Bishop (Key Capture Energy): Το 2023 απεδείχθη ότι οι μπαταρίες αποδίδουν λειτουργικά και οικονομικά

Bishop (Key Capture Energy): Το 2023 απεδείχθη ότι οι μπαταρίες αποδίδουν λειτουργικά και οικονομικά

Η αποθήκευση ενέργειας είναι το πιο ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο στις ενεργειακές υποδομές

Για τις σημαντικές προκλήσεις της τελευταίας διετίας στην αλυσίδα εφοδιασμού των μπαταριών, την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας και τις επενδύσεις που γίνονται στον συγκεκριμένο τομέα, μίλησε στο energy-storage ο Jeff Bishop (απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της Key Capture Energy η οποία πριν από λίγους μήνες έθεσε σε εμπορική λειτουργία το έργο BESS των 50 MW στο Τέξας).


Ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικάνικης εταιρείας ανάπτυξης αποθήκευσης μπαταριών), έκανε συνοπτικό απολογισμό του 2023 και εκτιμήσεις ενόψει του 2024.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο Bishop θα παραιτηθεί για να κάνει ένα διάλειμμα και να επιδιώξει νέες προκλήσεις.

Ο διάδοχός του Brian Hayes (πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και της μετάδοσης στην EDP Renewables) θα αναλάβει καθήκοντα στις 8 Ιανουαρίου 2024.

 

Δράσεις της Key Capture Energy

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Key Capture Energy είναι να αναπτύξει μεγάλης κλίμακας στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας συνδεδεμένα με το δίκτυο για να κατέχει και να λειτουργεί, επιλέγοντας αναδυόμενες αγορές που θεωρεί ότι παρουσιάζουν θεμελιώδεις παράγοντες για την ανάπτυξη αποθήκευσης όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Αυτό την οδήγησε στο να διαθέτει περίπου 600 MW περιουσιακών στοιχείων του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) σε λειτουργία και κατασκευή, καθώς και έναν αγωγό άνω των 9.000 MW ευκαιριών.

Η προληπτική προσέγγιση της Key Capture Energy στον εντοπισμό της αγοράς την έδειξε να έχει σημαντική παρουσία στην ακμάζουσα αγορά ERCOT του Τέξας, καθώς και πιο πρόσφατα να είναι ένας από τους πρωτοπόρους του BESS στη Νέα Υόρκη, παρέχοντας το πρώτο BESS σε κλίμακα δικτύου της πολιτείας μερικά χρόνια πριν.

Key_Capture_Energy.jpg

Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Τι σήμαινε το 2023 για τη βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας, τόσο από τη σκοπιά της εταιρείας σας όσο και από την άποψη της ευρύτερης εικόνας;

«Το 2023 η κατηγορία των επενδυτών συνειδητοποίησε πλήρως ότι οι μπαταρίες αποδίδουν λειτουργικά και οικονομικά, με υψηλότερα εμπόδια απόδοσης από άλλες επενδύσεις καθαρής ενέργειας. Ο κλάδος είναι εδραιωμένος και είναι πλήρως χρηματοδοτήσιμος, οπότε μπαίνουμε σε μια νέα φάση για έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Για την KCE, αυτή ήταν μια χρονιά για να επικεντρωθούμε εσωτερικά για να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης.

Φέραμε στο δίκτυο 220 MW νέων έργων και είχαμε ένα έτος εσόδων ρεκόρ, αλλά κάθε εταιρεία ανάπτυξης πρέπει να μεταμορφωθεί από εταιρεία ανάπτυξης με επιχειρησιακό σκέλος σε επιχειρησιακή εταιρεία με αναπτυξιακό σκέλος.

Φέτος επικεντρωθήκαμε στην εκτέλεση και τη δημιουργία της ομάδας λειτουργιών περιουσιακών στοιχείων μας. Το KCE πρόκειται να φτάσει στο επόμενο στάδιο ανάπτυξής του, έπρεπε να χτίσουμε εσωτερικά για να βεβαιωθούμε ότι ήμασταν έτοιμοι».

 

- Πώς εξελίσσονται τα έργα αποθήκευσης ενέργειας και οι διαφορετικές ευκαιρίες της αγοράς, καθώς ωριμάζουν οι τεχνολογίες και η κατανόηση των ενδιαφερομένων;

«Από μια πρόσφατη μελέτη του Roland Berger, η αποθήκευση ενέργειας είναι το πιο ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο στις ενεργειακές υποδομές. Τα ίδια κεφάλαια αποθήκευσης ενέργειας είναι υποτιμημένα. Το έλεγα τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ακούν το μήνυμα ότι η τιμή των μετοχών δεν γίνεται σωστά.

Πριν από 15 χρόνια, τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας υποτιμήθηκαν από την πλευρά των ιδίων κεφαλαίων, επειδή κανείς δεν κατάλαβε ότι η διάρκεια ζωής ενός έργου είναι συχνά μεγαλύτερη από την αρχική αναμενόμενη ή ότι τα έργα θα ανανεωθούν.

Έτσι, με το υπάρχον περιουσιακό στοιχείο και τη διασύνδεση που υπάρχει ήδη, έχει τεράστια ακαταλόγιστη αξία. Η ίδια ιστορία διαδραματίζεται τώρα για αποθήκευση μπαταρίας. νέοι επενδυτές το 2023 έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν την αξία αυτών των έργων.

Τα τελευταία 2 χρόνια είδαμε σημαντικές προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού για τη βιομηχανία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μπαταρίες λιθίου και τα υλικά μπαταριών. Έχουν χαλαρώσει αυτοί οι περιορισμοί και τι είδους δυναμική της εφοδιαστικής αλυσίδας βλέπετε στον κλάδο στο μέλλον;

Βρισκόμαστε σε μια νέα βιομηχανία, επομένως θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα υπάρξουν μερικές ακόμη φορές που δεν θα υπάρξει ευθυγράμμιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Από τα τέλη του 2023, είδαμε την αλυσίδα εφοδιασμού να πλησιάζει τουλάχιστον από την πλευρά της μπαταρίας. Στο μέλλον και για τα επόμενα 2 χρόνια, θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιες προκλήσεις με μακροπρόθεσμα κατασκευαστικά είδη όπως οι κύριοι μετασχηματιστές ισχύος, αλλά συνολικά, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Ως κατασκευαστές και ιδιοκτήτες αποθηκευτικού χώρου εγγραφήκαμε για αυτό. Υπάρχει λόγος για τον οποίο δεν είμαστε στον ηλιακό».

- Ποιες είναι μερικές σημαντικές τάσεις στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας που πρέπει να προσέχουν οι αναγνώστες;

«Ιόν λιθίου. Όχι, στην πραγματικότητα.

Στον ηλιακό τομέα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 υπήρχαν περίπου 12 ανταγωνιστικές τεχνολογίες που προκάλεσαν επενδύσεις και μέσα ενημέρωσης, αλλά όλες έχασαν από τη βασική ηλιακή φωτοβολταϊκή τεχνολογία.

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά άρχισαν να αναπτύσσονται, δημιουργώντας έναν ασταμάτητο βρόχο ανατροφοδότησης σταδιακών κερδών απόδοσης και ενοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σε ένα χρονοδιάγραμμα 15 ετών, αυτός ο συνδυασμός κυριάρχησε στην αγορά.

Υπάρχουν μερικές πραγματικά συναρπαστικές τεχνολογίες εκεί έξω και εύχομαι σε όλους ότι καλύτερο, αλλά δείτε τις καμπύλες κόστους. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να βγουν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά με έναν πραγματικά ανταγωνιστικό τρόπο κόστους».

- Ποιες πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες του κλάδου το 2024;

«Συνεχής εστίαση στην ασφάλεια από όλες τις απόψεις. Πρέπει να το κάνουμε αυτό σωστά.

Εκτός από αυτό, ξεκλειδώστε περισσότερες αγορές. Υπάρχουν πολλά κράτη με προβλεπόμενες ελλείψεις παραγωγικής ικανότητας με προγραμματισμένες αποσύρσεις άνθρακα και δεν υπάρχουν ξεκάθαρα σχέδια για την αντικατάσταση αυτής της δυναμικότητας. Ο κλάδος πρέπει να εξετάσει τις αγορές που θα χρειαστούν τις υπηρεσίες μας, όπου οι ενδιαφερόμενοι και οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να μην κατανοούν πλήρως τα οφέλη της αποθήκευσης μπαταριών και να βεβαιωθεί ότι η πιθανή ανάπτυξη θα καρποφορήσει πραγματικά».

 

- Καθώς απομακρύνεστε από τον ρόλο σας ως Διευθύνων Σύμβουλος στην KCE, υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να μοιραστείτε;

«Όταν ο Dan Fitzgerald και εγώ ξεκινήσαμε την KCE το 2016, υπήρχαν 200 MW αποθήκευσης μπαταρίας στην ουρά διασύνδεσης της Νέας Υόρκης και σήμερα είναι πάνω από 35.000 MW. Όλοι γνωρίζουμε πού οδεύει η βιομηχανία.

Η ανάπτυξη δεν είναι πάντα μια ευθεία γραμμή και θα υπάρξουν προκλήσεις, αλλά τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια αφορούν την εγκατάσταση, τη μεταφορά έργων στο διαδίκτυο και την πραγματοποίηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια του ηλεκτρικού δικτύου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης