Ενέργεια

Σε χαμηλό τριετίας οι τιμές του αργού στη Μέση Ανατολή

Σε χαμηλό τριετίας οι τιμές του αργού στη Μέση Ανατολή
Σε χαμηλά επίπεδα η ζήτηση από Κίνα και Ιαπωνία

 Οι δείκτες του αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής στο Ντουμπάι και το Ομάν εμβάθυναν τις εκπτώσεις στα swaps του Ντουμπάι αυτή την εβδομάδα σε επίπεδα  στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 εν μέσω περιορισμένου εμπορίου, ρευστότητας και ασθενούς ζήτησης από τη βόρεια Ασία, ανέφερε το Reuters την Τρίτη, επικαλούμενο traders και στοιχεία.

 Σύμφωνα με το OilPrice μια πτώση των δεικτών αναφοράς, από τα οποία τιμολογούνται περίπου 18 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα (bpd) από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία προς την Ασία, θα μπορούσε να προκαλέσει μια δεύτερη διαδοχική πτώση στις τιμές του αργού στη Σαουδική Αραβία για την Ασία, όταν η Aramco ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου επίσημες τιμές πώλησης (OSP) στην Ασία για τις φορτώσεις Φεβρουαρίου .

 Στο κλείσιμο της Δευτέρας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε μετρητά Dubai και DME Oman διαπραγματεύονταν με εκπτώσεις 0,46 δολαρίων και 0,65 δολαρίων ανά βαρέλι, αντίστοιχα, στα swaps του Ντουμπάι - τις μεγαλύτερες εκπτώσεις από το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

 Η ζήτηση από την Κίνα και την Ιαπωνία είναι χαμηλή και ορισμένοι traders έχουν προωθήσει αγορές spot ενόψει των εορτών. Τα διυλιστήρια σε ορισμένες περιοχές της Ασίας σχεδιάζουν επίσης συντήρηση τον ερχόμενο Μάρτιο, επομένως η ζήτηση για φόρτωση εφοδιασμού για την Ασία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είναι χαμηλή.

 Την περασμένη εβδομάδα, τα σημεία αναφοράς της Μέσης Ανατολής στο Ομάν, το Ντουμπάι και το Μούρμπαν γύρισαν σε εκπτώσεις έναντι των τιμών του Ντουμπάι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2020, καθώς το εμπόριο είναι ισχνό και η ζήτηση ήπια.


Περιορισμένη ζήτηση

 Η ζήτηση για σαουδαραβικό αργό στα κινεζικά διυλιστήρια βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, αφού ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού στον κόσμο έθεσε την τιμή του πετρελαίου του για τον Ιανουάριο σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που περίμενε η αγορά, ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος την περασμένη εβδομάδα.

 Νωρίτερα τον περασμένο μήνα, η Σαουδική Αραβία μείωσε την τιμή του ναυαρχίδας αργού της, Arab Light, φορτώνοντας τον Ιανουάριο για την Ασία κατά 0,50 δολάρια ανά βαρέλι πάνω από τον μέσο όρο του Ομάν/Ντουμπάι. Ενώ η περικοπή ήταν ευρέως αναμενόμενη από την αγορά και ήταν η πρώτη μείωση στην επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Arab Light για την Ασία εδώ και επτά μήνες, ήταν η μισή από ό,τι περίμεναν οι συμμετέχοντες στην αγορά.

  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης