Mytilineos: Ολοκλήρωσε με 32,5 εκατ ευρώ την εξαγορά του πρώτου από τα 5 μεγάλα projects στον Καναδά

Mytilineos: Ολοκλήρωσε με 32,5 εκατ ευρώ την εξαγορά του πρώτου από τα 5 μεγάλα projects στον Καναδά
Η Westbridge ανέφερε ότι η Mytilineos θα κλείσει την εξαγορά των υπολοίπων 4 φ/β projects μέσα στην διετία 2024 -25.
Σχετικά Άρθρα
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του πρώτου από τα 5 projects της Westbridge στον Καναδά από την Mytilineos. Πρόκειται για το Georgetown – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 230MWac (278MWdc), στο Vulcan County της Alberta που κόστισε 32,5 εκατ ευρώ για το 92%, καθώς ένα 3% είχε ήδη καταβληθεί και το υπόλοιπο 5% θα καταβληθεί με το ξεκίνημα της εμπορικής λειτουργίας.

Η Westbridge, όπως ανακοίνωσε, θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αποπληρώσει τα δάνεια που έχουν σχέση με το project.

"Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του πρώτου από τα 5 projects της Albetra, ανέφερε ο κ. Ν.Παπαπέτρου, επικεφαλής της M Renewables καθώς το deal στρατηγικά δίνει το πράσινο φως για την εξέλιξη προς την εμπορική λειτουργία. H ανάπτυξη της κατασκευής προχωρά απρόσκοπτα."

Η Westbridge ανέφερε ότι η Mytilineos θα κλείσει την εξαγορά των υπολοίπων 4 φ/β έργων μέσα στην διετία 2024 -25.

Όπως είναι γνωστό Η MYTILINEOS Energy& Metals και η Westbridge Renewable Energy Corp έχουν ανακοινώσει από κοινού από τον περασμένο Μάϊο, ότι έχουν συνάψει οριστική συμφωνία  σχετικά με την αγορά από την MYTILINEOS M Renewables χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων στην Αλμπέρτα του Καναδά από την Westbridge, με αναμενόμενη συνολική ισχύ 1.410 MWdc (1,4 GW) κατά την εμπορική λειτουργία, που θα τροφοδοτούν 200.000 σπίτια.

To deal πρόκειται να ολοκληρωθεί με αγορά από τη MYTILINEOS των υπολοίπων θυγατρικών της Westbridge:  Sunnynook Solar Energy Inc. («Sunnynook»), Dolcy Solar Inc. («Dolcy»), Eastervale Solar Inc. («Eastervale») και Red Willow Solar Inc. («Red Willow»), (Εταιρείες Ειδικού Σκοπού / Special Purpose Vehicle, συλλογικά τα «SPVs»). Η Westbridge θα διατηρήσει την κυριότητα των SPV κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των έργων, έως την ολοκλήρωσή τους, η οποία υπόκειται σε προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών εγκρίσεων.

 
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Westbridge τον περασμένο Μάϊο το συνολικό deal μπορεί να κυμανθεί από 217 εκατ δολ ως 346 εκατ δολ.για τα 5 projects και θα εξαρτηθεί από την χωρητικότητα της ηλιακής ενέργειας, το νούμερο των τμημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες και το ύψος των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Τα έργα που αναπτύσσονται από κάθε SPV αποτελούνται από τα ακόλουθα:

  • Georgetown – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 230MWac (278MWdc), στη Vulcan County της Alberta
  • Sunnynook - φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 280 MWac (332 MWdc), στην περιοχή της Alberta
  • Dolcy - φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 200 MWac (246 MWdc), στο Wainwright της Alberta
  • Eastervale - φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 300 MWac (274 MWdc), στο Provost της Alberta και
  • Red Willow - φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 225 MWac (280 MWdc), στο Stettler County της Alberta.

 

Κατά την έναρξη λειτουργίας τους, τα Έργα αναμένεται:

1.            Να παράγουν 2,1 τεραβατώρες (TWh) ετησίως «πράσινης» ενέργειας, που θα μπορούν  να καλύψουν τις ανάγκες 200.000 νοικοκυριών για ένα έτος ή να εξαλείψουν τις εκπομπές 330.000 αυτοκινήτων (1.500.000 τόνοι CO2)

2.            Να αποτελούν συνολική επένδυση ύψους 1,7 δισ. καναδικών δολαρίων (CAD) (1,16 δισ. ευρώ) (εξαιρουμένου του εξοπλισμού για συστήματα μπαταριών BESS), η οποία θα εκταμιευθεί (εκτός από την προκαταβολή) στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής του έργου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026-2027. Η επένδυση (capex) αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.

3.            Τα δύο πιο ανεπτυγμένα έργα, Georgetown και Sunnynook (περίπου 610 MW) αναμένεται να είναι «έτοιμα προς κατασκευή» «RTB») μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα τρία έργα (περίπου 800 MW) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και το RTB να αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2024.

4.            Όλα τα Έργα έχουν υποβάλει αίτηση ή/και έχουν εγκριθεί για την εγκατάσταση και χρήση συστήματων συσσωρευτών και αποθήκευσης ενέργειας («BESS»), συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 1.200 MWh για το συνολικό χαρτοφυλάκιο.

 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης