Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Άνοδος 1,3% για τον S&P και τον Nasdaq - Πάνω από τις 37.000 μονάδες ο Dow

Wall Street: Άνοδος 1,3% για τον S&P και τον Nasdaq - Πάνω από τις 37.000 μονάδες ο Dow

512 μονάδες κέρδισε ο Dow

 

Άνοδος στη Wall Street καθώς η Federal Reserve έδειξε ότι θα μειώσει τα επιτόκια πολλές φορές το επόμενο έτος, ικανοποιώντας τους επενδυτές που ήλπιζαν ότι η κεντρική τράπεζα θα άρχιζε επιτέλους να αναγνωρίζει την επιβραδυντική τάση του πληθωρισμού με μικρότερη επιθετική νομισματική στάση.


Ο Dow κέρδισε 512 μονάδες, ή 1,4%, στις 37.090 για πρώτη φορά. Το προηγούμενο ρεκόρ του Dow ήταν τον Ιανουάριο του 2022.
Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,37% στις 4.707 μονάδες με τις μετοχές των τραπεζών και των ακινήτων να πρωτοστατούν.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 1,25% στις 623,23 μονάδες.
Ο Nasdaq κέρδισε 1,38% στις 14.733 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο σταθερό στο εύρος 5,25% έως 5,5% όπως αναμενόταν, αλλά το πιο σημαντικό προέβλεψε τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, που ήταν περισσότερες από ό,τι είχε υποδείξει προηγουμένως. Οι επενδυτές ήλπιζαν ολοένα και περισσότερο ότι η Fed θα δώσει ένα σαφέστερο μήνυμα ότι θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος με τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό να υποχωρούν.

Η δήλωση της συνεδρίασης της Fed αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός έχει «χαλαρώσει» και η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσημα την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2024, βλέποντας ποσοστό 2,4% κάτω από 2,6%.

Ο Dow υποχώρησε από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ στις αρχές του 2022, καθώς η Fed ξεκίνησε την εκστρατεία σύσφιξης της πολιτικής της για να αποτρέψει τον πληθωρισμό. Πέρυσι, ο δείκτης των 30 μετοχών μειώθηκε κατά 8,8% - η μεγαλύτερη ετήσια πτώση του από το 2008.

Ωστόσο, από την αρχή του τέταρτου τριμήνου, ο Dow έχει αυξηθεί περισσότερο από 10% .

Ενθαρρυντικά ήταν στοιχεία για τον πληθωρισμό νωρίτερα τη Δευτέρα, με τον δείκτη τιμών παραγωγού να παραμένει αμετάβλητος τον Νοέμβριο. Αυτό ακολουθεί την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Τρίτης, η οποία έδειξε ότι οι τιμές επιβραδύνθηκαν σε ετήσιο ρυθμό 3,1% τον περασμένο μήνα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, σημείο αναφοράς για τα επιτόκια στεγαστικών και άλλων δανείων, μειώθηκε στο 4,03% μετά την ανακοίνωση της πρόβλεψης επιτοκίων της Fed, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο.

Bank of America και Wells Fargo, τράπεζες που πρόκειται να επωφεληθούν εάν η Fed ενορχηστρώσει μια λεγόμενη soft landing, κέρδισαν περισσότερο από 2% η κάθε μια την Τετάρτη. \

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης