Διεθνή

IAEA: Το Ιράν άρει την επιβράδυνση του εμπλουτισμού ουρανίου - Κοντά στην κατασκευή όπλων 

IAEA: Το Ιράν άρει την επιβράδυνση του εμπλουτισμού ουρανίου - Κοντά στην κατασκευή όπλων 

Έχει ήδη αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο έως και 60% και εάν εμπλουτιστεί περαιτέρω, μπορεί  να κατασκευάσει τρεις πυρηνικές βόμβες 

 

 

Το Ιράν έχει αντιστρέψει την επί μήνες επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο εμπλουτίζει ουράνιο σε καθαρότητα έως και 60%, κοντά στην ποιότητα όπλων, δήλωσε την Τρίτη η υπηρεσία παρακολούθησης των πυρηνικών του ΟΗΕ.

 Πολλοί διπλωμάτες πίστευαν ότι η επιβράδυνση, η οποία είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο, ήταν το αποτέλεσμα μυστικών συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν που οδήγησαν στην απελευθέρωση των Αμερικανών πολιτών που κρατούνταν στο Ιράν νωρίτερα αυτό το έτος.

 Το Ιράν έχει ήδη αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο έως και 60% και εάν εμπλουτιστεί περαιτέρω, μπορεί  να κατασκευάσει τρεις πυρηνικές βόμβες, σύμφωνα με τον ορισμό του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, και περισσότερες σε χαμηλότερα επίπεδα εμπλουτισμού. Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει πυρηνικά όπλα.

 

Άνοδος παραγωγής

Το Ιράν «αύξησε την παραγωγή του σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, αντιστρέφοντας μια προηγούμενη μείωση της παραγωγής από τα μέσα του 2023», ανέφερε ο IAEA σε δήλωση που συνοψίζει μια εμπιστευτική έκθεση προς τα κράτη μέλη που είδε το Reuters.

 Το Ιράν εμπλουτίζει έως και 60%, κοντά στο περίπου 90% που είναι κατηγορίας όπλων, στο πιλοτικό του εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων (PFEP) στο εκτεταμένο συγκρότημα Natanz και στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Fordow (FFEP).

Από την επιβράδυνση, αυτά τα εργοστάσια εμπλουτίζουν ουράνιο έως και 60% με ρυθμό περίπου 3 κιλά το μήνα, ανέφερε οIAEA.

«Ο Οργανισμός επιβεβαιώνει ότι, από τα τέλη Νοεμβρίου 2023, ο ρυθμός με τον οποίο το Ιράν παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο έως και 60% U-235 σε αυτές τις δύο εγκαταστάσεις μαζί έχει αυξηθεί σε περίπου 9 κιλά το μήνα», ανέφερε η έκθεση προς τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τον θεωρητικό ορισμό του IAEA, περίπου 42 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου έως 60% είναι η ποσότητα στην οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί η κατασκευή πυρηνικής βόμβας με αυτό.

Οι επιθεωρητές του IAEA παρατήρησαν για πρώτη φορά μια αλλαγή στην παραγωγή στο Fordow στις 25 Νοεμβρίου, για την οποία το Ιράν ανακοίνωσε ότι η αλλαγή έγινε στις 22 Νοεμβρίου και ότι ο ρυθμός παραγωγής επέστρεφε στο επίπεδο πριν από την επιβράδυνση.

Οι επιθεωρητές παρατήρησαν αύξηση του ρυθμού παραγωγής στο Natanz στις 27 Νοεμβρίου, πρόσθεσε. Στη συνέχεια, ο IAEA επαλήθευσε την ποσότητα που παράγεται στο Natanz στις 19 Δεκεμβρίου και στο Fordow στις 24 Δεκεμβρίου. Ο IAEA δεν ενημέρωσε επισήμως τα κράτη μέλη του για την αντιστροφή της επιβράδυνσης μέχρι την έκθεση της Τρίτης.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης