Περιβάλλον

Γερμανία: Μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 αλλά παραμένει εκτός στόχων για το κλίμα

Γερμανία: Μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 αλλά παραμένει εκτός στόχων για το κλίμα

Οι εκπομπές διαμορφώθηκαν στους 673 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πέρυσι

 

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Γερμανίας μειώθηκαν το 2023 στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τη δεκαετία του 1950, αλλά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν έχει επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της, καθώς οι περισσότερες από τις μειώσεις εκπομπών ήταν βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από μια βιομηχανική επιβράδυνση, ανέφερε την Πέμπτη το think tank Agora Energiewende.

Οι γερμανικές εκπομπές διαμορφώθηκαν στους 673 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πέρυσι—μειωμένες κατά 46% σε σύγκριση με το έτος αναφοράς 1990 και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950. Οι εκπομπές ήταν περίπου 49 εκατομμύρια τόνοι CO2 κάτω από τον ετήσιο στόχο των 722 εκατομμυρίων τόνων που αναφέρεται στον νόμο περί προστασίας του κλίματος της Γερμανίας, σύμφωνα με το think tank.

Ωστόσο, η ανάλυση της Agora Energiewende έδειξε ότι οι δύο κύριοι λόγοι για τις χαμηλότερες εκπομπές ήταν η μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα - στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960 - και μια απότομη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και επομένως, των εκπομπών, εν μέσω οικονομικής ύφεσης και εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Μόνιμες μειώσεις το 15%

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Agora, μόνο το 15% περίπου των όγκων CO2 που εξοικονομήθηκαν πέρυσι αποτελούν μόνιμες μειώσεις εκπομπών που προκύπτουν από πρόσθετη ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κέρδη απόδοσης και τη στροφή σε καύσιμα που παράγουν λιγότερο CO2 ή άλλες φιλικές προς το κλίμα εναλλακτικές.

«Περίπου οι μισές από τις περικοπές εκπομπών οφείλονται σε βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την ανάλυση», ανέφερε η δεξαμενή σκέψης, σημειώνοντας ότι «οι περισσότερες μειώσεις εκπομπών το 2023 δεν είναι βιώσιμες από βιομηχανικές ή κλιματικές προοπτικές - για παράδειγμα, εάν οι εκπομπές αυξηθούν ξανά καθώς η οικονομία ανακάμπτει ή εάν ένα μερίδιο της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας μεταφέρεται μόνιμα στο εξωτερικό».

«Δεν θεωρούμε βιώσιμες τις μειώσεις των εκπομπών που παρατηρούνται στον βιομηχανικό τομέα. Η πτώση της παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης αποδυναμώνει τη βιομηχανική βάση της Γερμανίας», δήλωσε ο Simon Müller, διευθυντής της Agora Energiewende Germany.

«Αν οι εκπομπές απλώς μεταφερθούν στο εξωτερικό ως αποτέλεσμα, αυτό δεν θα ωφελήσει το κλίμα. Οι τομείς των κτιρίων και των μεταφορών υστερούν επίσης όσον αφορά τα δομικά μέτρα προστασίας του κλίματος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης