Ενέργεια

Η BP ζητά παρέμβαση της FERC στο ζήτημα της Venture Global

Η BP ζητά παρέμβαση της FERC στο ζήτημα της Venture Global

Κατηγορεί την Venture Global για αθέτηση συμφωνίας

Η BP προσέγγισε την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (FERC) για να της παράσχει βοήθεια λόγω της διαμάχης μεταξύ της supermajor (μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο) και της Venture Global, της παραγωγού LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) που πολλές μεγάλες εταιρείες ενέργειας μηνύουν για παραβίαση της σύμβασης.


Η κολοσσιαία εταιρεία καυσίμων υποστήριξε ότι η Venture Global είχε παρακάμψει τους κανόνες αποκάλυψης της FERC και είχε διατηρήσει «ένα πέπλο μυστικότητας γύρω από τις δραστηριότητές της» σε βάρος των μακροπρόθεσμων πελατών της, όπως ανέφερε η Wall Street Journal.

Η BP μαζί με τη Shell, τη Repsol, την Eni και την Edison, έγιναν οι βασικοί αγοραστές του LNG της Venture Global πριν αρχίσει να παράγει. Πλήρωσαν για την κατασκευή της εγκατάστασης Calcasieu Pass και εξασφάλισαν μακροπρόθεσμη τροφοδοσία από αυτήν σε μια περισσότερο ή λιγότερο τυπική συμφωνία για τη βιομηχανία.

Η Venture Global ωστόσο έχει καθυστερήσει τις παραδόσεις σε αυτούς τους πελάτες, ενώ πουλά LNG στην αγορά spot.


Η δικαιολογία της Venture Global

Όσον αφορά την καθυστέρηση στις παραδόσεις στους μακροπρόθεσμους πελάτες, η Venture Global την απέδωσε σε ανωτέρα βία που προκάλεσαν τα τεχνικά προβλήματα με την παροχή ρεύματος, προκαλώντας θυμό στους Ευρωπαίους αγοραστές οι οποίοι διαπίστωσαν ότι αυτά τα προβλήματα δεν εμπόδισαν την εταιρεία να παράγει αρκετό LNG για να πουλήσει στην αγορά spot.

«Είμαστε μια καταστροφή για αυτούς. Αυτή είναι μια αντίδραση σε αυτήν την ανταγωνιστική απειλή και αυτοί (όπως σε κάθε αγορά) πρέπει να καταλάβουν πώς να είναι ανταγωνιστικοί», είπε ο Mike Sabel (Διευθύνων Σύμβουλος της Venture Global) στους Financial Times νωρίτερα αυτό το μήνα.


Τι ζητάει η BP

Πλέον η BP ζητά από την FERC να αναγκάσει την Venture Global να αποκαλύψει την τεκμηρίωση σχετικά με την «ανωτέρα βία της» την οποία η Venture θέλει να διατηρήσει εμπιστευτική.

«Η συμπεριφορά της Venture Global έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των προμηθευτών LNG σε μια κρίσιμη στιγμή και βλάπτει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της βιομηχανίας LNG», υποστήριξε η supermajor.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης