Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Electrek: Άρχισε να λειτουργεί η ψηλότερη ξύλινη ανεμογεννήτρια στον κόσμο

Electrek: Άρχισε να λειτουργεί η ψηλότερη ξύλινη ανεμογεννήτρια στον κόσμο

Στέλνει ενέργεια σε 400 σπίτια στη Σουηδία

Η σουηδική startup Modvion κατασκεύασε τον ψηλότερο ξύλινο πύργο ανεμογεννητριών στον κόσμο και τώρα στέλνει ενέργεια σε 400 σπίτια στη Σουηδία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του electrek.co, η ξύλινη ανεμογεννήτρια των 2 μεγαβάτ (MW), που βρίσκεται έξω από το Skara (βορειοανατολικά του Γκέτεμποργκ), κατασκευάστηκε για την ηλεκτρική εταιρεία Varberg Energi και μόλις άρχισε να παρέχει ενέργεια στο δίκτυο της σκανδιναβικής χώρας.

Η ψηλότερη ξύλινη ανεμογεννήτρια στον κόσμο έχει ύψος 344 πόδια (105 μέτρα) και αν συμπεριλάβετε την άκρη της ψηλότερης λεπίδας, είναι 492 πόδια (150 μέτρα) ύψος.

Χαρακτηριστικά της ξύλινης ανεμογεννήτριας

Οι χοντροί τοίχοι του πύργου έχουν 144 στρώματα ξυλείας από πλαστικοποιημένο καπλαμά. Κάθε στρώμα αποτελείται από 3 χιλιοστά βιώσιμης ελάτης.

Ο πύργος κατασκευάστηκε σε 7 τμήματα με 28 στοιβαγμένες μονάδες που συγκρατούνται μεταξύ τους με χαλύβδινα εξαρτήματα κολλημένα στη θέση τους.

Το ξύλο είναι ισχυρό αλλά ελαφρύτερο από το ατσάλι και η Modvion λέει ότι ένα από τα κύρια σημεία πώλησης είναι ότι ο αρθρωτός πύργος είναι ευκολότερος στη μεταφορά σε τυπικούς δρόμους.

Επιπλέον, οι ξύλινοι πύργοι αποθηκεύουν άνθρακα και συνεχίζουν να τον απορροφούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στο τέλος της ζωής τους, οι τοίχοι του πύργου μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως δοκοί υψηλής αντοχής για την οικοδομική βιομηχανία.


Η συνεισφορά της Vestas

Ο δανέζικος αιολικός γίγαντας Vestas, κατασκεύασε την τουρμπίνα των 2 MW που ήταν τοποθετημένη στον ξύλινο πύργο. Η Vestas είναι μέτοχος της Modvion από το 2021 και αυτό είναι το πρώτο έργο στο οποίο η τεχνολογία πύργων της Modvion και ένας στρόβιλος Vestas έχουν συνδυαστεί.

Πηγή από την Modvion αποκάλυψε στο BBC ότι σκοπεύει να ανοίξει ένα εργοστάσιο το 2027 που θα κατασκευάζει 100 ξύλινες ανεμογεννήτριες ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης