Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Παρατείνεται το πλαφόν της τιμής στην Ευρώπη για 12 μήνες

Φυσικό αέριο: Παρατείνεται το πλαφόν της τιμής στην Ευρώπη για 12 μήνες
Η κατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης είναι πιο άνετη σήμερα από ό,τι τον περασμένο χειμώνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να παρατείνει το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου για άλλους 12 μήνες, ως ασφαλιστική δικλίδα σε πιθανούς κλυδωνισμούς των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΕ συμφώνησε για πρώτη φορά το όριο της τιμής του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2022, μετά από μήνες καταστροφικών υψηλών τιμών ενέργειας που προκλήθηκαν από τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η κατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης είναι πιο άνετη σήμερα από ό,τι τον περασμένο χειμώνα - οι τιμές της ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερες, οι χώρες έχουν εξασφαλίσει νέες πηγές μη ρωσικού φυσικού αερίου και η αποθήκευση αερίου είναι σχεδόν πλήρης.

«Παρά το σχετικά καλό ξεκίνημα του χειμώνα, η γεωπολιτική κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη. Και αυτά τα έκτακτα μέτρα μας βοηθούν να προστατεύσουμε τους καταναλωτές μας από τις υπερβολικές τιμές ενέργειας», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson.

Τα άλλα μέτρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να παρατείνουν δύο άλλα μέτρα ενεργειακής κρίσης για 12 μήνες. Το ένα προσφέρει ταχύτερες άδειες για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να βοηθήσει τις χώρες να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο με καθαρή ενέργεια και το άλλο θέτει κανόνες για να εξασφαλίσει ότι οι χώρες μοιράζονται φυσικό αέριο σε περίπτωση ενδεχόμενης έλλειψης.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Πριν από τότε, η Μόσχα ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής αερίου της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης