Ενέργεια

Η Αγκόλα αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ - Πλήγμα για την ομάδα παραγωγών

Η Αγκόλα αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ - Πλήγμα για την ομάδα παραγωγών

Δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα της χώρας δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας

 

Η Αγκόλα ανακοίνωσε  την Πέμπτη ότι θα αποχωρήσει από  τον ΟΠΕΚ σε ένα πλήγμα στον όμιλο παραγωγών πετρελαίου υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να συγκεντρώσει τη στήριξη για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής για να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας Diamantino Azevedo δήλωσε ότι ο Οργανισμός των Χωρών Πετρελαιοεξαγωγών δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα της χώρας. Ακολουθεί άλλους μεσαίου μεγέθους παραγωγούς του Ισημερινού και του Κατάρ, οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΟΠΕΚ την τελευταία δεκαετία.

"Αισθανόμαστε ότι... Η Αγκόλα δεν κερδίζει τίποτα επί του παρόντος παραμένοντας στον οργανισμό και, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αποφάσισε να αποχωρήσει", φέρεται να είπε ο Azevedo σε δήλωση της προεδρίας.

 Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά σχεδόν 2%, καθώς οι αναλυτές είπαν ότι η αποχώρηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ενότητα του ΟΠΕΚ.

 «Οι τιμές έπεσαν λόγω ανησυχίας για την ενότητα του ΟΠΕΚ+ ως ομάδας, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι περισσότερα μέλη της συμμαχίας σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της Αγκόλα», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Η Αγκόλα, η οποία εντάχθηκε στον ΟΠΕΚ το 2007, παράγει περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, έναντι 28 εκατομμυρίων bpd για ολόκληρο τον όμιλο.

Τρεις εκπρόσωποι της ομάδας που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας είπαν ότι η απόφαση της Αγκόλα να αποχωρήσει ήταν έκπληξη.

Η χώρα δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετό πετρέλαιο για να καλύψει την ποσόστωσή της στον ΟΠΕΚ από το 2019.

Δυσκολεύτηκε να αντιστρέψει την πτώση της παραγωγής από τότε που έφτασε στο ανώτατο όριο των 2 εκατομμυρίων bpd το 2008 και αναμένει να διατηρήσει την τρέχουσα παραγωγή μέχρι το 2024, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος τον Οκτώβριο.

Διαφωνία για τη μείωση της παραγωγής

 

Τον περασμένο μήνα, το γραφείο του Azevedo διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ποσόστωση παραγωγής του για το 2024, η οποία θα μπορούσε να έχει περιορίσει κάθε ικανότητα που μπορεί να έχει αυξήσει την παραγωγή.

Οι διαφωνίες σχετικά με τις ποσοστώσεις της αφρικανικής παραγωγής ήταν νωρίτερα η αιτία της καθυστέρησης της συνεδρίασης της ευρύτερης ομάδας παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+.

Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι η οικονομική πηγή ζωής της Αγκόλας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 90% των συνολικών εξαγωγών, μια υπερβολική εξάρτηση που η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει αφού επλήγη σκληρά από την πανδημία COVID-19 και τις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές καυσίμων.

Αρκετές μεγάλες πετρελαϊκές και ανεξάρτητες εταιρείες δραστηριοποιούνται στη χώρα της Νότιας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των TotalEnergies, Chevron, ExxonMobil και Azule Energy, επιχείρηση 50/50 μεταξύ της Eni και της BP.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης