Βιομεθάνιο και υδρογόνο στην ατζέντα των συνομιλιών Σκυλακάκη με τους επικεφαλής των Snam, Enagas και Fluxys

Βιομεθάνιο και υδρογόνο στην ατζέντα των συνομιλιών Σκυλακάκη με τους επικεφαλής των Snam, Enagas και Fluxys

Στο επίκεντρο τα ενεργειακά σχέδια του ΔΕΣΦΑ

 

Στην Αθήνα βρέθηκαν χθες, πέντε χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση, τα αφεντικά της Snam, της Enagas και της Fluxys, δηλαδή των τριών βασικών μετόχων ΔΕΣΦΑ και συναντήθηκαν με τη διοικητική ομάδα της εταιρίας με επικεφαλής τη διευθύνουσα σύμβουλο Μαρία Ρίτα Γκάλλι, αλλά και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.


Στόχος της επίσκεψης στην Αθήνα του Stefano Venier διευθύνοντος συμβούλου της SNAM, του Arturo Gonzalo Aizpriri, Chief Executive της Enagas και του Olivier Lemoine της Fluxys, ήταν να γνωρίσουν τον νέο υπουργό Ενέργειας, αλλά και να ενημερωθούν για την πορεία και τα αναπτυξιακά σχέδια του ΔΕΣΦΑ ο οποίος όπως φαίνεται αποτελεί μια εξαιρετικά καλή επένδυση για τους τρεις ευρωπαίους διαχειριστές, αφού η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κόμβο μεταφοράς LNG για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ενίσχυση της δυναμικότητας των δικτύων

Η λειτουργία σε λίγους μήνες του FSRU της Αλεξανδρούπολης δημιουργεί νέες προϋποθέσεις εξαγωγής LNG από την ελληνική αγορά και ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται ήδη σε στενή συνεργασία με τους διαχειριστές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τη δημιουργία του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα μέχρι και την Ουκρανία. Πρόκειται επί της ουσίας για την αναβάθμιση της δυναμικότητας των δικτύων αλλά και την αντιμετώπιση σημείων συμφόρησης ώστε να γίνεται απρόσκοπτα αντίστροφη ροή αερίου από το Νότο προς τον Βορρά.

Στη συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη που διήρκεσε περισσότερο απ΄ ότι είχε αρχικώς προγραμματιστεί, με τη συμμετοχή των τριών ξένων αλλά και της κυρίας Γκάλλι συζητήθηκαν όχι μόνο τα σχέδια ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ αλλά και οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη εν όψει της πλήρους απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και της στροφής προς τα πράσινα αέρια όπως το υδρογόνο το βιομεθάνιο, αλλά η εφαρμογή τεχνολογιών όπως το CCS.

Ενεργειακές εξελίξεις και νέες τεχνολογίες

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ πέραν του επενδυτικού του προγράμματος για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου σχεδιάζει τη δραστηριοποίηση του και στις τρεις αυτές τεχνολογίες. Μάλιστα ειδικά για το βιομεθάνιο σχεδιάζει πιλοτικό έργο για την παραγωγή του πράσινου καυσίμου. Και οι τρεις μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ διαθέτουν σχετική τεχνογνωσία και παράγουν βιομεθάνιο στις χώρες τους. Για την ανάπτυξη του νέου καυσίμου στην Ελλάδα απαιτείται η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου κάτι που προωθεί ο κ. Σκυλακάκης.

Μάλιστα το νομοσχέδιο για το βιομεθάνιο αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο υπουργείο.

Σε ότι αφορά το υδρογόνο είναι γνωστό ότι ο ΔΕΣΦΑ σχεδιάζει όλους τους νέους αγωγούς του κατά τρόπο ώστε να μπορούν να υποδεχθούν το νέο καύσιμο ενώ παράλληλα προωθεί και την ανάπτυξη της τεχνολογίας του CCS.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η χθεσινή επίσκεψη ήταν μάλλον εθιμοτυπική και για το λόγο αυτό δεν υπήρξε συνάντηση σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο όπως είχε γίνει στις προηγούμενες επισκέψεις στην Αθήνα των επικεφαλής των τριών εταιρών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης