Ενέργεια

ΙΕΑ: Ανεβάζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου για το 2024

ΙΕΑ: Ανεβάζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου για το 2024
Η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024
Σχετικά Άρθρα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αύξησε σήμερα (14.12) τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το επόμενο έτος παρά την αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση, επικαλούμενος βελτίωση των προοπτικών για τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Παρά την αναβάθμιση, εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ του ΙΕΑ, ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες και της ομάδας παραγωγών ΟΠΕΚ για τις προοπτικές ζήτησης για το 2024. Οι δύο τους συγκρούστηκαν τα τελευταία χρόνια για ζητήματα όπως η μακροπρόθεσμη ζήτηση και η ανάγκη για επενδύσεις σε νέες προμήθειες.

Η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, ανέφερε σε μηνιαία έκθεση ο ΙΕΑ. Είναι αυξημένη κατά 130.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή της. Η αναθεώρηση αντανακλά "μια κάπως βελτιωμένη προοπτική του ΑΕΠ σε σύγκριση με την έκθεση του περασμένου μήνα", ανέφερε ο IEA. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου υπάρχει ομαλή προσγείωση». «Η πτώση των τιμών του πετρελαίου λειτουργεί ως πρόσθετη ώθηση στην κατανάλωση πετρελαίου», ανέφερε.

Πετρέλαιο

Όσον αφορά το πετρέλαιο, έχει αποδυναμωθεί σε χαμηλό έξι μηνών κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, ακόμη και μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ Ο ΙΕΑ είπε ότι η παράταση των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ ελάχιστα είχε ενισχύσει τις τιμές και ότι η υψηλότερη παραγωγή σε άλλα έθνη θα λειτουργούσε ως αντίθετος άνεμος.

«Η συνεχιζόμενη άνοδος της παραγωγής και η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης θα περιπλέξουν τις προσπάθειες των βασικών παραγωγών να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς τους και να διατηρήσουν υψηλές τιμές πετρελαίου», ανέφερε ο IEA.

Τέλος, ο ΟΠΕΚ σε μηνιαία του έκθεση διατήρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 σταθερή στα 2,46 εκατομμύρια bpd. Το 2024, ο ΟΠΕΚ βλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια bpd, επίσης αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης