Υδρογόνο: Κινέζικες εταιρείες κέρδισαν το μεγαλύτερο δημόσιο διαγωνισμό ηλεκτρολύτη στην Κίνα

Υδρογόνο: Κινέζικες εταιρείες κέρδισαν το μεγαλύτερο δημόσιο διαγωνισμό ηλεκτρολύτη στην Κίνα

Οι συσκευές ηλεκτρόλυσης υδρογόνου της ασιατικής χώρας είναι 2-5 φορές φθηνότερες από τις δυτικές - Δημοσίευση προσφορών από την Energy China

Δεκατέσσερις Κινέζοι κατασκευαστές αναδείχτηκαν νικητές στο μεγαλύτερο δημόσιο διαγωνισμό ηλεκτρολύτη στην Κίνα, με τον κάτοχο δημοπρασίας, την κρατική China Energy Engineering Group (γνωστή ως Energy China) να αποκαλύπτει δημοσίως τις τιμές προσφοράς που επικράτησαν.

Έντεκα κατασκευαστές κέρδισαν με προσφορές για αλκαλικές συσκευές ηλεκτρόλυσης 5 MW κατά μέσο όρο περίπου 7,5 εκατ. ¥ (1,05 εκατ. $) ο καθένας (210.000 $ ανά MW), ενώ 5 OEM επιλέχθηκαν για τις μηχανές PEM 1 MW, που κοστίζουν κατά μέσο όρο περίπου 5,67 ¥ (630.000 $ το καθένα)

Η Energy China (έχει ξεκινήσει την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου πράσινου υδρογόνου στον κόσμο, χρησιμοποιώντας 640 MW ηλεκτρολύτες) ανακοίνωσε: «Αυτή η προσφορά αφορά την προμήθεια εξοπλισμού παραγωγής υδρογόνου που απαιτείται για έργα που επενδύονται ή κατασκευάζονται από επιχειρήσεις που συνδέονται με το ανώνυμη εταιρεία από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Νοέμβριο του 2024. Η συνολική εκτιμώμενη ποσότητα είναι 125 σετ».

Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, η προμήθεια θα χωριστεί σε 25 ηλεκτρολύτες PEM και έως 100 αλκαλικές μηχανές, αν και η συνολική ισχύς, η μεμονωμένη κατανομή μεταξύ των κατασκευαστών και τα έργα όπου θα χρησιμοποιηθούν οι συσκευές ηλεκτρόλυσης δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.

Όλοι οι νικητές κατασκευαστές έχουν έδρα στην Κίνα και ανήκουν σε κινεζικές εταιρείες, με εξαίρεση την Cockerill Jingli η οποία ανήκει κατά 100% στον John Cockerill του Βελγίου και την Cummins Enze που είναι μια κοινοπραξία 50/50 μεταξύ της Cummins και της αμερικανικής εταιρείας.

Όπως αποκάλυψε το Hydrogen Insight νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αλκαλικοί ηλεκτρόλυσης που κατασκευάζονται από τους Cockerill Jingli, Peric και Longi δεν είχαν απόδοση στο τρέχον μεγαλύτερο έργο πράσινου υδρογόνου στον κόσμο, τις εγκαταστάσεις Kuqa 260 MW της Sinopec στο Xinjiang, στη βορειοδυτική Κίνα.


Σύγκριση τιμών με τους δυτικούς ηλεκτρολύτες

Όπως είναι λογικό, οι κατασκευαστές ηλεκτρολύσεων σπάνια δημοσιοποιούν τις ζητούμενες τιμές τους και τις αποκαλύπτουν μόνο κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με πιθανούς αγοραστές στο πλαίσιο συμφωνιών μη αποκάλυψης.

Είναι επίσης επιφυλακτικοί όσον αφορά τη σύγκριση, καθώς οι μηχανές ηλεκτρόλυσης έχουν διαφορετικές αποδόσεις, εύρος λειτουργίας, πυκνότητες ρεύματος και διάρκεια ζωής, επομένως η σύγκριση του αρχικού κόστους από μόνη της δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την κατανόηση του πραγματικού ισοπεδωμένου κόστους παραγωγής υδρογόνου (LCOH).

Πράγματι, οι ακριβότερες συσκευές ηλεκτρόλυσης λέγεται ότι προσφέρουν χαμηλότερο LCOH κατά τη διάρκεια ζωής του έργου από τα φθηνότερα μηχανήματα.

Ωστόσο, ορισμένοι οργανισμοί έχουν δημοσιεύσει ποιο πιστεύουν ότι είναι το μέσο κόστος των ηλεκτρολύσεων.

Σε μια έκθεση από τον Φεβρουάριο, ο οικονομικός σύμβουλος EY έθεσε το μέσο κόστος των αλκαλικών ηλεκτρόλυσης σε 700-1.100 $ ανά kW (700.000-1,1 εκατ. $ ανά MW) - περίπου τρεις έως πέντε φορές υψηλότερο από το μέσο κόστος των 210.000 $ ανά MW στον διαγωνισμό Energy China.

Επίσης έθεσε το μέσο κόστος των ηλεκτρολύσεων PEM σε 1.200-2.000 $ ανά kW (1,2-2 εκατομμύρια δολάρια/MW), υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο των 630.000 $/MW στην κινεζική δημοπρασία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας λέει ότι η τρέχουσα μέση τιμή των αλκαλικών ηλεκτρόλυσης είναι $500.000-1,4m/MW, με το PEM στα $1,1-1,8m/MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης