Ενέργεια

OilPrice: Ο πραγματικός λόγος που η Αγκόλα αποχώρησε από τον ΟΠΕΚ

OilPrice: Ο πραγματικός λόγος που η Αγκόλα αποχώρησε από τον ΟΠΕΚ

Η έξοδος της Αγκόλας από τον ΟΠΕΚ ήταν το κίνητρο για το σχέδιό της να διατηρήσει την παραγωγή πάνω από το 1 εκατομμύριο bpd

Η Αγκόλα σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, γι' αυτό και αποχώρησε από τον ΟΠΕΚ, αποκάλυψε ο υπουργός φυσικών πόρων της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ στην ήπειρο παραιτήθηκε από το καρτέλ στα τέλη του περασμένου έτους, εκπλήσσοντας πολλούς παρατηρητές των πολιτικών του ΟΠΕΚ σύμφωνα με το OilPrice.

«Αυτός ο οργανισμός δεν ευθυγραμμίζεται πλέον με τις αξίες και τα συμφέροντα της Αγκόλας», δήλωσε αυτή την εβδομάδα, ο Diamantino Azevedo, υπουργός φυσικών πόρων, σύμφωνα με το Bloomberg. Πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ είχε εκχωρήσει «ποσοστώσεις παραγωγής αμφισβητώντας τις πραγματικές μας δυνατότητες και ανάγκες, και έτσι λάβαμε την επίσημη απόφαση να αποσύρουμε τη χώρα μας».

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια ανάλυση του ΟΠΕΚ των ποσοστώσεων παραγωγής για τα μέλη, η Αγκόλα υποτίθεται ότι παράγει πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως φέτος: η ποσόστωσή της ορίστηκε τελευταία σε 1,11 εκατ. bpd, σύμφωνα με την τελευταία συμφωνία του ΟΠΕΚ. Ωστόσο, πρόκειται για μια αισθητή μείωση από την προηγούμενη ποσόστωση, που είχε συμφωνηθεί τον Νοέμβριο, η οποία έβλεπε τον ρυθμό παραγωγής της χώρας στα 1,28 εκατομμύρια bpd για φέτος.

Αυτή η μείωση κατά 170.000 bpd ήταν σαφώς αντίθετη με τις φιλοδοξίες για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μετά από μια δεκαετία συνεχούς πτώσης λόγω της εξάντλησης και της ανεπαρκούς επένδυσης σε νέες έρευνες.

Πριν από δέκα χρόνια, η Αγκόλα αντλούσε περίπου 1,8 εκατομμύρια bpd. Πέρυσι, η παραγωγή της μειώθηκε κάτω από το 1 εκατομμύριο bpd πριν ανακάμψει γύρω στο όριο του 1,0 εκατομμυρίου bpd. Τα τελευταία στοιχεία καταγράφει ρυθμό παραγωγής 1,14 εκατ. bpd τον Οκτώβριο και 1,08 εκατ. bpd τον Νοέμβριο.

Επενδύσεις από την Equinor

Εν τω μεταξύ, η Equinor ανακοίνωσε την αγορά μεριδίων σε δύο μπλοκ εξερεύνησης στον παραγωγό πετρελαίου της Δυτικής Αφρικής.Η νορβηγική εταιρείας είναι ήδη μεγάλος επενδυτής στο πετρέλαιο της Αγκόλας και τώρα διευρύνει την παρουσία της.

«Για να συνεχίσουμε την αποστολή μας για τη δημιουργία βιώσιμης αξίας και την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών, πιστεύουμε ότι χρειάζεται ακόμα νέα εξερεύνηση», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Equinor στο LinkedIn σε σχόλια για τη συμφωνία. Τα μπλοκ θα λειτουργούν από κοινή επιχείρηση με δύο άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου: την BP και την Eni.

Η έξοδος της Αγκόλα από τον ΟΠΕΚ έγινε εν μέσω αναφορών για διαφωνίες σχετικά με τις νέες ποσοστώσεις του 2024. Οι πηγές των διαφωνιών: Αγκόλα και Νιγηρία. Και οι δύο χώρες αναφέρθηκαν ότι ήταν δυσαρεστημένες με τις νέες ποσοστώσεις τους επειδή ήθελαν να ενισχύσουν την παραγωγή αντί να τη διατηρήσουν στα σημερινά επίπεδα ή ακόμη και να τη μειώσουν.

Εκείνη την εποχή, ορισμένοι σχολιαστές εκτιμούσαν ότι οι διαφωνίες μπορεί να οδηγήσουν σε διάλυση εντός του ΟΠΕΚ, και αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο. Ακόμη και νωρίτερα μέσα στη χρονιά, τον Ιούνιο, όταν η Αγκόλα ήταν και πάλι αντίθετη με τις ποσοστώσεις, κανείς δεν φαινόταν να περίμενε ότι θα φύγει. Φαίνεται ότι θα έπρεπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος αποχωρεί, και μάλλον δεν θα είναι η τελευταία. Έχει ξανασυμβεί όταν ένα μέλος διαπιστώνει ότι η δική του ενεργειακή πολιτική αντίκειται σε εκείνη του ΟΠΕΚ, όπως ακριβώς έχει κάνει τώρα η Αγκόλα.

Η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερα έσοδα από το πετρέλαιο για να γεμίσει τα άδεια ταμεία της. Για να γίνει αυτό, θα χρειαζόταν μεγαλύτερη παραγωγή. Αλλά για να γίνει αυτό, η Αγκόλα θα χρειαζόταν σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε πετρέλαιο. Σύμφωνα με ορισμένους, αυτές οι επενδύσεις λογικά θα προέρχονταν από τις διεθνείς εταιρείες, αν και άλλοι έχουν σημειώσει ότι μπορεί να ανοίξει ένα ευρύτερο παράθυρο για τις κινεζικές επενδύσεις στον παραγωγό πετρελαίου της Δυτικής Αφρικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης