Ενέργεια

Διπλωματική πηγή στο Montel: Η ΕΕ θα παρατείνει τα ενεργειακά μέτρα και το 2024

Διπλωματική πηγή στο Montel: Η ΕΕ θα παρατείνει τα ενεργειακά μέτρα και το 2024
Οι υπουργοί σχεδιάζουν να συμφωνήσουν για παράταση του ανώτατου ορίου για ένα ακόμη έτος έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Οι υπουργοί της ΕΕ είναι πιθανό να εγκρίνουν την παράταση πολλών έκτακτων ενεργειακών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον ένα χρόνο, δήλωσε ανώτερη διπλωματική πηγή στο Montel.

«Η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει εντελώς. Τα σαθρά θεμέλια στις παγκόσμιες αγορές παραμένουν και ο ρωσικός πόλεμος συνεχίζεται κανονικά. Αποφασίσαμε ότι ήταν ασφαλές να ανανεώσουμε το πακέτο έκτακτων μέτρων για κάθε ενδεχόμενο. Δεν περιμένουμε μια πλήρη συζήτηση» συμπλήρωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο μήνα την παράταση πολλών μέτρων που εγκρίθηκαν ως απάντηση στην κρίση των τιμών της ενέργειας του περασμένου έτους για να «βελτιωθεί περαιτέρω η ασφάλεια του εφοδιασμού και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της αγοράς». Αυτά περιελάμβαναν έναν μηχανισμό περιορισμού τυχόν «υπερβολικά υψηλών» τιμών στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου TTF που δεν αντικατοπτρίζουν τις παγκόσμιες τιμές. Οι υπουργοί σχεδιάζουν να συμφωνήσουν για παράταση του ανώτατου ορίου για ένα ακόμη έτος έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Κοινή αγορά αερίου

Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν για την παράταση του κοινού μέτρου αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ κατά ένα χρόνο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν χωριστά να διαθέσουν τον κοινό μηχανισμό αγοράς φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα ως εθελοντική επιλογή για τις εταιρείες που θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν.

Επιτάχυνση στις ΑΠΕ

Παράλληλα, αναμένεται από τους υπουργούς να εγκρίνουν την παράταση των κανόνων έκτακτης ανάγκης που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της χορήγησης αδειών για νέα δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως τις 30 Ιουνίου 2025. Στόχος είναι να βοηθηθεί η ΕΕ να μειώσει ταχύτερα την εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου ενισχύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρόμοιες ταχύτερες προθεσμίες αδειοδότησης έχουν ήδη εγκριθεί στην τελευταία έκδοση της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τις μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο έως τον Ιούλιο, αλλά είναι σύνηθες οι κυβερνήσεις να χάνουν τέτοιες προθεσμίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης