Οι παραγωγοί υδρογόνου περιμένουν χρηματοδοτήσεις για τα έργα (Global Commodity Insight)

Οι παραγωγοί υδρογόνου περιμένουν χρηματοδοτήσεις για τα έργα (Global Commodity Insight)
Βασίζονται στις γνώμες των ειδικών περί εχέγγυων για επενδύσεις Η2 το 2024
Αλλαγή πορείας προς το καλύτερο στα έργα υδρογόνου ευελπιστούν οι εμπλεκόμενοι (κατασκευαστές, επενδυτές κλπ) στον εν λόγω τομέα ότι θα γίνει εντός του νέου έτους.

Η εκκολαπτόμενη ευρωπαϊκή αγορά καθαρού Η2 αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά οι παρατηρητές λένε ότι υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις για περισσότερες εγκρίσεις έργων, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει υψηλότερο κόστος κεφαλαίου και διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Παρά τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις κάποιων έργων, καθώς και τη διστακτικότητα στη χρηματοδότηση, η πεποίθηση για πρόοδο είναι πλέον εμφανής, μιας και πάνε καλά σχετικές προσπάθειες που γίνονται σε ορισμένες χώρες (Σουηδία και Γερμανία).

Επίσης οι ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου αναμένεται να παίξουν ρόλο.

 
Οι λόγοι καθυστέρησης των έργων
υδρογόνου

Λιγότερο από το 10% της χωρητικότητας υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα στη βάση δεδομένων Hydrogen Production Asset της S&P Global Commodity Insight με στόχους ανάθεσης τα επόμενα 2 χρόνια έχει καταλήξει σε τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FID).

«Οι πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος παραγωγής και στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, οι καθυστερήσεις στη δημοσίευση κανονισμών σχετικά με την παραγωγή καθαρού υδρογόνου και οι προκλήσεις απορρόφησης είναι μερικά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα έργα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Matthew Hodgkinson (αναλυτής υδρογόνου της S&P Global).

Οι δανειστές απαιτούν συνεπείς εισροές μετρητών για να υποστηρίξουν έργα υδρογόνου και ορισμένοι κατασκευαστές είναι πρόθυμοι να προσφέρουν υδρογόνο στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών με βάση το κόστος και το ασφάλιστρο. Ωστόσο, παραμένει ένα χάσμα μεταξύ του κόστους παραγωγής και της προθυμίας των παραγόντων να πληρώσουν για καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις, με συνέπεια η εξασφάλιση συμφωνιών εξαγοράς παραμένει μια πρόκληση.


Εταιρείες στην αναμονή για προγράμματα στήριξης

Καταναλωτές όπως τα διυλιστήρια που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για δέσμια παραγωγή υδρογόνου περιμένουν προγράμματα στήριξης με την προσδοκία ότι το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα θα είναι διαθέσιμο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η Platts (μέρος της S&P Global Commodity Insights), εκτίμησε το κόστος παραγωγής ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου μέσω αλκαλικής ηλεκτρόλυσης στην Ευρώπη σε 6 ευρώ/kg (6,6 $/kg) στις 29 Δεκεμβρίου (Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου), με βάση τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα , σε σύγκριση με λιγότερο από Eur3/kg για αμείωτη παραγωγή με βάση τα ορυκτά.

Ωστόσο, «πρόσφατες δεσμεύσεις δημόσιας χρηματοδότησης, όπως η δημοπρασία υδρογόνου της Δανικής Υπηρεσίας Ενέργειας και ο Γύρος 1 Κατανομής Υδρογόνου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα βοηθήσουν στην κυκλοφορία ορισμένων από αυτά τα έργα», είπε ο Hodgkinson.

Οι δημοπρασίες για τη 2η δόση της ΕΕ από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να ανοίξουν την άνοιξη του 2024 και ο 2ος γύρος κατανομής υδρογόνου του Ηνωμένου Βασιλείου κλείνει το 2ο τρίμηνο.

ΣΥΣΤΗΜΑ_ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ.jpg
 

Όσο πιο μεγάλα είναι τα έργα, τόσο καλύτερα  

Τα έργα υδρογόνου και εν γένει των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη για κεφάλαια και υλικά, περιπλέκοντας περαιτέρω την ανάπτυξη της αναδυόμενης βιομηχανίας.

Μεγαλύτερες αναπτύξεις 100 MW και άνω είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν αυτές τις αυξήσεις, προσφέροντας οικονομίες κλίμακας και χαμηλότερο κόστος παραγωγής υδρογόνου ανά κιλό.

Ταυτόχρονα, πολλά έργα στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει από μικρότερους   κατασκευαστές καθαρού παιχνιδιού.

«Πολλές από αυτές τις επιθετικές εξελίξεις νέων έργων μοιάζουν λίγο με τη βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πριν από 20 χρόνια που συχνά προωθούνται από μικρότερους και όχι από μεγάλους κατασκευαστές. Επομένως είναι εύθραυστοι, λιγότερο ικανοί όσον αφορά τον ισολογισμό, αλλά είναι αυτοί που τολμούν να αναλάβουν τους κινδύνους που πρόκειται να θέσουν σε εφαρμογή τα μεγάλα έργα», δήλωσε ο Pierre-Etienne Franc (Διευθύνων Σύμβουλος του επενδυτικού ταμείου Hy24) σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο.

 

Πρόοδος σε μεγάλα εγχειρήματα σε Σουηδία και Γερμανία

Το Hy24 (κοινοπραξία μεταξύ του διαχειριστή επενδύσεων FiveT Hydrogen και της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Ardian), είναι μεταξύ των υποστηρικτών του έργου υδρογόνου H2 Green Steel της Σουηδίας, ενός από τους πρώτους στην Ευρώπη που έφθασαν στο FID με συμφωνημένα δάνεια τώρα στη διοικητική φάση.

Το έργο πράσινου χάλυβα στο Μπόντεν της Σουηδίας θα εφοδιαστεί με ηλεκτρολύτες από την Thyssenkrupp Nucera η οποία εντείνει την κατασκευή της με το βλέμμα σε πιο μεγάλης κλίμακας έργα, ειδικά εκείνα που αναπτύχθηκαν με μια προσέγγιση «ολόκληρου οικοσυστήματος», συμπεριλαμβανομένης μιας ολοκληρωμένης λύσης απορρόφησης.

«Τέτοια έργα συνήθως δεν χρειάζονται χρηματοδότηση από τρίτους είτε από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς και, ως εκ τούτου, μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα προς το FID και την κατασκευή», δήλωσαν τον Δεκέμβριο στελέχη κατά τη διάρκεια της πρόσκλησης κερδών της γερμανικής βιομηχανίας.

Άλλα μεγάλα έργα είναι επίσης σε εξέλιξη και δεσμεύουν την ικανότητα κατασκευής ηλεκτρολύτη.

Η Shell έκλεισε δυναμικότητα 100 MW στο εργοστάσιο της ITM Power για το εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου Refhyne II στο διυλιστήριο της Ρηνανίας στη Γερμανία, αν και το έργο δεν έχει ακόμη φτάσει στο FID.

 

Μερικά αποτυχημένα έργα

Ενώ ορισμένα έργα καθαρού υδρογόνου προχώρησαν το 2023, άλλα καθυστέρησαν ή ακόμη και ακυρώθηκαν.

Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία πράσινου υδρογόνου HyCC ακύρωσε μια παραγγελία ηλεκτρολύτη 40 MW για το έργο H2eron στο Delfzijl της Ολλανδίας, επικαλούμενη την βραδύτερη ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου και το αυξανόμενο κόστος του έργου.

Η εταιρεία απώθησε την προγραμματισμένη εκκίνηση έως το 2028 το νωρίτερο, αφού προηγουμένως περίμενε το πρώτο υδρογόνο το 2026.

Και τον Νοέμβριο, το διυλιστήριο της Heide στη Γερμανία ακύρωσε ένα έργο 30 MW λόγω αυξανόμενου κόστους, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το έργο Gigastack των 100 MW σταμάτησε νωρίτερα το 2023, αφού ο κατασκευαστής ηλεκτρολύτη ITM διέκοψε την παραγωγή των μονάδων 5 MW που ήταν. για χρήση.

 

Οι ευρωεκλογές θα παίξουν ρόλο

Ούρσουλα_φον_ντερ_Λάιεν.jpg

Η αγορά παρακολουθεί επίσης το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον προσεχή Ιούνιο (6-9 Ιουνίου 2024)
από το οποίο θα διαμορφώσουν μια επερχόμενη περίοδο εφαρμογής της ενεργειακής πολιτικής, καθώς οι οικονομίες πλησιάζουν τους βραχυπρόθεσμους στόχους για το κλίμα για το 2030.

Οι ψηφοφόροι θα σταθμίσουν τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και άλλες επιπτώσεις των πολιτικών καθαρής ενέργειας στη ζωή τους, όπως οι μεταφορές και η θέρμανση.

Η ατζέντα της ΕΕ για το υδρογόνο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε υπό την επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει ακόμη αποκαλύψει εάν θα είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης