωγών απαιτούνται τουλάχιστον πέντε άτομα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία πρέπει να έχουν την ιδιότητα του παραγωγού ή να είναι μέλη (εταίροι, μέτοχοι, κλπ) του νομικού προσώπου που αιτείται την αναγνώριση. Οι Ομάδες Παραγωγών εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΜΑΣ) και άλλων συλλογικών φορέων, το οποίο τηρείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αλλαγές στα 500άρια

Είναι αξιοσημείωτο ότι, παράλληλα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί αλλαγές για τα 500άρια φωτοβολταϊκά. Ειδικότερα, από φέτος μόνο μέσω διαγωνισμών θα μπορούν να λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση. Η νέα ρύθμιση, η οποία αναμένεται ότι θα προωθηθεί άμεσα θα προβλέπει, ότι για να πάρουν ταρίφα νέα έργα θα πρέπει να συμμετέχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες από τις αρχές του νέου έτους, δηλαδή νωρίτερα από την ημερομηνία που ισχύει σήμερα. Αυστηρότερη θα είναι η προωθούμενη ρύθμιση και για τα μικρά έργα που έχουν ήδη πάρει «ταρίφα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό είναι τα φωτοβολταϊκά έργα κάτω των 500 kW, να μην μπορούν να υπογράφουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ, χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει μέρος σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Από την υποχρέωση θα εξαιρούνται τα μικρά συστήματα των 6 kW του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων για κτιριακές εγκαταστάσεις. Η ισχύουσα νομοθεσία δίνει περιθώριο έως και τον Ιανουάριου του 2025.

Η λειτουργική ενίσχυση

Όσο για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς κάτω του 1 MW που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες δεν θα μπορούν από τις αρχές του 2024 κι έπειτα να πάρουν «ταρίφα» εκτός διαγωνισμών. Σήμερα, χωρίς προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία ο νόμος δίνει προθεσμία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2024 για περισσότερες από δύο συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκά συστήματα έως 0,5 MW το καθένα.

Όσο για εκείνα που έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΠΕΠ (ή θα υπογράψουν έως και το τέλος του 2023), αλλά δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα έως τα τέλη Αυγούστου πρέπει για να πάρουν ταρίφα να συμμετέχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία. Σήμερα η λειτουργική ενίσχυση ανά παραγόμενη μεγαβατώρα για φωτοβολταϊκά συστήματα έως 500 kW (κιλοβάτ) είναι στα 65,74 ευρώ και για φωτοβολταϊκά έως 1 ΜW (μεγαβάτ) στα 68,87 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης